Følg Picassos fotspor i Malaga

Man behøver ikke nødvendigvis å være ubetinget fan av Picassos kubisme for å beundre ham som person og kunstner. Jo mer jeg dykker ned i Picassos historie, jo mer fascinert blir jeg av hans liv og ikke minst hans talent.

Følg med på vår tur i Picassos fotspor gjennom Malaga, hvor vi blant annet hører om Picassos mange navn, om hvorfor han begynte å male duer, og om hva som førte til hans såkalte "blå periode".

Museo Picasso i Málaga

Derfor møttes vi en varm sommerdag i sentrum av Malaga med spanjolen Juan Diego Gil fra Voilà Málaga, som ville ta meg med på tur gjennom Malaga i Picassos fotspor. Håpet er at vi kan komme litt tettere på Picasso - i overført betydning naturligvis, selv om det faktisk i løpet av turen nesten føltes som om Picasso nettopp hadde forlatt byen.

Juan Diego deler ut av sin enorme kunnskap med stor innlevelse. Innimellom supplerer han sine ord med bilder og illustrasjoner fra en bok han har fått trykket, basert på sine mange rundvisninger så man kan gjenoppleve turen hjemme i sin egen stue.

Plaza de la Merced

Vår tur i Picassos fotspor starter på Plaza de la Merced, hvor vi hilser på kunstneren selv. Picasso sitter avslappet på en benk i skyggen og betrakter de lekende barna og de løse hundene. Et par minutter i selskap med den livaktige bronsestatuen av Picasso er den perfekte måte å skape den rette stemningen for turen.Picasso statue Plaza Merced

Vi befinner oss kun få meter fra Picassos barndomshjem, som ligger i det nordligste hjørnet av plassen. Husets innretning er bevart, og i de hjemlige omgivelsene kan man se skiftende utstillinger og delta i aktiviteter for både barn og voksne. Museet er åpent alle dager mellom klokken 9:30 og 20:00, og entréen er bare 2 euro (søndag gratis).

I midten av Plaza de la Merced står en gigantisk obelisk. Det er Monumento Torrijos, reist til minne om general José María de Torrijos y Uriarte, som emigrerte til England hvor han arbeidet for avsettelsen av den diktatoriske kong Fernando VII.

Plaza de la Merced, Malaga

Torrijos ville hjelpe Malagas innbyggere med å gjøre opprør mot bystyret og i 1831 seilte Torrijos og hans menn mot Spanias sydkyst for å gå i land nær Mijas. De gikk imidlertid i en felle lagt av Malagas guvernør, og Torrijos ble sammen med 48 andre fanget og henrettet. De 49 laurbærkransene på monumentet representerer disse falne.

Calle Granada

Fra Plaza de la Merced går vi ned ad Calle Granada. Første stopp er det gamle apoteket, som ligger få meter nede ad gaten på høyre hånd. Det er ikke fordi vi skal tanke opp hverken solkrem eller halspastiller, men fordi apoteket hadde en helt særlig betydning for Picasso - eller rettere sagt: for hans far. Picassos far, José Ruiz Blasco, var selv maler og var med til å male det enorme takmaleriet i Malagas berømte Teatro Cervantes. I apotekets lokaler ble det avholdt kulturelle samlinger, hvor José Ruiz Blasco deltok i debatter med andre kunstnere.

Picasso apotek Malaga
Etter apoteket går vi forbi kirken Iglesia de Santiago, hvor Picasso ble døpt. Kirken ble bygget i år 1490 ovenpå en tidligere moské. Den ble dog bygget om på 1700-tallet en gang, og kun tårnet og inngangsporten er fortsatt bevart. Like innenfor inngangen på høyre side, er Picassos fødselsattest utstillet. Her nevnes Picassos fulle navn (hold godt fast nå): Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.

Kirken San Augustin

Navnet blir litt lettere å lese hvis man deler det opp: Pablo, Diego, José, Francisco de Paula, Juan Nepomuceno, María de los Remedios, Cipriano, de la Santísima Trinidad. Picasso er blant annet oppkalt etter sine gudfedre, Juan Nepomuceno og María de los Remedios, samt den kristne helgen Cyprianus og til sist den Hellige Treenighet.

Picasso-museet

Lengre nede i gaten holder vi til venstre mot Calle Augustin, hvor vi finner Picasso-museet. På Picassos tid tilhørte bygningen en adelsfamilie, hvorfor fasaden er av stein fremfor av murstein, som de mindre velstående familiene brukte.

På 1900-tallet huset bygningen et kunstmuseum, Museo de Bellas Artes. I forbindelse med en utstilling om Picasso tok malerens svigerdatter allerede i 1992 initiativ til at museet ble omdannet til det som senere skulle bli til nåtidens Museo Picasso, men prosjektet ble først en realitet i 2003.

Picasso Museet Malaga

Museet huser en permanent utstilling av forskjellige verker innsamlet fra Picassos familie. Verkene har hatt særlig betydning for Picasso og har aldri vært til salg, hvorfor mange ikke er signert av kunstneren. Ut over den permanente utstillingen arrangeres det skiftende utstillinger med temaer som Picasso og Malaga, Picassos inspirasjonskilder, Picassos familie og så videre.

Det er gratis adgang til museet den siste søndag i hver måned mellom klokken 15:00 og 20:00.

Les mer om andre av Malagas museer.

San Augustin-klosteret

Etter museet når vi San Augustin-klosteret. Klosterbygningene huset tidligere Malagas regionale museum, Museo Municipal, som i dag ligger på Paseo de Reding. Picassos far arbeidet på museet som konservator, og det var her han ble inspirert til å male duer - et motiv som Picasso siden overtok.

San Augustin-klosteret Malaga

På slutten av 1800-tallet var det økonomisk krise i Spania, og faren ble oppsagt fra sin stilling. Familien flyttet derfor til kystbyen A Coruña i det nordlige Spania. Etter fem år dør Picassos lillesøster og familien er i dyp sorg. De flytter videre til Barcelona i 1895, hvor Picasso blant annet studerer kunst. Han flytter siden til Paris i 1904.

Plaza Obispo

Mens Picasso bodde i Barcelona var han et års tid i Madrid for å studere (han droppet imidlertid ut da han ikke følte at han lærte noe). Det var dyrt å studere i hovedstaden, men heldigvis hadde Picasso en rik onkel. Ham stifter vi bekjentskap med på den vakree Plaza Obispo foran Malagas katedral.

Palacio Plaza Obispo Malaga

Onkelen bodde nemlig i den imposante, rød-gule bygningen som ligger like overfor restaurantene. Han fikk stor betydning for Picasso, dels fordi han betalte Picassos utdannelse på kunstakademiet i Madrid, men også fordi han faktisk reddet Picassos liv da han ved fødselen fikk væske galt i halsen.

Plaza Constitución

Denne store plassen ble i sin tid brukt først til henrettelser og siden til tyrefekting. Bygningene som omkranser plassen er forsynt med lange balkonger, hvorfra beboerne kunne skue ut over plassen og følge med i dagens underholdning.

Plaza Constitución Malaga

Det sies at Picasso malte sitt første verk her som 9-åring. Faren underviste i en periode på Escuela de Bellas Artes, som ligger i det nordvestlige hjørne av plassen.

En uventet dreining

Fra Plaza de la Constitución går vi i retning av Alameda Principal. Underveis legger vi veien inn i de små sidegater og passerer Calle Marín García, hvor Picassos tante hadde et hostel.

Calle Marín Garcia Malaga

Her bodde Picasso og vennen Carles Casagemas da de var på ferie i byen i år 1900. Underveis ble de rykende uvenner, hvilket førte til Picassos depresjon og hans såkalte “etapa azul”, den blå periode (1901-1904).

Museo del Patrimonio Municipal

Fra Alameda Principal, som på Picassos tid var forbeholdt fotgjengere, går vi østover forbi Malagas rådhus (se bildet) og Palacio de la Aduana, den gamle tollbygningen hvor Museo de Bellas Artes nå ligger.

Malaga Rådhus

Deretter kommer vi til turens siste stopp, Museo del Patrimonio Municipal. Den futuristiske bygningen rommer de samme kunstsamlinger som i sin tid var utstilt da Picassos far arbeidet for museet i Calle San Augustín.

Museo Municipal MalagaDerutover kan man se Picassos siste maleri fra Malaga (1901) av et skipbrudd utenfor Malagas havn, hvor en tysk fregatt gikk under i et uhyrlig stormvær. Det er til og med utstilt et verk av Picassos far, et verk som forestiller to duer. Med vår tilbakevendelse til dette motiv er sirkelen sluttet, og vi avrunder turen gjennom Picassos liv i Malaga. Picasso tilbrakte hovedsakelig resten av sitt liv i Frankrike, hvor han også endte sine dager i 1973.

Der er uendelig mye mer å fortelle om Picasso, men detaljene får Juan Diego lov å gjemme til sin neste rundvisning med Voilà Málaga.

Jeg vil imidlertid dele en siste liten men likevel interessant opplysning, som de færreste kjenner til:

Den skarpe leser vil kanskje ha lagt merke til at Picasso ikke brukte sin fars etternavn, Ruíz. Picasso brukte derimot sin mors italienske navn, som han selv syntes lød mer interessant, spesielt på grunn av det dobbelte s, som sjeldent forekommer på spansk.

Vil du selv følge Picassos fotspor, kan vi anbefale noen skjønne ferieboliger i Malaga.