Karneval og folkefest på Tenerife

Når du leser beretningene fra det årlige Carneval de Santa Cruz på Tenerife, er det tre ting som hele tiden går igjen: Parader med folk i overdådige, fantastiske kostymer, byen Santa Cruz som begivenhetenes sentrum, samt det faktum at karnevalet sannsynligvis er verdens største - nest etter Rio de Janeiro.

Det siste kan sikkert diskuteres, men de to første er i hvert fall riktige. De gir bare ikke det fulle bildet av karnevalets betydning på Tenerife. De største festlighetene finner sted i byen Santa Cruz de Tenerife, men det avholdes også karneval flere andre steder på øya og over hele Spania. Og karnevalet er betraktelig mer enn bare parader og prangende kostymer!

Danser, karneval Tenerife
Karnevalets historie på Tenerife

Karnevalet ble opprinnelig avholdt som en forberedelse til fasten, 40 dager før påske. Karnevalet ble innført på Kanariøyene av spanske - og portugisiske handelsreisende etter at de slo seg opp på øyene fra 1496, og på grunn av de sterke båndene til det nyoppdagede amerikanske kontinentet, fikk karnevalet på Tenerife en tydelig latinamerikansk karakter.

Under den spanske borgerkrigen ble karnevalet for en kortere periode forbudt, men dukket opp igjen under dekke av å være en vinterfestival. Under Francos styre tolket imidlertid ikke myndighetene forbudet altfor strengt. Etter Francos død i 1975 ble betegnelsen "karneval" igjen tatt i bruk, og festlighetene er siden den gang bare blitt enda mere ekstravagante med tiden.

Latinamerikansk stemning, karneval, Tenerife
Når er det karneval på Tenerife?

Fordi karnevalets opprinnelse er nært tilknyttet både fasten og dermed også påsken, arrangeres det på forskjellige datoer i februar eller mars. Men karnevalet på Tenerife er så stort at det er parader og festligheter i flere uker før de egentlige feiringene begynner. I 2018, mellom selve forberedelsene og den viktigste begivenheten, vil karnevalet sette sitt preg på gatebildet på øya mellom 12. januar og 18. februar.

Befolkningen varmer opp til karnevalet med aktiviteter og konkurranser. Hver kveld sender de lokale tv-stasjonene fra de såkalte murga-konkurransene. Murgas er band utkledt som klovner som synger satiriske sanger om politikk og samfunnsforhold. Det er en temmelig spesiell opplevelse som man nok enten hater eller elsker, og det er ingen tvil om at Tenerifes innbyggere ihvertfall elsker det!

Murga band, Karneval, Tenerife
Karnevalet i Santa Cruz begynner allerede å ta fart noen få dager før den offisielle åpningen med en stor gallafest der karnevalets dronning velges. Showet er en herlig blanding av revy og skjønnhetskonkurranse, og det hele står på i timevis.

Det er også her man for første gang får muligheten til å se karnevalets aspirerende dronninger i deres pompøse kostymer, og det flotte synet kompenserer for de lange timene med spansk popmusikk. 

To dager senere rykker karnevalet ut på gaten til en uke med overdådig festing.

Karnevalets dronning, Tenerife

Selv om Santa Cruz er vertskap for de største festlighetene, avholdes det også store karneval i Puerto de la Cruz, La Laguna og La Orotava, hvorav Puerto nok er det som er lettest tilgjengelig for feriegjester.

I landsbyene rundt omkring på Tenerife avholdes flere mindre fester, og noen av turiststedene sør på øya er også begynt å ta del i festlighetene. Karnevalet nord på øya er det mest populære blant befolkningen, mens feriegjestene sør på øya er store tilhengere av karnevalet i Los Cristianos.

Parader på Tenerife

Det avholdes tre spesielt imponerende parader under Tenerifes karneval. I åpningsparaden, cabalgata, deltar både karnevalets dronning og hennes hoffdamer, de tidligere nevnte murgas, diverse dansegrupper samt alle andre som måtte ha lyst til det - det eneste kravet er en spektakulær utkledning. Santa Cruz er vertskap for øyas mest livlige cabalgata, og luften er tykk av spenning og forventning som brer seg blant tilskuere og deltakere.

Kostymer, karneval Tenerife

Den såkalte coso apoteosis er karnevalets avsluttende parade. Cosoen foregår også i Santa Cruz og er den paraden som tiltrekker seg flest turister fra den sørlige delen av øya. Et par dager senere avholdes en mindre, men morsommere coso i Puerto de la Cruz. Hvorfor dette er vår utvalgte favoritt kommer vi tilbake til litt senere i artikkelen.

Dansere, karneval parade, Tenerife

Entierro de la Sardina, Sardinens begravelse, er en av de mer absurde opptogene og som også er svært populær blant feriegjestene. Askeonsdag, den dagen fasten offisielt starter, bæres en gigantisk sardin laget av  pappmasjé gjennom gatene etterfulgt av drag queens. Den enorme fisken brennes og sendes til himmelen ledsaget av et imponerende festfyrverkeri.

Sardinens begravelse, Tenerife

Utover paradene er det en annen begivenhet som virkelig er verdt å få med seg: High Heels Marathon arrangeres i Puerto de la Cruz og går i korte trekk ut på at drag queens iført høye hæler og utfordrende kostymer skal forsere en hinderløye i byens gater. Det er definitivt karnevalets morsomste arrangement, og absolutt ikke noe for sarte sjeler.

High Heels Maraton, Tenerife

Gatefester på Tenerife

Paradene er morsomme og fasinerende, men karnevalet er en folkefest, og dets sjel finnes ute i gatene blant alle de glade menneskene. Nesten hver eneste natt i en hel uke kler titusener av mennesker seg ut for å danse og synge fra midnatt til morgenen gryr dagen etter. Det er en fortryllende, men utmattende opplevelse, og hvis du virkelig vil merke betydningen av karneval på Tenerife er det bare om å finne fram kostymet og bli med på festlighetene. 

De beste gatefestene foregår i helgene, men mandag er også blant ukens største høydepunkter. I Santa Cruz avholdes det coso dagen etter, så her er energinivået riktig nok ikke fullt så imponerende som under selve åpningsparaden. I Puerto de la Cruz er det langt mere fart på deres coso, fordi den avholdes opp til ukens siste gatefest og alle derfor er ekstra oppsatte på å skape et brak av en avslutning.

Gatefest, Santa Cruz Karneval, Tenerife

Like etter karnevalet, når gjestene har gått hjem og innbyggerne hviler seg, ligger flere av Tenerifes mindre byer nesten som små øde spøkelsesbyer. Så hvis du helst vil unngå den verste festivitasen og gjerne vil kunne utforske øya i fred og ro, er mars og april nok det beste tidspunktet å reise på.