El Caminito del Rey, Malaga

The Walk of Death

 

Camino ble offisielt stengt etter at tre personer falt i døden i 2000, og har siden vært kjent som verdens farligste vei. 

Til tross for flere ulykker senere, strømmer folk fortsatt til det sørligste Spania fra hele verden, nettopp for å gå Camino før den skal under en omfattende makeover, hvor den uten tvil kommer til å miste noen av sine forlokkende, forræderiske kurver i prosessen. Noe den spanske regjeringen har snakket om å gjøre de siste årene. 

Den nåværende økonomiske krisen har imidlertid satt noen prioriteringer på vent, men arbeidet er planlagt å bli gjennomført før 2015. 

Så hvis du ønsker å oppleve Camino i sin opprinnelige, uredigerte versjonen, så er det på tide å gjøre det nå.

 

Video av Caminito del Rey


El Camino del Rey: Hva, Hvor, Hvorfor?

Caminito del Rey er en tre kilometer lang sti, mer eller mindre fritthengende i fjellveggen, mer enn 100 meter over bakken. Den en meter brede banen er bygget inn i veggene i det imponerende Desfiladero de los Gaitanes, i Gaitanes juvet.

Den ligger mellom landsbyene Alora og Ardales i dypet av Malaga-provinsen, og ble opprinnelig bygget for å knytte sammen to vannkraftverk som ligger i hver sin ende av Gaitanes juvet.

En kort oversikt over Caminitos historie

Camino del Rey ble brukt som en vei å transportere arbeidere og bygningsmaterialer mellom de to anleggene på. Arbeidet startet i 1901, og sto først ferdig i 1905. Med stor festivitas begynte El Chorro kraftverket til å produsere elektrisitet i 1905. Til tross for sin teknologiske og industrielle betydning, var det broen med utsikt over kløften som stjal rampelyset.

Broen, som henger 100 meter over bakkenivå, fikk navnet Los Balcones. Den ble designet av Rafael Benjumea og hans spesialiserte team av arbeidere. Hvorav de fleste var sjøfolk som var vant til både klatretau og det å jobbe i høyden.

Banen ble bygget ved hjelp av sand og sement, og holdes på plass av metallbraketter. Et enkelt rekkverk av jern ble satt på plass, langs denne desidert høyst ugreie stien.

Navnet ble endret til Camino del Rey da kong Alfonso XIII innviet kraftverkene mai 1921. Han gikk langs Caminito fra El Chorro pantano (tidligere kjent som Conde de Guadalhorce). En tur som imponerte ham så mye, at en plakett ble reist som en annerkjennelse av Benjumea og fortsatt feires denne betydningsfulle dagen.

Det er mange rurale myter rundt banen. Noen har blitt bekreftet, andre forblir bare folklore. Det er sagt at en ung og vakker engelsk kvinne kastet seg i døden fra Balconcillo. Den usedvanlig vakre, blonde kvinnen sies å ha ridd sin hvite hest opp langs Camino før hun kastet seg ut fra broen.

Gaitanes Gorge  - Caminito del Rey, Alora

El Camino del Rey: den kjedelige?

Det er ingen tvil om at det å vandre på Caminito er farlig, med stor F. Har du venner som forteller deg noe annet, er de enten sprø, eller kanskje egentlig ikke så gode venner når det kommer til stykket.

Banen er i en elendig forfatning, og svekkes mer og mer for hver dag som går. Flere steder mangler det store stykker, og det er hundrevis av mindre huller. Sikkerhetswiren er også tynn og av heller tvilsom styrke, og så sent som mars 2013 falt en italiensk klatrer ned, da wiren røk.

 

Kort fortalt, å vandre Caminito er en opplevelse. En stor en.

  • Vær forberedt! Bruk egnet utstyr, og om mulig, bruk en profesjonell guide.
  • Ikke gå Camino alene
  • Unngå å vandre etter regnvær. Husk at sementen er over hundre år gammel, og smuldrer lett.
  • Går dere flere sammen, spre dere. For mye vekt på et enkelt sted er ingen god ide.
  • Bruk tau! Ved kryssing av utsatte strekninger, kan det være lurt å sikre seg i fjellet i tillegg.
  • Tauet bør være minst 60 meter langt. Spesielt hvis du har tenkt å rapellere ned i enden.
  • Trå forsiktig! De fleste ulykkene skjer fordi man enten hopper, henger i sikkerhetswiren eller bare generelt fjoller rundt på stien.
  • Møt Camino med respekt. Ditt liv avhenger av det, bokstavelig talt.