En guide til strendene i Jávea

Den lille kystbyen Jávea har ni av de mest spektakulære strendene som Costa Blanca har å tilby. Byen ligger i provinsen Alicante, og Jáveas 20 kilometer lange kystlinje rommer et unikt og sjarmerende utvalg av strender og natur der det er nok av ting å finne på.

 

 

De imponerende klippene som strekker seg gjennom dette kystområdet, har mange utsiktspunkter – miradores. Sett herfra byr området under på en ren og naturlig skjønnhet. De solfylte strendene har en myk bris og varmt vann fra Middelhavet. Klippene langs kysten rommer en rekke herlige viker med krystallklart vann der du svømme, dykke, snorkle, surfe eller padle kajakk. Og mens Jávea er et flott sted å slappe av, vet fastboende her samtidig godt hvordan de skal slippe seg løs på de mange fantastiske festene som arrangeres året rundt.

 

Strendene i Jávea er avgrenset av to nes, Cabo de San Antonio Cape i nord og Cala Granadella i sør. Finn ditt eget paradis, lei et feriehus i Jávea og besøk byens beste strender som ligger rett utenfor døren din.

 

1. La Grava-stranden

 

Playa La Grava i Jávea

Når du tenker på strender, er ikke strender med "grus" det du vanligvis tenker på. Playa La Grava-stranden som betyr ”grusstrand” på spansk, er nettopp det. Men ikke la dette avskrekke deg! Dette nydelige, lille stedet ligger like ved marinaen i Jávea og nær det gamle fiskedistriktet Duenas de la Mar. Stranden er lett tilgjengelig med mange fasiliteter og er derfor travlere enn de fleste av de andre strendene i området.

 

Det rolige og klare vannet inviterer til en avslappende svømmetur – denne stranden har kvalitetsmerket Blått flagg – eller til en hyggelig spasertur blant palmer langs den brede promenaden. Om sommeren finnes det her en herlig atmosfære med kunstneriske markedsboder og en lekeplass for de små. Alt i alt er dette en av de beste strendene for en familieferie på Costa Blanca. Cape San Antonio, enannen strand like i nærheten, er også verdt å se.

 

2. Playa del Benissero / ”Første Muntanyar”

 

Playa Primer Muntanyar i Jávea

Dersom du liker vannsport, er du kommet til rett sted. I motsetning til de andre strendene i Jávea, er denne til stranden åpen og ligger utsatt til for fantastiske vinder som gir gode muligheter for kitesurfing. I løpet av sommermånedene og bare 300 meter fra havnen, kan du finne det meste innen utstyr når det gjelder vannsport, inkludert padlebrett, kajakker og jetski. Alt er mulig å leie.

 

Dette er en dynamisk strand med en herlig atmosfære, omgitt av villaer i stedet for høyhus. Leter du etter noen smakfulle matbiter eller kanskje en deilig mojito? Da har du flaks, for her finnes fantastiske restauranter, chiringuitos (strandbarer) og mange andre fasiliteter, bl.a. parkering, toaletter, gangveier, badevakter og strandstoler med parasoller til leie.

 

Navnet ”Benissero-stranden” går tilbake til en mann som tidligere bodde i den nærliggende landsbyen Benissa. Hans hjem er nå en chiringuito med navnet La Siesta. Tidligere hadde familier med piknikbord hit og spiste middag på stranden hver søndag kveld i lyset av et bål. En tradisjon som fremdeles kan sees på spesielle sommerkvelder.

 

El Primer Muntanyar (Den første Muntanyar) er en forlengelse av Benissero-stranden. Disse 1.900 meter av paradiset strekker seg helt til du møter det luksuriøse Jávea-parador (hotellet) og er den lengste stranden på denne kystlinjen. Med sin attraktive kombinasjonen av steinblokker og turkis vann, typisk for denne utrolig vakre kystlinjen, er det et utmerket sted for snorkling og dykking. Svømming er også populært her takket være det innbydende og klare vannet. Det finnes trappetrinn for enkel adgang til vannet flere steder. De vakre og naturlige omgivelsene og de fantastiske chiringuitos´ene er en bonus som gjør dette til et hyggelig sted å slappe av og nyte hele sommerdagen og sommerkvelden med.

 

3. Arenal-stranden

 

Playa Arenal i Jávea

Navnet Arenal kommer fra all sanden her, og i tillegg til å være én av få sandstrender i Jávea, er dette også den største stranden på vår liste.

 

Stranden ligger rett ved Jávea-bukta og er den viktigste stranden i byen. Den fine sanden føles godt mellom tærne mens du forsiktig glir ut i sjøen og gir folk i alle aldre og folk med funksjonshemminger enkel adgang til vannet. Vannkvaliteten har Blått flagg-standard, så her er det bare å hoppe uti.

 

Her kan du spise lunsj på stranden, spille fotball, volleyball, bygge sandslott, osv. På den livlige strandpromenaden finner du travle markedsboder, kafeer og restauranter. Her er utleie av utstyr til ulike former for vannsport som bør tilfredsstille enhver appetitt for moro og adrenalin.

 Playa Arenal i Jávea

 

Utsikten mot Montgó-fjellet er virkelig fantastisk, og i sommermånedene er det spennende og flott fyrverkeri hver kveld. Denne stranden har alt, og mange andre strender på vår liste vil nok misunne Arenal-stranden for det.

 

4. Segon Muntanyar (”Den andre Muntanyar”)

 

Om du beveger deg sørover fra Arenal-stranden, kommer du til denne steinete stranda. Segon Muntanyar har fått navnet på grunn av likhetene den deler med fetteren ”Den første Muntanyar”. Denne stranden er like stor og åpen med trappetrinn som gir rask adgang til vannet.

 

Svømming, snorkling og dykking er ideelt, særlig om morgenen når vannet vanligvis er rolig. Varianter av fargerike fisker ser ut til å bli trukket til dette området og gir snorklere gode opplevelser. Stranden er 1.700 meter lang og er et tynt okkupert paradis og som først og fremst tiltrekker seg folk som vil nyte et roligere sted å slappe av.

 

Restauranter og chiringuitos´er finnes også, samt en parkeringsplass og bussholdeplass. Mirador de Sèquia finner du her, samt La Noria. Utsikten er nydelig, med utsikter mot Cabo de San Antonio-neset og Cap Prim.

 

5. Cala Blanca

 

La Caleta i Jávea

”Den hvite bukta” har fått navn etter de hvite steinene og bergartene som pryder denne skjulte perlen. Det krystallklare vannet gjør stedet fantastisk til snorkling og stedet byr også på en spektakulær utsikt mot Montgó-fjellet og det omkringliggende landskapet. Overraskende nok er det ikke mange mennesker på denne stranden, i motsetning til flere av de andre strendene i byen. Det eneste som bryter stillheten, kan være lyden av båtene som seiler til og fra Cala Sardinera.

 

Cala Blanca er omtrent 300 meter lang og består av tre mindre bukter som ligger ved siden av hverandre og som gir denne steinete kysten sin unike form. Disse buktene er bare tilgjengelige til fots ved å følge en lang trapp bygget inn i klippene. Trappene kan nås fra utsikt over Cala Blanca eller fra utsikten over Les Caletes.

 

Caleta I

 

Caleta, Cala Blanca i Jávea

Denne rustikke bukta utgjør en 80 meter lang strekning med en steinete strandlinje. Den ligger på slutten av Avenida Ultramar som også gir adgang til hele Cala Blanca. Fra parkeringsplassen er det en 100 meter lang spasertur. Herfra har du også en fin utsikt over Cala Blanca.

 

Caleta II

 

Denne naturlige perlen av vakkert, klart vann og småstein gir en følelse av ren ro der du uforstyrret kan nyte hvile og avslapning. Denne stranden er omtrent 40 meter lang og kan bare nås til fots fra Caleta I eller via trapper fra utsiktspunktet til Les Caletes. Vannet er alltid rolig på grunn av en utstikker med grov stein som skaper en beskyttende barriere mot sjøvannet. Herfra er utsikten over det omkringliggende naturlandskapet og de hvite klippene i Jávea virkelig spektakulært!

 

Caleta del Francés

 

Caleta del Francés eller "franskmannens bukt" henter sitt navn fra en bestemt Monsieur Lambert som en gang bodde her. Denne lille bukta er tilgjengelig fra den tilstøtende stranden Caleta II. Stien som går mellom berget og vannet er smal. Belønningen for innsatsen med å komme hit, er at du er garantert absolutt ro! Du kan også klatre ned hit ovenfra, selv om dette ikke er like enkelt.

 

6. Cala Sardinera

 

Cala Sardinera i Jávea

En gang i tiden var Cala Sardinera, som navnet antyder, det beste stedet å fange sardiner med ”Sardinales” (fine garn) som ble kastet to ganger om dagen, én gang om morgen og så igjen ved solnedgang. Det har siden blitt en fantastisk uberørt vik med en strand som er dekket av grus og småstein. Det ligger på nordsiden av Cap Prim og Sant Martí. Stedet kan nås til fots fra Mirador de la Cruz del Portitxol via en sti som går gjennom en nydelig og uberørt natur.

 

Denne stranden er også en fin og rolig strekning som gir utmerket muligheter for snorkling og svømming. Ta med det du trenger, for her finnes ingen fasiliteter.

 

7. Cala Barraca o Portitxol

 

Cala Barraca i Jávea

Denne grusstranden har klart vann og ligger mellom Cap Prim og Cap Negre. Den har utsikt over mot Portitxol-øya som ligger ca. 300 meter fra kysten. Det krystallklare vannet her gjør dette stedet høyt ansett som en av de beste strendene i Jávea for dykking og snorkling.

 

Som i Cala Sardinera, har du enkel adgang hit til fots fra Mirador de la Cruz del Poritxol, men stedet er også tilgjengelig med bil via veien Cabo de la Nao. Å komme tidlig er anbefalt fordi stranden har høyere belegg enn flere av de andre strendene. Stranden er bare 900 meter lang.

 

8. Cala Ambolo

 

Cala Ambola i Jávea

Denne uberørte bukta har silisiumhvit sand som står fantastisk til det klare blå vannet der det ligger rett ved Cabo de la Nao og minner om et tropisk paradis! Dette paradiset er også en nudiststrand, selv om badedrakter er tillatt og ofte brukes av flertallet av gjestene.

 

Stranden ligger i nærheten av Mirador de Ambolo. Navnet går tilbake til Ambolos tårn, en av mange vakttårnene i området Portitxol som ble bygget på 1500-tallet for å forsvare seg mot piratangrep.

 

Her finner du ikke badevakter eller solsenger til leie, men det er utvilsomt en av de vakreste strendene i Jávea. Belegget i bukta er relativt lavt, og den er omtrent 300 meter lang. I sommermånedene er det lurt å ankomme tidlig fordi parkeringen kan være litt av en plage senere på dagen.

 

Stranden er populær blant snorklere og klatrere. Det finnes en liten, steinete øy hvor der det er populært å klatre og hoppe fra. Litt lenger ute ligger "Isla del Descubridor".

 

MERK: Denne stranden kan noen ganger være utsatt for jordskred. Sjekk den offisielle nettsiden til Jávea, merket med Cala Ambolo, for å finne oppdateringer om stranden. Noen ganger er den oppgitt som "stengt" på grunn av fare for jordskred. Likevel er stranden tilgjengelig, og mange strandløver og snorklere drar uansett hit. "Stengt" er i denne sammenhengen bare en advarsel. Dersom du drar til stranden, skjer det på egen risiko.

 

9. Cala La Granadella

 

Cala La Granadella i Jávea

Vi avslutter vår tur nedover Costa Blancas kystparadis, og vi har endelig kommet fram til strand nummer ni. Denne stranden er høyt ansett blant de fleste spanjoler som den beste stranden i hele Spania! Dermed sier det seg selv også at stranden dermed også er en av de beste i provinsen Alicante.

 

Denne sørligste stranden i Jávea ble også tildelt Blått flagg for sin utmerkede vannkvalitet og er et hesteskoformet og pittoresk paradis. Du kan ikke unngå å bli imponert over den naturlige skjønnheten fra de omkringliggende og majestetiske fjellene, hulene og skogene som skriker etter å bli nærmere utforsket. Krystallklart vann er et paradis for dykkere og snorklere. Stranden er populær og derfor ganske full om sommer. Fordi den bare er 160 meter lang, er det lurt å komme tidlig.

 

Andre mindre strender i Jávea

 

I tillegg til disse strendene vi har nevnt, bør du utforske noen av vikene som er for små til virkelig å falle inn i kategorien "strand". Disse er også spesielt flotte steder for dykkerentusiaster.

 

Playa del Pope o del Tangó

 

Playa del Poppe i Jávea

Stedet ligger på sørsiden av Marine Reserve av Cabo de San Antonio som ligger nord for Jávea. Her ligger to små bukter med grov sand der du kan oppdage en spektakulær og undervannsrikdom i det krystallklare vann.

 

Cala del Ministro

 

I enden av den første Muntanyar-stranden, bak Parador de Jávea, ligger Cala del Ministro litt bortgjemt. Dette er en vakker, men liten steinete bukt med mange steinbassenger som venter på å bli oppdaget. Også dette stedet rommer naturlige svømmebassenger, klart vann og rikelig med fisk.

 

Her står det for øvrig fortsatt en villa som diktatoren Francis Franco ga i gave til sin finansminister Navarro Rubio – derav navnet. Det finnes ingen former for tilbud eller fasiliteter her, så ta med alt du trenger. Dette er et flott sted å fange solstråler og svømme (vi anbefaler at du bruker vannsko som alltid er nyttig på steinstrendene i Jávea). Dessuten finner du til slutt på stranden en flott utsikt over mot den imponerende Arenal-stranden.

 

Om tiden tillater det, er en dagstur til den nærliggende byen Alicante alltid verdt et besøk.

 

Kart