Spania i mai: Hit bør du dra

Mai måned i Spania betyr lengre dager, høyere temperaturer og klar og blå himmel. Byene våkner til live med sine festivaler og fester, og stranddestinasjonene gjenåpnes etter vinterdvalen. Mai er en ideell tid for å vandre rundt og utforske noen av Spanias mest interessante byer eller for å slappe av på stranden med temperaturer som holder seg over 20 grader.

 

Utforsk de sju beste stedene for en mai-ferie i Spania! Tiden er ikke bare perfekt for sightseeing, avslapping og fester, men er også en fantastisk tid for dem som ønsker å sole seg, å bli kjent med den lokale kulturen og delta i de særegne spanske festlighetene; fiestas og ferias.

 

1. Córdoba i Andalucía

 

Andalucía er en region med stort kulturelt mangfold der historie og tradisjon smelter sammen. Den unike sjarmen som denne delen av Spania har, skyldes blant annet den lange sameksistensen mellom kristne, jøder, muslimer og sigøynere. Der du vandrer gjennom Córdoba, er det lett å oppdage hva den kulturelle fusjonen har betydd for den fantastiske arkitektur og de ekstraordinære severdighetene – for eksempel den berømte Mezquita´en – moskeen – i Córdoba eller det fantastiske kongeslottet Alcázar – som byen rommer.

 

Córdoba Patio-festival

 

Córdoba våkner til live i mai. I denne måneden blir den andalusiske byen et oppkomme av farger. Tusenvis av blomster pryder byen, og duften av blomstrende appelsintrær fyller luften.

 

”La Fiesta de Los Patios de Córdoba” (patio-festivalen) er for mange den mest etterlengtede begivenheten om våren. Hvert år i til sammen 12 dager, åpner innbyggerne i Córdoba sine gårdsrom og viser fram sine blomsterdekorasjoner, håndlagde arabiske mosaikker, forfriskende fontener og vakre uteområder. Det beste med å lete etter overnatting i Córdoba, er at du kan finne slike hus med et vakkert indre gårdsrom og dermed nyte og ha nærkontakt med alle fargene og luktene.

 

Córdoba Patio-festival

Hvis du ikke rekker fram til patio-festivalen, er likevel ikke alt gått tapt. I mai er det nemlig også en festival som kalles ”Cruces de Mayo” eller ”maikorsene” der innbyggerne konkurrerer om det best dekorerte korset laget av blomster. Feiringen følges opp av en prosesjon kjent som ”La Batalla de las Flores” – ”blomsterslaget”.

 

Feiringen av festlighetene i mai avsluttes med Feria de Córdoba, den yngre søsteren til den internasjonalt mer kjente og tilsvarende feria´en i Sevilla.

 

2. Girona i Catalonia

 

Selv om den noen ganger kommer litt i skyggen av storebror Barcelona, er byen Girona også en litt glemt perle i regionen Catalonia. Selv om flere og flere mennesker leier feriebolig i Girona by, har byen beholdt en mer avslappet atmosfære enn Barcelona. Her er det fortsatt lokalbefolkningen som preger kaffebarer og barer, og mange mennesker fra regionen kommer til Girona på grunn av byens mange og flotte festivaler.

 

Temps de Flors i Girona

Gå gjennom de gamle bymurene, utforsk prakten i det vidunderlige og godt bevarte jødiske kvartalet, besøk de mange monumentene eller bare nyt utsikten over Casas de l'Onyar – de fargerike husene som ligger ved elva.

 

Akkurat som i Córdoba, preges også Girona av blomster i mai måned. ”Temps de Flors” er en årlig feiring av vårens ankomst. Gatene i byen blir forvandlet til utstillingslokaler for blomsterskulpturer og kreasjoner. Du finner dekorasjonene over hele byen, men særlig i det historiske sentrum.

 

La Fábrica i Girona

Hvis du liker å tilbringe tid i naturen, kan du leie en villa Girona med venner eller familie, ta sykkelen og utforske området. I løpet av de siste årene har Girona blitt utpekt som et av de beste reisedestinasjonene for en sykkelferie. Variasjonene i området, det gode været og nærheten til flere flyplasser, har ført til at mange kjente personligheter fra sykkelverdenen har bosatt seg her permanent.

 

Dette er tilfellet med kanadiske Christian Meier som etter å ha flyttet til Girona som profesjonell syklist, bestemte seg for å bli i byen. Meier og hans kone åpnet kafeen ”La Fábrica” som nyter stor popularitet både blant lokalbefolkningen og besøkende. Dette er et sted du må besøke, selv om du bare oppholder deg 24 timer i Girona, for her finnes det deilige frokoster og brunsjer, og det er nesten garantert at du kommer til å treffe på andre kjente sykkelentusiaster.

 

3. Bilbao i Baskerland

 

Hvis du vil spise i noen av de beste restaurantene i verden, bør Bilbao stå på listen over byer du må besøke. Den kulinariske tradisjonen i Baskerland er et av de beste argumentene turister har for å besøke denne regionen.

 

Guggenheim-museet i Bilbao

 

I alle samtaler rundt Bilbao vil ordet "pintxos" dukke opp – i motsetning til vanlige tapas slik vi kjenner dem fra andre deler av Spania. Baskiske pintxos er ekte minikreasjoner og kulinariske kunstverk som helst skal spises i et jafs.

 

Bland deg med lokalbefolkningen og lei deg en leilighet i byen Bilbao, ta på deg gode sko og sett kursen mot den gamle bydelen Casco Viejo. Her finner du katedralen og det berømte Mercado de la Ribera. Gågatene er perfekte for besøkende som ønsker å tilbringe fritiden med å utforske byen til fots. Rundt Casco Viejo er det mange små restauranter som tilbyr pintxos som suppleres med rød Rioja-vin eller den lokale hvitvinen Txakoli. Særlig på søndager trekkes innbyggere i byen mot dette området for å prate, være sosial eller bare vandre rundt på det antikke markedet.

 

Sentrum av Bilbao 

Når du besøker Bilbao, må du ikke gå glipp av Guggenheim-museet som er designet av den internasjonalt kjente arkitekten Frank Gehry. Museet har for alltid plasserte Bilbao på det spanske turistkartet. Guggenheim er vert for utstillinger av malerier og skulpturer, men museets ytre struktur er også et kunstverk i seg selv. Mange besøkende kommer hit for å fotografere den ikoniske og litt mørke og gigantiske edderkoppen eller blomsterskulpturen som forestiller en valp og som den kjente kunstneren Jeff Koons står bak.

 

4. Madrid

 

Ingen trenger særlig med overtalelse for å besøke hovedstaden Madrid, men ikke alle er kjent med at byen ikke alltid har like høye temperaturer. Været kan endre seg dramatisk gjennom året – både når det gjelder temperatur og nedbør. Mai er en av de beste månedene i året for å besøke byen, for da er temperaturene passe, det er ikke fuktig og nedbør er ikke vanlig.

 

Malasaña i Madrid

 

Madrid kan være brennende het om sommeren, noe som gjør at innbyggerne gjerne forlater byen, og dermed holder også mange butikker, barer og attraksjoner stengt. Om våren er byen full av liv, gatene og parkene er godt besøkt og det er også mange muligheter for å utforske Madrid gratis.

 

Glasspalasset i Madrid

 

Det er ingen mangel på overnattingstilbud i Madrid. Du kan bo i nærheten av den ikoniske El Retiro-parken eller velge en enda mer sentral beliggenhet i og rundt Puerta del Sol. Adgangen til de viktigste attraksjonene er enkel og grei, – ikke glem at Madrid også har et svært effektivt metro-system. Kle deg komfortabelt hvis du vil oppsøke de vakre bygningene og de brede gatene i Madrid til fots.

 

I mai finner feiringen av byens skytshelgen sted; Saint Isidore (Fiestas de San Isidro). På toppen av de de typiske attraksjonene som museer, parker og monumenter, kan du under disse festlighetene se parader, delta i utendørs pikniker, konserter, opptredener og arrangementer som organiseres over hele byen.

 

5. Ibiza på Balearene

 

Ibiza har 210 km med kystlinje og er en av de vakreste stranddestinasjonene i Spania. I tillegg til alle festlighetene, er denne party-øya også kjent for sitt krystallklare, blått vann, perlehvite sandstrender godt skjult langs den kuperte og ville kystlinjen. Det var hippiene som på 1960- og 1970-tallet først satte Ibiza på kartet. I dag preges fortsatt øya av en avslappet, bohemlignende atmosfære til tross for den sterke tilstrømmingen av turister som øya opplever.

 

Middelalderfestival på Ibiza

Lei en villa på Ibiza, ta med deg dine beste venner eller familien din, dra på det lokale markedet og kjøp med dere ferske og lokale råvarer som dere kan nyte hjemme. Etter en frokost på terrassen, kan dere dra på utflukter til de mange skjulte strendene, vandre rundt i de små hvite byene og prøve retter fra det lokale kjøkkenet.

 Cala Salada på Ibiza

 

En av de beste stedene å bo på Ibiza er i hovedstaden. Finn et overnattingstilbud i hjertet av Ibiza by og utforske den historiske gamlebyen Vila d'Eivissa. Besøk også Dalt Vila (nabolaget på toppen av gamlebyen) der det i mai arrangeres en middelalderfestival. Dette årlige rekreasjons- og kulturarrangementet er en hyllest til øyas flerkulturelle arv, preget av både fønikere, romere, arabere og kristne. Under dette arrangementet preges byen av middelalderen med fargerike dekorasjoner og motiver fra denne perioden. Deltakelse i festivalen er gratis, gratis er dessuten også mange museer og gallerier.

 

Dalt Vila er også et flott sted å oppleve livlige barer, rolige kafeer og besøke butikker med lokalt håndverk. Sørg for å ha nyte et kveldsmåltid på uteserveringene til en av de lokale restaurantene!

 

6. Jerez de la Frontera i Andalucía

 

Jerez de la Frontera har en lang historie med fønikisk, romersk og muslimsk okkupasjon. De har alle satt sitt preg på byen. Men Jerez er mest kjent for sin sherry, noe som gjør den til en av de viktigste stedene for vinsturisme i Spania. Å bo i denne byen uten å besøke en av de "skyldige katedraler" som de lokale vingårdene kalles, betraktes som synd!

 

Feria de Jerez i Jerez de la Frontera

Mai er en unik tid for å besøke Jerez, fordi da arrangeres den berømte "Feria de Caballo" – hestefestivalen. En uke i strekk er det arrangementer der hele byen og de omkringliggende byene deltar i konkurranser og feiringer. De spanske rasehestene, som er fellesnevneren for festivalen, spiller selvsagt en veldig viktig rolle.

 

Over 200 casetas (små festlokaler) tilbyr god, tradisjonell mat og lokale viner som sherry og fino skaper en festlig atmosfære. Under Feria de Jerez er casetas´ene åpne for publikum slik at alle er invitert til å nyte mat, drikke og dans.

 

Gastronomi er en av de viktigste grunnene for å besøke Jerez. Hvis du ønsker å fordype deg i mat og drikke, er det lurt å dra til Tabancos. Dette er tavernaer som er typiske for denne byen og som opprinnelig var ”vin-kontorer”. Det var her de lokale vinleverandørene spiste, drakk og koste seg. Lei en leilighet i sentrum av Jerez de la Frontera, velg en av de velkjente vingårdene for en runde med sherrysmaking og prøv noen tradisjonelle tapas fra området.

 

7. Cabo de Gata i Andalucía

 

At naturparken Cabo de Gata er nesten ukjent utenfor Spanias grenser er overraskende. Dette vernede naturområdet ligger i den østlige delen av Andalucía, i provinsen Almería. Det robuste landskapet her er utrolig vakkert. En ørken forbinder de mest spektakulære og uberørte strendene.

 

Cabo de Gata i Andalucía

Hvis du vil besøke denne regionen, så velg en innkvartering i Cabo de Gata-naturparken eller dra litt lenger avgårde og bo i provinsen Almería. Avstandene i denne delen av Spania er ikke så store. Derfor tar det ikke lenger tid enn 30 minutter å reise fra nesten alle byer i området ned til stranden.

 

Dette røffe og litt golde ørkenlandskapet har ofte dukket opp som et rammer for innspillingen av Hollywoods filmklassikere som "The Good, the Bad and the Ugly" og "Indiana Jones og The Last Crusade".

 

Cabo de Gata i Andalucía

Selv om det kan være ganske mye vind her til tider, er temperaturen ofte den høyeste i landet. Våren er utvilsomt en av de beste månedene om du vil besøke Cabo de Gata. Om sommeren kan det fort bli altfor varmt. I mai kommer temperaturen opp i behagelige 24-25 grader, noe som betyr at du kan nyte strendene og vandre behagelig rundt i området.

 

Hvis du liker å gå fotturer i ferien, finner du mange stier i og rundt Gabo de Gata. Dette er en sterkt anbefalt aktivitet i denne perioden, særlig fordi fjellene da er dekket av blomster og har en frodig vegetasjon. Utsikten fra denne kyststripen er ofte svært god; "Mirador de la Amatista" og "Mirador de las Sirenas" er to av de beste utsiktspunktene. Det finnes også festninger og vakttårn som minner om mange angrep fra pirater som truet dette området tidligere.