Her kan du bo på ferien i Nord-Spania

Mange mennesker er nysgjerrige på Nord-Spania, men vet egentlig ikke mye om destinasjonene og hva de tilbyr. Nord-Spania er et område med store kontraster, med Middelhavet i øst og Atlanterhavskysten i vest. I midten finner du store fjell som Pyreneene, De kantabriske fjellene og i sør La Meseta, høysletta som er “Spanias hjerte”.

 

Naturen i Nord-Spania er vakker, vill og frodig. Landskapet mellom havet og fjellene er svært variert og tilbyr flotte feriemuligheter. Mens turister flest fortsatt drar til Sør-Spania, tilbyr Nord-Spania en roligere og mer avslappet ferie. Her finner du ikke ivrige strandselgere, all-included-hoteller eller store turistdestinasjoner. I vår ultimate guide over hvor du bør feriere i Nord-Spania, viser vi deg de beste reisemålene. 

 

Strandferie i Nord-Spania

Med Costa Brava (Middelhavet) og Atlanterhavskysten som strekker seg helt fra Baskerland til Galicia, har Nord-Spania et vell av fantastiske strender; strender for surfing, små, idylliske bukter, strender med Blått flagg og alle fasiliteter og lange, drømmestrender med gyllen sand.

 

I Asturias og rundt Biscayabukta er Llanes et av de beste stedene å bo under en strandferie i Nord-Spania. Kystlinjen består av en vakker blanding av strender, grønne enger, klipper og glitrende, turkis sjø. Du kan gå eller sykle til strender som Playa de Toró, Playa de la Ballota, Playa de Torimbia og den spesielle stranden Gulpiyuri. Det er også gode muligheter for padlesurfing langs denne delen av kysten. Om kveldene kan du spasere rundt i gamlebyen i Llanes, spise og drikke i de tradisjonelle siderhusene!

 

Playa de la Ballota rett ved Llanes

Hvis du er ute etter strender, god sjømat og underholdning, kan du også leie en feriebolig i La Coruña i provinsen Galicia. Opplev byens strender, det travle torget Plaza de María Pita, bad eller besøk akvariet. Hercules-tårnet (oppført på UNESCOs verdensarvliste) er verdens eldste fyr og en må-se-attraksjon!

 

Hvis du vil kombinere late stranddager og samtidig holde til i et pittoresk fiskevær som alltid kommer høyt på lista over "Spanias vakreste landsbyer", må du ikke gå glipp av Cudillero. Du kan også bo i den hvitkalkede landsbyen Lastres med sine fiskerestauranter og som ligger vakkert plassert på en klippe, Ribadesella, med alle sine aktivitetstilbud eller Luarca - en skjult perle i dette området. Alle disse destinasjonene er omgitt av flotte strender og er utmerket for en strandferie i Nord-Spania.

 

Costa Brava i Catalonia tilbyr mange destinasjoner for en strandferie i Nord-Spania. Lange, barnevennlige strender, vakre små bukter med klipper og postkortlignende landsbyer venter bare på å bli utforsket. Lei en feriebolig i Cadaqués og ha denne fantastiske landsbyen som en base for ferien. Finn deg en villa i Calella de Palafrugell, et annet flott alternativ for en strandferie på Costa Brava. Hvitvaskede hus, blå vindusrammer og balkonger utsmykket med blomster, karakteriserer denne byen. Calella de Palafrugell ser ut som om den er tatt rett ut av et reisemagasin.

 

Velg en feriebolig i Baskerland og få nærkontakt med enda flere av de beste strendene i Nord-Spania. Zarautz er den lengste stranden i regionen og en av de vakreste strendene i Baskerland. Den er også blitt et populært sted for surfere på alle nivåer. Ta en dagstur til den fantastiske klippeøya San Juan de Gaztelugatxe som er en av opptaksstedene for tv-serien Game of Thrones. Besøk også stranden i Zumaia og opplev klippene - en virkelig magisk opplevelse!

Familieferie i Nord-Spania

Byen Santander som ligger i en vakker bukt, er et ideelt reisemål for en familieferie i Nord-Spania. Det er flere barnevennlige strender å velge mellom. Besøk halvøya Magdalena med sitt palass og dyrepark og ta en piknik på gresset under furutrærne. Om kvelden kan du prøve ut trendy tapasbarer i sidegatene til Paseo de Pereda. Ta en ferge til Somo og vandre langs pilegrimsruten Camino del Norte med familien. En flott opplevelse for barna er naturparken Cabárceno. Her finner du 150 ulike dyr fra fem forskjellige kontinenter og som holder til på et stort område som er naturlig adskilt fra klippene.

 

Velg et familievennlig feriehus i Gijón i Asturias. Her kan du oppleve et enestående måltid i den pittoreske gamlebyen. Besøk også akvariet og de botaniske hagene. I byen finner du to strender, og vi anbefaler San Lorenzo-stranden i øst som ligger ved strandpromenaden. Gijón er en flott base for en ferie på Costa Verde sammen med hele familien!

 

Lei en villa i Sanxenxo, Rías Baixas (sørvest i Galicia) og opplev O'Grove-halvøya like i nærheten. Utforsk de lange strendene som synes å strekke seg kilometer på kilometer. Et eksempel er Playa de la Lanzada som forbinder O'Grove med fastlandet. I landsbyen O'Grove serverer restaurantene den beste sjømaten, samt blåskjell fra fjorden. Spaser på Paseo de Pedras Negras-stien, eller se utover mot det mektige Atlanterhavet fra øyas høyeste punkt: Miradoiro da Siradella.

 

Hvis du velger å dra til Rías Baixas, kan du besøke de pittoreske Cíes-øyene (bildet ovenfor) ved Vigo-elvemunningen, av romerne kalt "gudenes øyer". Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor: Hvit sand, fantastisk turkis vann og furutrærne gir en følelsen av at du er i Karibia. Nyt strendene, turstiene, den rike floraen og faunaen samt den fantastiske utsikten. De fleste ferger til Islas Cíes går ut fra havnen i Vigo, men du må søke om tillatelse online for å kunne besøke øya.

 

Tossa de Mar er en destinasjon for hele familien

Costa Brava, eller den såkalte "tøffe kysten", er kanskje det beste reisemålet for en familieferie i Nord-Spania. Lei et feriehus i Tossa de Mar for å oppleve denne kysten fullt ut. Det finnes en vell av restauranter, strender som er egnet for barn og turstier som fører til mange, små skjulte viker. Den gamle bydelen i Vila Vella er en myriade av gater med attraksjoner, middelaldermurer, tapasbarer og tårn. Den gamle bydelen er perfekt å utforske om du vil slippe unna sola en stund.

 

Lenger nord finner du den idylliske destinasjonen Roses. Denne byen er preget av en 1.800 meter stor og halvmåneformet strand. I området finnes mange bukter og bortgjemte strender. I nærheten ligger Aquabrava badeland som tilbyr god variasjon fra late stranddager og god underholdning for barn.

Natur-og aktiv ferie i Nord-Spania

Opp i den mektige fjellkjeden Pyreneene og De kantabriske fjellene finnes det spektakulære nasjonalparker og frodige daler. Langs kysten kan du også finne flere vernede områder og øygrupper med vakre turstier og fantastisk natur. Det virker i det hele tatt som om Nord-Spania ble skapt for aktive ferier!

 

Bestill ferieinnkvartering i nasjonalparken i Picos de Europa for en aktiv ferie i Nord-Spania. Rundt landsbyen Potes i Cantabria er det et nettverk av stier som ofte forbinder små fjellbyer der tiden ser ut til å ha stått stille. En tur med kabelbanen i Fuente Dé tilbyr en fantastisk utsikt over Liébana-dalen.

 

I Asturias og vest for fjellmassivet ligger Cangas de Onís, ofte kalt "Gateway to Picos de Europa." Besøk den hellige grotten Covadonga og fortsett veien som slynger seg oppover mot innsjøene i Ernol og Ercina (Los Lagos de Covadonga). Her kan du vandre under snødekte topper, blant beitende kyr og samtidig ha en fantastisk utsikt. I Picos de Europa er det også vanlig å delta i aktiviteter som kajakkpadling og fjellklatring!

 

Naturparken Somiedo, som ligger vest for Picos de Europa, rommer også noen av Spanias vakreste landskaper. Dra til innsjøene i Saliencia eller Lago del Valle, og opplev de spesielle steinhyttene med stråtak (Brañas). Det er her hyrdene fant ly under dårlig vær og overnattet. Spanias eneste sted med ville brunbjørner er nettopp her i Somiedo!

 

Hvis du vil besøke Pyreneene, er Ordesa y Monte Perdido nasjonalpark sterkt å anbefale. Spis en skikkelig frokost, snør støvlene og ta en av turstiene mens de første solstrålene treffer fjellene i vest. Mange av stiene vil føre deg til å smaragdgrønne innsjøer, små fjellbekker, kløfter og gamle skoger.

 

Nasjonalparken Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i den katalanske delen av Pyreneene er et annet flott reisemål for en ferie ute i det fri i Spania. Landskapet er fantastisk med sine dype daler, innsjøer og fire fjelltopper som stikker 3.000 meter over havet. Ta med kameraet ditt og ekstra minnekort, for dette eventyrlige fjellet vil overvelde deg med sin skjønnhet. Å leie et feriehus i Huesca er et flott alternativ når du vil besøke Pyreneene!

 

Utforsk "Verdens ende" i Fisterra

Hvis du vil oppleve den ville og forblåste Atlanterhavskysten, dra til Costa da Morte på Galiciakysten. Dette mytiske området har opplevd mange skipsvrak gjennom århundrene på grunn av det raskt skiftende været og den steinete kystlinjen med farlige rev. Fyret på halvøya utenfor landsbyen Fisterra ble kalt "verdens ende" av romerne. Ved å leie et feriehus i Fisterra kan du vandre rundt, utforske byen, spise utrolig sjømat på de lokale restaurantene og surfe på strender som Playa de O'Rostro.

 

Den lavereliggende områdene av Galicia, Rías Baixas, er fylt med paradislignende øygrupper som har fått status som nasjonalparker. Besøk de ovenfor nevnte Cíes-øyene og O'Grove, Arousa eller Isla de Ons, alle med mange flotte turstier og en rik flora og fauna. Du kan padle med kajakk på fjordene, sykle på de små svingete veiene langs kysten eller surfe på strender som Playa de la Lanzada og Playa de Patos, rett utenfor Vigo.

Kulturell ferie i Nord-Spania

 

Nord-Spania har en svært rik og spennende historie. Det finnes en rekke huler med forhistoriske hulemalerier av hester, bisonokser og hjort. Den nordlige Atlanterhavskysten har også en keltisk fortid som du kan oppleve gjennom den tradisjonelle musikken med sekkepiper, dans, spesielle bygninger og gamle bosetninger.

 

Den berømte pilegrimsleden Camino de Santiago tråkler seg gjennom Nord-Spania og passerer byer og imponerende middelalderlandsbyer. Baskerland er et fascinerende kulturmål med både unike, gamle tradisjoner og moderne arkitektur. Og selvfølgelig Barcelona med Gaudís mesterverk.

 

Ferier i Cantabria og besøk Santillana del Mar, som har blitt kalt "den vakreste landsbyen i Spania." Denne middelalderbyen er som et museum der de historiske bygningene med sine balkonger i tre, fantastiske museer og restauranter ligger på hver sin side av de brosteinsbelagte gatene. Tre kilometer utenfor Santillana del Mar finner du den berømte Altamira-grotten med sine forhistoriske malerier. I besøkssenteret kan du se en utmerket kopi av hulen og dets malerier. Hver fredag blir noen få heldige besøkende valgt ut og får sjansen til å besøke den virkelige grotten.

 

20 kilometer vestover finner du Comillas. Dette er en sjarmerende kystby utenfor naturreservatet Oyambre og som tilbyr en spennende blanding av strender, mat og kulturopplevelser. Her kan du gå ”modernistruten” med sine 11 attraksjoner der den største attraksjonen er "Blomsthuset" (El Capricho) – et av Antoni Gaudis få byggverk utenfor Barcelona.

 

Lei en leilighet i Santiago de Compostela, hovedstaden i Galicia og sluttpunktet for pilegrimsleden Camino de Santiago. Gå deg bort i de smale, brosteinsbelagte gatene og utforsk pilegrimsmuseet, de blomsterfylte torgene, de små håndverksbutikkene, fontenene og de gamle bygningene som er dekorert med blomster. Avslutt turen på Plaza del Obradoiro der den imponerende katedralen ser ut til å berøre himmelen med sine to høye spir. Hvis du er heldig, kan du få en demonstrasjon av keltisk kultur i form av sekkepiper. Bare følg lyden gjennom smugene i byen!

 

I Santiago kan du nyte deilige måltider, spesielt i gamlebyen og på matmarkedet – Abastos de Santiago. Prøv krydret, galicisk blekksprut "Pulpo a la Feria", som sammen med en kald øl smaker godt etter en dag med mange opplevelser.

 

Hvis du ønsker å oppleve kultur, mange severdigheter og spise til en svært rimelig pris, ta et opphold i Castilla og León. Byene Segovia, Ávila eller Spanias "gylne by”, Salamanca, står alle på UNESCOs liste over verdensarvsteder og er perfekte for kulturopplevelser.

 

Bilbao som ligger i Baskerland, har opplevd en forbløffende forvandling siden Guggenheim-museet ble bygget i det gamle havneområdet, og i dag er byen et knutepunkt for moderne kunst og arkitektur. Lei en leilighet i Bilbao og spasere langs elven Nervión for å oppleve attraksjoner som Guggenheim, Zubizuri og Vizcaya-broen – enda et av UNESCOs verdensarvsteder. Under festivaler og lokale feiringer kan du ofte oppleve baskiske tradisjoner som musikk, danser og styrkekonkurranser. Besøk Euskal-museet og lær mer om baskisk historie. Dra til Mercado de La Ribera, Museo de Bellas Artes og spis deilige pintxos (den baskiske tapasvarianten) i den travle gamlebyen, er også noe du må gjøre i Bilbao.

Romantisk ferie i Nord-Spania

Velg overnatting i Barcelona by for å få den ultimate, romantiske ferien i Nord-Spania. Besøk de levende markedene, gå i Gaudís fotspor eller kos deg på bystrendene sammen med din kjære. Om kveldene kan dere spise på en av de koselige restaurantene, drikke på trendy takterrasser og danse natten gjennom. Ferier i Girona, et annet populært reisemål i Nord-Spania, som særlig er ideell for par. Spaser langs elven L'Onyar og beundre de fargerike husene og den mektige katedralen. De smale smugene i gamlebyen er fylt med romantiske kafeer og tilbyr en fin pause fra sightseeingen.

 

For virkelig å komme vekk fra alt og tilbringe kvalitetstid sammen, er det nok av flotte fiskelandsbyer over hele Nord-Spania. De tidligere nevnte byene Cudillero, Lastres, Sanxenxo, Cadaqués og Calella de Palafrugell er alle ideelle romantiske destinasjoner med mange vakre strender.

Gourmetferie i Nord-Spania

Takket være beliggenheten mellom havet og fjellene, har Nord-Spania et stort utvalg av matvarer med svært høy kvalitet. Fisk, skalldyr, melkeprodukter, grønnsaker og kjøtt blir tilberedt på best mulig måte. Gastronomien i Nord-Spania ligger i tradisjonene, men også i kreativitet og lidenskap. Dette har gjort at mange restauranter og spisesteder har fått høy anerkjennelse i den kulinariske verden, og mange kokker med Michelin-stjerner kommer nettopp fra Nord-Spania.

 

Å leie en feriebolig i San Sebastián er det ultimate reisemålet for folk som er opptatt av god mat. Kombiner topp mat med flotte strender, surfing, designbutikker, baskisk kultur og utforske det pulserende nattelivet. For "bar-hopping" og ”pintxos-snacking” er denne byen ideell. I Lonely Planets anbefalte ”spiseliste” ble det å spise pintxos i San Sebastián omtalt som toppstedet. San Sebastián er også en av byene i verden med den høyeste konsentrasjonen av Michelin-stjerner per kvadratkilometer. Restauranter som Arzak, Martín Berasategui og Akelare har alle tre stjerner i Michelin-guiden. Ønsker du å spise på en av disse restaurantene, må du reservere bord i god tid.

 

Lei en feriebolig i Hondarribia hvis du vil hengi deg til spising under ferien i Nord-Spania. En bymur omgir den gamle bydelen som er full av tradisjonelle hus i tradisjonell baskisk stil med malte balkonger i tre, restauranter og barer. Området rundt havnen har det beste utvalget av sjømat. I den gamle byen Bilbao og spesielt rundt Plaza Nueva, ligger pintxos-barene ved siden av hverandre og er blant de beste stedene å besøke for skikkelige gourmeter. Ikke gå glipp av et besøk på Txakoli-vingårdene som ligger oppe i de bølgende åsene ved Biscayabukten. Txakoli er en baskisk hvitvin som står perfekt til baskiske pintxos.

 

For å smake de berømte Rioja-vinene, bør du dra til "vinhovedstaden" Logroño eller bo i Haro-landsbyen som er omgitt av vinmarker og bodegaer. Her kan du ta utflukter til spektakulære bodegaer som Ysios eller Marqués de Riscal der vinhotellet er designet av hjernen bak Guggenheim-museet, den verdensberømte arkitekten Frank Gehry.

 

Den magiske byen Oviedo er en av de vakreste byene i Asturias. Det er også en "matdestinasjon" som også byr på mange kulturskatter. "Det er som om byen ikke tilhører denne verden, som om den ikke eksisterte ... Oviedo er som en eventyr", uttrykte Woody Allen etter å ha filmet i byen. I den gamle bydelen finner du den beste maten. Du kan slappe av på en av uteservering eller besøke et typisk sider-hus. Eplesider er regionens stolthet, og Asturias står for 80 % av den nasjonale produksjon.

 

Prøv eplesider i Asturias

Sider fra Asturias skal helles på en bestemt måte. Kelnerne heller den i et glass fra flasken høyt over hodet og med en vertikal vinkel. Med denne metoden dannes bobler når sider treffer glasset, og det sies å øke smaken på sideren. I Oviedo må du også besøke katedralen og kirker som Santa María del Naranco og San Miguel de Lillo på det frodige fjellet like utenfor byen. Begge er oppført på UNESCOs verdenslister.

 

Finn deg en feriebolig i byen León som har blitt kalt "den spanske gastronomihovedstaden." Barrio Húmedo som ligger rundt Calle Ancha, er nabolaget med flest tapasbarene per innbygger i Spania! I tillegg til å spise deilige tapas, kan du besøke den gotiske katedralen og Casa Botines som arktekt Antoni Gaudí står bak.

 

Som du ser er det mange steder å bo i Nord-Spania. Dette er et mangfoldig område som tilbyr noe for enhver smak, for natur- til strandferie. Nå er det på tide for deg å utvide horisonten og utforske de fantastiske feriemålene i Nord-Spania, et område som fortsatt er nokså uoppdaget!