Det spanske kjøkken - den perfekte Fideuá

Fideuá er en skalldyrsrett som likner på den verdenskjente spanske retten paella. Begge retter kommer fra området omkring Valencia, men i fideuá er paellaens ris byttet ut med pasta. 

Til fideuá kan man bruke den tynne typen pasta, som fore eksempel spaghetti, vermicelli eller capellini. Brekk pastaen opp i mindre stykker for å få den autentiske opplevelsen av fideuà. 

 

 

Vanskelighetsgrad: Medium

Estimert tidsforbruk: 50 minutter  

Ingredienser

- Pasta

- Buljong av gulrøtter, tomat, rekeskall, løk og laurbærblad

- Breiflabb

- 1 Rød og 1 grønn paprika

- 1 fedd hvitløk

- 1 moden tomat

- Blåskjell

- Reker

- Blekksprut

- Persille, pepper, salt, safran og hvitvin

- Solsikkeolje

Veiledning

- Forbered en buljong av gulrøtter, tomat, rekeskall, løk og laurbærblad.

- Når vannet koker, tilsett fisk (breiflabb).

- Rist pastaen i pannen.

- Rens og damp blåskjellene.

- Finhakk paprikaen og hvitløken

- Skjær og riv en tomat.

- Bring oljen i kok.

- Sil buljongen.

- Rens og skjær blekksprutene i ringer og legg dem i pannen.

- Knus safran og persille, tilsett hvitvin og hell blandingen over i pannen.

- Tilsett pastaen og den silte buljongen.

- Tilsett reker og blåskjell

- Kok retten ved høy varme i 10 minutter og deretter ved en lavere temperatur i ytterligere 7-8 minutter.

- La den deretter stå og trekke et par minutter før servering.

Fideuás opprinnelse

Hvor oppskrifter stammer fra vites ikke alltid med sikkerhet, men Fideuás opprinnelse mener man imidlertid man kjenner til, da det eksisterer en fortelling om en fisker med navnet Joan Batiste Pascual, fra Gandia ved Valencia. Han var kokk på en fiskebåt tilbake i 1915, og han lagde ofte paella til besetningen og båtens kaptein. Dessverre var kapteinen så glad i ris, at han ofte spiste mer enn sin andel, noe som førte til at de øvrige ombord fikk for lite mat. 

I et forsøk på å minske kapteinens lyst på mat så erstattet Pascual risen med pasta og kalte retten "the daughter of the sea". Dessverre for kokken og besetningen så virket taktikken ikke, og kapteinen fortsatte med å spise mer enn kun sin egen rasjon, og når man først har smakt fidueà, så forstår man godt hvorfor taktikken slo feil.

For Pascual hadde oppfunnet en svært smakfull og lekker rett, som man bestemt bør prøve. Ryktet om denne retten spredte seg først i Gandia og siden til Valencia, og i dag oppfattes den som en tradisjonell rett fra Valencia provinsen.