Spis som de lokale i Granada

På ferie i Granada er det mye å oppleve - den kulinariske biten er selvsagt intet unntak. Vi har laget en guide til Granadas spesialiteter, og typiske matretter spist av de lokale i denne eksepsjonelt vakre byen. 

Frokost 

 
Bakeverk er populært om morgenen, i motsetning til hva vi er vant med i Norge. Donuts og croissants serveres på de aller fleste kaféer. Ofte vil du også finne "Suizo" på menyen, dette er et brioche-lignende bakverk som varmes opp og serveres med smør og syltetøy - Suizo a la plancha
 
Churros con chocolate spises mer enn gjerne til frokost på søndager og andre spesielle dager. Churros minner veldig om donuts, sprø på utsiden og myke inni. De kan spises alene eller dyppes i varm, deilig sjokolade.
 
Kaffe og toast i Granada
 
Hvis søtsuget ikke har rukket å ta deg så tidlig på morgenen, kan du heller bestille deg en toast. I Granada betyr dette en toastet baguette, enten av hvitt brød, grovt eller "mollete". Sistnevnte stammer fra Antequera, og er et mykt, hvitt rundstykke. De vanligste påleggene er ost, skinke, jamon serrano, forskjellige former for postei og syltetøy. Vi anbefaler mollete med jamon serrano, tomat og olivenolje.

Kaffe og te

 
Til frokost hører selvsagt te og kaffe til, i Granada anbefaler vi:
 
  • Café solo; Espresso-lignende
  • Café con leche; Kaffe med melk
  • Cortado; En mindre kaffe, også med melk
  • Leche Manchada; Laget med mer melk, og mindre kaffe enn café con leche
  • Descafeinado; Koffeinfri kaffe
Hvis du er mer glad i te, er dinne variantene velsmakende og populære:
 
  • Manzanilla; Kamomille te
  • Tilia; Sitronblomst
  • Menta poleo; Peppermynte
Blant barna er Cola cao populært, som er sjokolademelk. Zumo de Naranja er appelsinjuice, som ferskpresses av lokal appelsin. Mmm!
 
Frokost serveres mellom 07.30 og 11.30 i Granada.

Lunsj

 
Remojon i Granada
 
På ukedager kan du finne en Menú del dia på de fleste plasser. Da vil du få 3 retter til en billig penge, ca. 8-12€. Menyen består som regel av en suppe eller salat til forrett, fisk eller kjøtt til hovedrett, og en liten dessert, ofte frukt, yogurt eller en hjemmelaget kake. 
 
Et annet alternativ er å ta seg en Bocadillo, baguette. Disse er typisk fylt med tortilla de patatas - spansk omelette, jamón serrano eller atún, tunfisk.
 
Lunsj serveres mellom 13.30 og 16.00.

Merienda

 
Med middag så sent på kvelden er det ofte nødvendig med et lite merienda - mellommåltid. De lokale spiser da typisk:
 
  • Maritoñis; En søt kake med cabello de angel fyll, minner om gresskarpai.
  • Palmera de chocolate; Stort hjerteformet bakverk av sprø butterdeig type, gjerne dekket av sjokolade.
  • Magdalenas; Cupcakes.
  • Churros con chocolate; Samme som nevnt under frokost.
  • Forskjellige typer bakst.
Typiske bakevarer fra Granada
 
Spises i kaféer og barer mellom kl. 17.00 og 20.00.
 
Se også vår guide til typisk gatemat i Andalusia.

Middag

 
Til middag har du mange forskjellige alternativer. Tapas er blandt de mest populære, og sterkt anbefalte. Du setter deg i en tapasbar og bestiller drikke, for hver drink bestilt vil du få en gratis tapa. I tillegg kan du bestille mer tapas, av eget ønske.
 
Du kan også gå på en restaurant, og bestille deg en eller flere retter..

Typiske retter i Granada

 
Du vil mest sansynlig komme over følgende retter i Granadas barer og restauranter, både til lunsj og middag:
 
Forretter og småretter:

  • Gaspacho/Salmorejo/Porra Antequera; kalde supper med en base laget av tomat. Disse er spesiellt populære i de varme sommermånedene.
  • Ensalada mixta eller Ensalada de la casa; Består som regel av salatblader, løk og tomat, samt andre ingredienser som varierer fra sted til sted.
  • Entremeses; Variert ost, skinke og pølse, som kan deles av flere personer for en liten forrett eller noe godt til drikke.
  • Revuelto de esparragos; egg og aspargus, ofte med andre ingredienser som hvitløk, sopp og grønsaker.
 
Huevos rotos i Granada

  • Huevos rotos con jamon; Stekt egg med poteter og jamon.
  • Habas con jamon; Bønner og jamon, noen ganger servert med egg eller løk.
 
Hovedretter: 
 
  • Bacalao frito; Stekt torsk
  • Pechuga de pollo a la plancha; Grillet kyllingbryst.
  • Carne en salsa; Kjøtt i saus, sim regel svinekjøtt i tomatsaus med løk. 
  • Solomillo a la pimienta; Svin- eller oksekjøtt i peppersaus.
  • Albondigas en salsa de almendras o tomate; Kjøttboller i saus av mandler eller tomat.
Dessert:
 
  • Flan; Eggbasert dessert, laget av melk, egg og sukker. Blandingen dampkokes, til en tykk krem og er en stadig gjenganger på Granadas menyer. Crema Catalana er også populær, du kjenner denne kanksje best som Crème brûlée.
  • Natillas; Lignende en slags tykk, kremet vaniljepudding, ofte servert med kjeks på toppen.
  • Arroz con leche; Minner mye om risengrynsgrøt. Serveres med kanel.
  • Frutas mixtas; Variert frukt i sesong.
 
Pionono kake i Granada
 
  • Pionono; En veldig typisk kake fra Granada, laget av sukkerbrød, kanel, sukker og egg. En kake med mye smak - denne må du prøve!
  • Tarta de manzana, tarta de chocolate, tarta de queso; Eplekake, sjokoladekake og ostekake. Disse er hjemmelaget noen steder, mens andre kjøper fra lokale bakerier.

Middag serveres som oftest mellom kl. 20.00 og 23.00.

For barna

 
Mange steder vil kunne tilby en egen menu infantil, barnemeny, men det er ikke over alt. Barna i Spania spiser generellt sett det samme som sine foreldre, enten ved å dele en rett mellom to barn - plato para compartir, eller be om en ekstra tallerken og gi barnet litt av de voksnes porsjon.
 
Da gjenstår bare å si..
 
¡Buen provecho!