Gatemat i Andalusia, Spania

Mat er en sosialt sentral del av den Spanske livsstilen og kulturen.

I Spania er det svært uvanlig å spise på farten, i motsetning til i andre deler av verden. Spanjolene er stolte av sin matkultur, sine tradisjonelle oppskrifter og lokale ingredienser. Måltider bringer familie, slekt og venner sammen, og handler om så mye mer enn bare å gi kroppen et påfyll. Men når det er tid for fiesta og feiring popper det opp små boder og vogner hvor det tilberedes og serveres forskjellige typer snacks og mat, som Spanjolene så vel som turistene nyter gatelangs.

Dette er den mest populære og smakfulle gatematen du vil komme over i Andalusia, Spania

1. Bakt potet: Ikke ukjent for mange. En vogn med ovn settes opp på et torg eller hjørne hvor det er mye folk. Potetene bakes i ovnen, skjæres åpne og serveres rykende varme med smør og ost.
2. Ristede kastanjenøtter: Typisk for høst og vinter, lukten av ristede kastanjenøtter er kjent og kjær for mange spanjoler. Nøttene tilberedes på en liten ovn og serveres i hvite kremmerhus som varmer hender på en kald vinterdag.
3. Granizado: En drikk laget av knust is, i likhet med slush, som gjerne har smak av sitron - granizado de limon. Ofte kan man også få den med smaker som kaffe og appelsin. En populær og velsmakende drikk å kjøle seg ned med, på en varm sommerdag.
        Bakevarer
4. Cuña: En triangulær bakst med sjokolade, spesielt populær blandt Granadas sultne studenter når skoledagen er over. Croissanter, cañas og palmeras er andre populære bakevarer Andalusias bakerier har å friste med.
5. Salte, ristede solsikkefrø: Du vil kanskje legge merke til ungdom sittende på en benk eller i en park å tygge på solsikkefrø. Disse er en kunst å spise effektivt og skall ligger ofte igjen i hauger på bakken. 
6. Bocadillo: Er en lys baguette, stekt og servert på typisk spansk vis - smurt med olivenolje og most tomat i stedet for smør, deretter fylt med spansk spekeskinke eller manchego ost. Bocadillos spises ofte som en enkel lunsj eller mellommåltid, gjerne på en tapasbar, men spør du om å få ta den med deg får du som regel det.

Churros og sjokolade
7. Churros: Ofte referert til som den spanske doughnut, er en frityrstekt bakevare. Disse serveres varme, drysses gjerne med sukker og dyppes i sjokolade. Churros får man på de fleste kaféer, men de er også populære som gatemat, tilberedt og servert fra i liten vogn eller bod.

Kaktusfiken
8. Chumbo: I august og september vil du med stor sannsynlighet komme over denne nydelige frukten solgt på gaten. Kaktusfiken er en spiselig del av en kaktus, og er derfor best kjøpt ferdig tiberedt til å spises. Servert iskald er dette naturens egen saftis og er i tillegg spekket med fiber og vitaminer.