Mallorca - opplev de historiske byene Alcudia og Port d'Alcudia

I den nordøstlige delen av Mallorca, beliggende mellom to viker, ligger en av de vakreste byene på øya - Alcudia. Byen er som en skattekiste på øya, der den ligger mellom store middelalderske bymurer og romerske ruiner. Og bare noen få kilometer derfra, nede ved kysten, ligger dens søsterby, Port d'Alcudia. Så hvis du fortsatt ikke har bestemt deg for hvor du ønsker å tilbringe den neste ferien i Spania, så har vi funnet det perfekte stedet til deg!

Puerta de Xara, Alcudia

Byen Alcudia ligger mellom bukten Pollença og Alcudiabukten, og den ligger cirka 60 kilometer fra hovedstaden Palma de Mallorca. Alcudia-regionen er et yndet feriemål for både spanske og utenlandske turister. Ferierende som besøker enten Pollença, Playa de Muro eller Can Picafort, bør ikke gå glipp av et besøk til den historiske byen Alcudia.

Monument, Alcudia

Denne byen imponerer alle som besøker den med sin rike historie. Det å vandre rundt i gatene i gamlebyen er som en ekte reise tilbake i tid, hvor du kan beundre sporene etter en fjern sivilisasjon, som i århundrer dannet det historiske Mallorca.

En kort historie

Den Alcudia vi ser i dag har vært bebodd siden forhistorisk tid, men det fikk først betydning da romerne ankom i det andre århundre e.Kr.. De bygget en bosetning kalt Pollentia og forvandlet den til en viktig handelsby. Senere ble byen ødelagt av vandaler og pirater, og etter det igjen kom maurerne . Under gjenerobringen ble Mallorca frigjort fra den arabiske regjeringen av kong James I i 1229. Hans etterfølger, kong James II, grunnla byen Alcudia og fikk bygget de omkringliggende murene på slutten av det 13. århundre. Disse murene, som er bevart i utmerket stand selv i dag, er den første tingen som tiltrekker seg oppmerksomheten din når du besøker sentrum av Alcudia.

De gamle bymurene i Alcudia

På rundtur i byen

Ved den gamle bydelen kan de besøkende komme inn via en av de to gigantiske portene i bymuren: La Porta del Moll, også kjent som Puerta de Xara, eller gjennom La Puerta de Majorca, også kjent som Porta de Sant Sebastia. Sistnevntes dører er omgitt av to gigantiske søyleganger.

Porta de Sant Sebastià, Alcudia

Ikke langt fra porten finner trapper som fører opp på de gamle murene. Du må benytte anledningen til å gå rundt på veggene og hvor du kan se ned på den vakre skylinen, takene på husene, og den vakre bukten i Alcudia.

Gamlebyen, Alcudia

Området i gamlebyen er preget av de mange smale, uregelmessige og brosteinsbelagte gatene som byr på et stort utvalg av souvenirbutikker, andre butikker, restauranter og kafeer. Ikke stress ved dette besøket, men tillat deg selv å spasere rolig gjennom de svingete gater og smug, besøk og beundre arkitekturen i denne spesielle byen som er full av historie. Nyt de vakkert oppsatte blomstene og leirpottene som pryder gatene og tillate deg selv å bli sjarmert av landsbyhus med store renessansevinduer, vegger dekorert med familievåpenskjold , kranser og andre dekorative stykker.

Sidegate, Alcudia

Også verdt å nevne er Casa Torró (som nå er et av de viktigste bibliotekene på de baleariske øyene), Can Castell, Can Canta, Can Fondo og Can Domenech. Nesten alle de små gatene i Alcudia leder til byens hovedgate, Calle Mayor (Carrer Major), hvor også byens historiske rådhus ligger majestetisk til med et høyt klokketårn. Her kan ndet være en god ide å ta en liten pause fra både sightseeing og shopping, og bare sette seg ned i en av de mange sjarmerende restaurantene på Plaza de las Verduras.

Alcudia Rådhus

Et annet viktig sted å stoppe under en historisk rundtur i denne byen er kirken Saint Jaume, som ble bygget i 1882. Inne i kirken er det et museum, hvor du kan se de liturgiske gjenstandene, klesdrakter og skulpturer. Museet er åpent fra mai til oktober, mandag til lørdag fra klokken 10:00 til 13:00.

Et annet interessant sted er Plaza de Toros i Alcudia, tyrefekterarenaen.

Plaza de Toros, Alcudia

Den ligger i det historiske sentrum i Alcudia, i den tidligere bastionen for forsvaret av byen, Bastió de Sant Ferran. I Alcudia hvert år, er det to viktige helligdager som feires med tyrefekting, den 25. juli for Saint Jaume og 15 august, som er Marias himmelfart (Mare de Deu d'Agost). Plaza de Toros er åpent for publikum hver dag, og den har en sjarmerende kafé i lokalene.

Plaza de Toros, Alcudia

Man kan fortsatt besøke ruinene av den antikke byen Pollentia, som er en av de største og best bevarte romerske byer på Balearene. Det romerske teateret er det eneste gamle utendørsteater på øya, fortsatt bevart i god stand. Etter fallet av byen ble teateret brukt som en kirkegård, noe som dokumenteres av gravene funnet under utgravninger.

Mercado de Alcudia

Tid for litt detaljhandel-terapi? Hver tirsdag og søndag fra klokken 08:30 til 13:30 er det et lokalt marked i sentrum av byen. I Spania har nesten hver eneste by med respekt for seg selv og sine innbyggere sitt eget marked, hvor beboere kan gjøre sine daglige innkjøp.

Alcudia Market

El Mercado de Alcudia regnes som et av de viktigste markedene på øya. Det tilbyr et unikt klima, et stort utvalg av produkter, samt en uslåelig beliggenhet - i det historiske sentrum av byen, ved siden av de gamle murene. Forskjellige leverandører tilbyr ulike varer, inkludert lokal frukt og grønnsaker, klær, sko, vesker, lærvarer og håndlaget kunsthåndverk, smykker og suvenirer. Sett av tid til en rolig morgen spasertur blant bodene, kikk på produktene som tilbys og sørg for å hente hjem noen typiske godbiter fra Mallorca: urtedrikker, mandler, oliven og ensaimada.

Alcudia Market

Port d'Alcudia

Bare tre kilometer fra Alcudia ligger søsterbyen Port d'Alcudia. Som navnet tilsier så er dette en havneby, og med tanke på en flotte beliggenheten i de vakre omgivelsene er det ikke rart at mange turister finner veien til nettopp denne byen.

Port d´Alcudia

La Playa de Alcudia og Playa del Puerto de Alcudia er over to kilometer lange og hele 50 meter brede. Vannet er svært grunt og rolig, og stranden byr på fin gylden sand. Sportsentusiaster vil heller ikke bli skuffet, for her kan man leie alle typer av vannsportsutstyr. Etter en pause i Puerto d'Alcudia kan man ta en nødvendig, men kort, spasertur over til Playa de Muro og beundre den fantastiske stranden med turkis vann!

Alcudia strand

Port d'Alcudia er sentrum for alt nattelivet på den nordlige delen av øya. Om kvelden er de ferietravle restaurantene fylt med gjester som vil smake på de lokale rettene med typisk spansk sjømat annen god mat. Det finnes restauranter som også tilbyr italiensk, thai og kinesisk mat. Her vil du finne karaoke og musikkbarer med levende musikk samt nattklubber hvor du kan feste til langt utpå neste morgen. Etter et måltid, kan du ta en romantisk spasertur langs den vakkert opplyste promenaden og på bryggene langs havnen.

Puerto de Alcudia

På promenaden er det ofte forestillinger organisert av kunstnere og artister. Man kan være heldig nok til å få se små vietnamesiske griser iført morsomme antrekk utføre ulike triks. På havnen er det også aktiviteter for barn: trampoliner, biler og en karusell.

Port of Alcudia

Port Alcudiamar er en viktig havn på øya og alle slipper anker nettopp her. Alt fra små private båter, luksusbåter, fiskefartøy til store passasjerskip (inkludert Balearia). Her kan du også bli med et cruiseskip som vil ta deg med på en tur til Cap Formentor, Playa Rajada eller ut for å kikke på delfiner.

Båter, Port of Alcudia

Hvordan komme seg dit?

Hvis du har en bil kan du kjøre til Alcudia uten problemer. Fra Palma ta motorveien MA-13.

Hvis du ønsker å komme deg til Alcudia fra flyplassen med offentlig transport, må du først ta en buss fra flyplassen til sentrum av Palma og gå av på Plaza España. Her kan du så ta bussen videre til Alcudia. Du kan sjekke rutetider her: www.autocaresmallorca.com