Elche, Spanias palmetreby og på UNESCOs verdensarvliste

Når turistene ankommer til lufthavnen i Alicante er det de færreste som legger turen innom den nærmeste byen, Elche. Istedet hopper de direkte på bussen og reiser videre til et av de mange feriestedene som finnes på Costa Blanca. Hvorfor ikke sette av en dag eller to neste gang du kommer til Spania og Alicante, og avlegg denne sjarmerende byen et besøk? Du er jo tross alt på ferie.

Elche - Dama de Elche

Byen Elche, eller "Elx" som den heter lokalt, har en befolkning på rundt 240 000 mennesker, og ligger cirka 10 kilometer inn i landet fra sjøen. Selv om deler av det urbane byområdet nå strekker seg så langt som til Middelhavet. Elche er langt fra bare enda en helt vanlig spansk by, men en by fullstappet med historie, naturlige underverker og med mer kultur enn det er mulig å ramse opp.

Det er også et godt utgangspunkt for reiser til de omkringliggende områdene, det er kort vei til lufthavnen, og det er  mye man kan se på og gjøre her. Det er også forholdsvis billig å leie en feriebolig i Elche eller nabolagene rundt.

Damen fra Elche

La dama de Elche som vi ser på bildet over,  er en fantastisk statue som ble oppdaget rent tilfeldig i 1897, og stammer fra det 4. århundre før Kristus. Det er usikkert hvorfor den egentlig er laget, og spekulasjonene er mange. Noen sier den er var tiltenkt å være en begravelsesurne, andre mener den er del av et større kunstverk. Nå er den plassert i et museum i Madrid, men man kan fortsatt se en tro kopi av den hvis man besøker Museo Arqueológico y de Historia de Elche, hvor den opprinnelige byste var innom på en snarvisitt en gang i 2006.

Elche - huerta del cura

En tur til museet for å se nærmere på kopien av denne gåtefulle bysten er en godbit i seg selv, men hvis du mot formodning skulle finne museet kjedelig, så kan du alltids gå og se palmetreskogen istedet for.

Palmetreskogen i Elche, en World Heritage Site

Elche er verdensberømt for sitt overflødighetshorn av palmer og det beste stedet å se dem vil være å ta turen ut til Palmeral de Elche, som inneholder mer enn 11.000 palmer. For det meste daddelpalmer, og legenden sier at for rundt 300 år siden var det nesten 200.000 palmetrær her! De blir høstet hvert eneste år, og denne fantastiske tradisjonen har angivelig pågått siden år 500.

 

Elche - palmeskog

Den formelle landskapet i palmetre skogen som du kan se i dag ble opprettet da Spania ble styrt av de muslimske kalifene fra Nord-Afrika, som tok kontroll over dette området i løpet av det 10. århundre. Dette er den viktigste grunnen til at dette er en UNESCOs verdensarvliste fordi de afrikanske konger ikke bare brakte planter fra en kultur og land til et annet, de bygde også vanningsanlegg og plantet trær på en slik måteat de fortsatt eksisterer i dag!

Basilica di Santa Maria og "Mysteriet"!

For å komme tilbake til det kulturelle aspektet ved Elche, er Basilica di Santa Maria et annet sted å oppleve litt historie når du besøker Elche. Du finner den på Plaza de Santa Maria i sentrum av byen, rett ved siden av den kommunale parken. Du kan parkere bilen i en av de mange sidegatene rundt her, og ta en matbit på noen av restaurantene som ligger i utkanten av parken, før du går inn og ser denne fantastiske kirke i all sin prakt!

Elche - Basilica de Santa Maria

Så hva er "Mysteret" i Elche?

Det er flere "mysterier" i Elche, hvorav ett av dem er hvorfor ikke flere har hørt om "mysteriet". Det andre "mysteriet" er "Mysteriet", som er et skuespill av katolsk karakter som i religiøse termer forteller om da jomfru Maria steg opp til himmelen. Kirken er den eneste katolske kirken i verden som har fått lov å sette opp skuespillet, og det er unikt i det at når Maria stiger opp til himmelen, skjer det gjennom et hull i kirketaket.

Forestillingen settes opp hvert år rundt slutten av den andre uken i august.

Tre pilgrimstatuer foran Basilica de Santa Maria - Elche 

Du trenger ikke å være katolikk, eller religiøs i det hele tatt, for å nyte denne fantastiske forestillingen hvert år i august og mange turister tar turen ene og alene for å overvære spillet sammen med lokalbefolkningen. Det hele er ganske ydmykende å være vitne til og er en av de tingene man absolutt bør få med seg hvis man besøker Elche i august.

Uavhengig av hvilken grunn du har til å komme til Elche, håper jeg at denne artikkelen i det minste har gitt deg litt å tenke på, ikke bare om hvor du skal bo i Alicante i ferien, men like mye om hva du kan oppleve her. Og ikke minst at det er betraktelig mer i Spania enn bare sol og strender.