Almería - sydens lille Barcelona

Almería i et nøtteskall

Almería har både havn, strandpromenade og Rambla, og den minner på så mange måter en del om Barcelona. Likevel er det nok flere forskjeller enn likheter mellom de to byene. Almería er en forstad og Barcelona er en storby, Almería har knapt en tiende del så mange innbyggere i forhold til Barcelona, og med litt godvilje rekker man å se det meste av Almería i løpet av en enkelt dag. Dog må du nok regne et par måneder hvis du har tenkt deg å besøke alle tapasbarene. For dem er det ganske mange av.

Blant severdighetene finner man den mauriske borgen Alcazaba, katedralen og de underjordiske tunnelene som i sin tid beskyttet Almerías innbyggere og flyktninger fra de omgivende byene under den spanske borgerkrigen.

Paseo Marítimo

Paseo Marítimo Almería

Strandpromenaden, som starter ved Almerías lille havn rett nedenfor sentrum av byen, strekker seg østover langs stranden. Særlig om søndagene summer området av liv, når unge som gamle - samt hunder i alle størrelser og fasonger er der nede for å lufte seg, mosjonere eller inntar frokosten på en av promenadens mange tapasbarer.

En av de mest populære barene, La Cabaña del Tío Tom (Onkel Tom’s hytte), ligger utenfor solens rekkevidde på hjørnet av en smal sidegate. Her står folk i kø for å få lov til å komme inn og prøve stedets tapas, som er minst like berømte for deres størrelse som for den gode smaken.

La Rambla - Avd. Federico García Lorca

Almeria Rambla

Hovedgaten i Almería, Avd. Federico García Lorca, omtales av innbyggerne som La Rambla, ramblaen. Den starter litt ovenfor havnen og går opp gjennom Almerías sentrum. Midt på boulevarden er det en bred promenade – som riktignok ikke helt kan måle seg med den i Barcelona – kalt Calle Belén. Den er flott utsmykket med skulpturer, fontener og blomsterbed, og det avholdes tidvis markeder med kunsthåndverk, delikatesser, smykker og annet tilbehør der.

Cable Inglés

Cable Inglés Almería

Et oppsiktsvekkende kjennetegn i Almería er El Cable Inglés, den gamle høybanen fra 1904 som ble brukt til å transportere mineraler fra jerngruven i Alquife. Banen løper høyt hevet over den store plassen Parque de las Vícimas del Terrorismo, som ligger ved enden av ramblaen.

Rådhuset og Catedral de la Encarnación

Rådhuset Almería

I Almerías vestligste bydel går små hyggelige gater på kryss og tvers, og det er i dette mylderet man finner byens rådhus som ligger på den vakre Plaza de la Constitución.

Man skal imidlertid vite hvor man skal lete, for der er kun adgang til plassen via små trapper og smug i hvert hjørne. Ut over flere restauranter finnes også Almerías hammam, de arabiske badene, på plassen.

Almería Katedral

Katedralen er i motsetning til rådhuset vanskelig å overse på grunn av sin imponerende størrelse. Og den virker enda større innvendig. Den ble bygget i 1524-62 som et tilfluktsted som skulle beskytte byens borgere ved blant annet piratangrep.

Katedralen er åpen for turister mandag til lørdag om formiddagen. Søndag er det gudstjeneste, omtrent klokken 9.30, 10.30 og 13.30.

Museo de los Refugios - de underjordiske tunnelene

Museo Refugios Almería

På Plaza Manuel Pérez García som ligger for enden av den sjarmerende Paseo de Almería, ligger enda en severdighet, som man faktisk lett kan passere uten å overhodet legge merke til den. Det er snakk om de underjordiske tunnelene som ble bygget i 1938 for å skåne folk fra bombardementene under den Spanske Borgerkrigen. Almería var spesielt hardt rammet, idet byen ble utsatt for hele 52 bombeangrep med til sammen over 750 bomber.

De 4,5 kilometer lange tunnelene er i gjennomsnitt 1,2 meter brede og skjulte omtrent 35.000 av byens dengang 50.000 innbyggere under borgerkrigen.

Tunnelene ble for første gang åpnet for offentligheten i 2006. De kan besøkes tirsdag til søndag fra klokken 10.30 til 13.30 (mandag lukket). Fredag til søndag også klokken 18.00 til 21.00. Guidede turer arrangeres klokken 10.30, 12, 18 og 19.30.

Fra oktober til mai er alle tidspunktene forskutt en time frem.

Inngang er 3 euro.

Alcazaba

Alcazaba Almería

På en bakketopp i den vestlige bydelen ligger den mauriske borgen Alcazaba, bygget omkring år 955. Det er skiltet vei gjennom de små gatene, så det er forholdsvis enkelt å finne frem. Borgmurene er i ganske god stand, og de vakre trærne og de små bekkene gjør stedet til en sann oase, som også byr på en fantastisk utsikt over byen og Middelhavet.

På den andre siden kan man se hvordan borgmuren strekker seg over til den nærliggende bakketoppen Cerro de San Cristobal. Her står det en enorm jesusfigur i marmor (El Sagrado Corazón de Jesús), reist i 1930, i samme stil som med den kjente skulpturen i Rio de Janeiro.

Alcazaba Almería

På et av borgens tre platåer finnes det ruiner i flere lag - alle fra forskjellige tidsperioder - blant annet av slottets mange bad og boliger. Der utover er det også mulig å komme innenfor i borgens vannreservoar, samt se en rekonstruksjon av en av borgens boliger.

Det er gratis adgang til Alcazaba for EU-borgere, og borgen holder åpent tirsdag til fredag fra klokken 9.30 til klokken 18.30, lørdag fra klokken 9.30 til klokken 17.30.

Her kan du se en mer detaljert oversikt over Alcazabas åpningstider.

Tapas

Tapas bar Almería

I Almería ligger tapasbarerne side om side, især inne i det historiske sentrum av byen. Her er både moderne og tradisjonelle steder, noen helt enkle i kafeteriastil og andre utsmykket med bilder, blomster, minnesmerker og ikke minst rekke etter rekke med vinflasker og hele skinker. De fleste stedene følger det med en gratis tapas med hver drikkevare, og det kan som regel velges fritt blant et fast utvalg, som regel i følge med en enkelt eller tre spesialiteter for dagen.

Av de mere interessante kan nevnes sverdfisk (aguja), fylte sopp og minipannekaker, alle tilberedt forskjellig. Så det er bare å starte i den ene enden og spise seg gjennom alle sammen hvis man orker.

Veien dit

Almería har en togstasjon (RENFE) som ligger i en utroligt vakker bygning, som er innbyggernes store stolthet. 

Togstasjon Almería

Like ved siden av ligger busstasjonen, som forbinder Almería med de mindre kystbyene omkring.

Almería har også egen lufthavn kun noen få kilometer utenfor byen, hvorfra det er forbindelse til en lang rekke spanske byer samt enkelte europeiske byer som London og Brussel.

I bil ankommer man enklest via motovei A-92, hovedvei A7 eller de noe mindre veiene N-340a og N-344.