En tur til byens marked i Almería

Ut å handle?

En tur til det lokale markedet er alltid en god idé i Spania. Spesielt når det er et så godt marked som det man finner i byen Almería. Ta med handlekurven din! Og da mener vi den største kurven du har - for du vil helt sikkert vil bli betatt av den enorme mengden av ferske råvarer som finnes, og du vil garantert bli fristet av en lang rekke deilige produkter du kjenner igjen fra andre steder - og fascinert av alle de produktene som du kanskje aldri har sett før!

Fisk på markedet

Sett av dagen

Denne sørspanske byen er alltid et yndet mål for en dagsutflukt. Vi for vår del forlot det regntunge fjellet og tok turen ned de smale veiene av to årsaker. For det første ville vi unnslippe kulden og regnet, for det andre ville det være en ypperlig anledning til å få litt påfyll i spisekammerset igjen. Og da vi så kom fra tre til 18 varmegrader, var det deilig å kunne hive noen av alle de varme klærne igjen også, og nyte solen og varmen i Almería.

Almeria

Almeria

Jeg simpelthen bare elsker Almeria by. Hvorfor? Det eklektiske preget av å være en tidligere koloniby, med en tydelig arabisk vri - hvor navnet også kommer fra arabisk og betyr "Sjøens Speil" - og ikke minst på grunn av at blandingen av storslått arkitektur og moderne bygninger er helt fabelaktig. Det er en salig blanding av nye og gamle gater, noen steder får de nesten i ett, og når man for første gang får øye på det imponerende slottet med den travle havnen nedenfor, ja da er det lett å bli solgt.

Sverdfisk

Hvor er markedet?

Man finner markedet på toppen av Paseo de Almería, og det er mange innganger å velge blant. Man kan parkere i nærheten i et parkeringshus, på Avenida Federico Garcia Lorca, og det er som oftest mange ledige plasser selv på en travel lørdag. Det er også et ganske rimelig sted å parkere. I går sto vi tre timer for € 2.30. Hovedinngangen til markedet er på den motsatte siden av College of Art and Music - et ganske særpreget bygg, fordi det ser ut som en gigantisk piano! Men den virkelige kunsten befinner seg imidlertid innenfor markedets dører.

almeria college art music

 Hva er innenfor?

På bakkenivå kommer man rett inn i hallen for kjøtt, frukt, grønnsaker og delikatesser. Det er stort, og ettersom markedet ble renovert i 2012, er det også skinnende rent og rullestolvennlig. Det er flere trapper, rulletrapper og heiser.

Vandrende fra bod til bod er det lett å se hva vi mener med visuell matkunst. De egenproduserte varene selges på optimal friskhet, og er stablet høyt i en labyrint av farger - og stablet med hengivenhet som om selgeren er en berømt billedhugger som skal til å avduke sitt nyeste mesterverk.

Grønnsaker

En trappe ned

Fisk! Og bare fisk. Her vil du nok finne eksemplarer av alle de fiskeslag du kjenner igjen hjemmefra, pluss enda flere til. Alt fra reker til sverdfisk (med sverd og det hele) ligger pent dandert på rekke og rad. Og hvor utrolig det enn høres, så behøver man slett ikke holde seg for  nesen en gang! Så frisk er fisken, at det eneste man kan lukte er den friske duften av hav. Ingenting annet.

Fisk

Se og lær

Her er det mestere i arbeid - jamonskinke skåret i skiver så tynne som vev, kjøtt som er filetert med kirurgisk presisjon, frukt som er stablet eller pakket i poser som om de skulle på utstilling. Fisken blir filetert og beinene med letthet trukket tilbake, kunsthåndverk mestret og gått i arv fra far til sønn (og datter) - alt blir med rette gjort med stolthet, og selvfølgelig en anelse for å underholde!

Tørrfisk

 

Hva bør man kjøpe?

Vi kjøpte stekt Jamonskinke, direkte skåret fra benet, paté med fiken og appelsiner - dypt forankret i den spanske tradisjonen, og en moden ost som nesten tigger etter et glass rødvin å slå følge med. Et glass krydret sorte oliven og skarpe kapers gikk rett i kurven, og jeg lot meg for en gang skyld friste til å bryte min faste regel om kun å kjøpe varer som hører sesongen til, og endte opp med et kilo nyplukkede jordbær.

Oliven

Forfriskninger

Etter å ha gått gjennom fiskehallen, kom vi ut på gaten Reyes Catolicas - hvor vi stoppet for en øl og en tapas. Der fant vi en bar fylt med tradisjon, plakater om tyrefekting og en herlig spansk atmosfære, og det beste er at det bare er et steinkast unna -El Quinto Toro.

Det er vanligvis kun ståplasser i dette lille stedet, men det er virkelig verdt trengselen. Den herlige atmosfæren, kunsten på veggene, tapasene, og selvfølgelig et glass vin eller en kald øl.

Tapas bar

 

Vi måtte imidlertid stanse ved det lokale supermarkedet på vei hjem fordi vi hadde glemt å kjøpe brød - og  det skal ærlig sies, det var langt fra det samme som på markedet ...