Caminito del Rey - Andalucías mest spektakulære sti

Svært mange ventet i spenning på at den reformerte Caminito del Rey – Kongens lille sti – skulle åpne.

 

Den nye stien har etter åpningen skapt overskrifter i media over hele verden, og Lonely Planet kåret en tur langs Caminito´en som en av de hotteste tingene du kunne gjøre i 2015.

 

Den offisielle åpningen av ”nye” Caminito del Rey skjedde 28. mars 2015.

 

 

 

Om ”Verdens farligste sti”

 

Caminito´en ble opprinnelig bygget mellom 1901 og 1905 og ble brukt for å transportere materialer og arbeidsfolk mellom to kraftverk som ble bygget på hver side av El Chorro-vannfallet. Det var likevel ikke før tidlig på 1920-tallet at det som skulle bli kalt verdens farligste sti offisielt ble åpnet av kong Alfonso XIII. Han gikk selv hele lengden og ga navn til stien. Siden den tiden har Camino´en vokst seg stadig mer populær og er blitt en av Spanias underverker.

 

”La Garganta del Chorro” – selve ”fossefallet” – er et fantastisk sted, med inntil 400 meter høye fjellvegger langs den tre kilometer lange stien. Navnet "El Chorro" kan også oversettes med ”strålen/spruten” på norsk, og det er akkurat det vannet gjør – altså spruter – på vei gjennom den smale kløfta. Høydeforskjellen mellom de to menneskeskapte vannreservoarene i hver ende av kløften ga en unik mulighet til å utvikle vannkraft. Et nesten revolusjonerende konsept på den tiden.

Caminito del Rey

Til tross for at vannkraften betydde kjærkommen elektrisitet, er det caminito´en selv som har blitt den viktigste attraksjonen der stien slynger seg fram høyt oppe og langs de stupbratte fjellsidene. Det blir hevdet at stien ble bygget av sjømenn som var vant til å klatre i tau og jobbe, mens de nærmest hang i løse lufta. Andre mener det var dødsdømte fanger som ble brukt for å bygge den farlige og krevende stien.

 

Stien ble bygget med sand og sement, og holdt på plass av metallbraketter. Eneste sikkerhetstiltak var et enkelt rekkverk i jern. Gjennom årene forfalt Caminito´en sakte og sikkert og ble offisielt stengt i år 2000 etter at flere mennesker døde i forsøket på å gå den forfalne stien.

 

Ryktet om stien som livsfarlig gjorde at klatrere og adrenalin-junkies fra hele verden dro til El Chorro for å gå den livsfarlige stien. Slik var situasjonen for Caminito del Rey fram til 2013 da renoveringen endelig startet. 

 

Regjeringen hadde i årevis snakket om å reformere Camino´en. De lokale myndighetene og provinsen Málaga delte på utgiftene på totalt 5,5 millioner euro. 2,2 millioner euro ble brukt på selve stien og den ”nye” Caminito´en, resten gikk til andre tiltak som veier, parkering og bussholdeplasser.

 

Anslagsvis 250.000 mennesker besøkte Caminito´en det første året etter ombyggingen, noe som betydde over 20 millioner euro i lokale inntekter og 180 nye arbeidsplasser. Nå seiler Caminito´en opp som en av de største attraksjonene i Andalucía, om ikke hele Spania.

 

Billetter

 

Inngangsbilletter må reserveres online og gjøres på den offisielle Caminito del Rey-nettsiden. De første seks månedene var det gratis å gå Caminito´en. Men etter denne prøveperioden ble billettprisen satt til € 6 per person.

 

Maksimalt antall personer som kan gå Caminito´en samtidig er 400. Grupper på inntil 50 personer kan gå gjennom kontrollpostene hver halve time. Omtrent 600 mennesker besøkte Caminitoén hver dag de første seks månedene stien var åpen.

 

Åpningstider

 

1. april til 30. oktober: kl. 10:00 til 17:00

1. november til 31. mars: kl. 10:00 til 14:00

Stengt 24., 25. og 31. desember, samt 1. januar.

 

Den nye Caminito del Rey

 

Caminito del Rey i El Chorro

Den totale avstanden du må gå på den nye Caminito del Rey er 7,7 km. Du går fra Ardales i nord til Álora i sør.

 

For flere fotos av den nye Caminito´en - se Spain-Holiday Facebook-side.

 

Ruten: fra Ardales til Álora

 

Denne ruten følger elva nedstrøms og tar ca. 4 timer. Ruten starter like ved hovedveien MA-444 som svinger seg rundt innsjøene i Ardales. Det er flere måter du kan komme til starten av Caminito´en herfra.

Caminito del Rey

Det finnes en liten tunnel som ligger like ved kiosk/restauranten, rett foran Conde de Guadalhorce-reservoaret. Tunnelen er kort, men du må gå videre når du kommer ut i den andre enden (ca. 2,5 km). Stien er svært pittoresk, skiltet og følger elveløpet til du kommer til kontrollpunktet og inngangen.

 

Det er en større og lengre tunnel som ligger i nærheten av Mirador-restauranten. Denne tunnelen er litt lengre enn den ved kiosken, men du sparer tid ved å gå til den andre siden. Da denne artikkelen ble skrevet var det ikke installert lys. For sikkerhets skyld ta med lommelykt.

 

Hvis du ikke vil bruke tunnelene, kan du enkelt gå over fjellet og gå ned og tilbake til elven. Følg sporet som går bak Mirador-restauranten. Du kan ikke bomme.

Caminito del Rey

Kontrollstasjonen ligger like ved det gamle vannkraftverket. Når du har passert kontrollen, blir stien raskt smalere og brattere mens du går inn mot ”Desfiladero de los Gaitanes”. Til slutt kommer du inn ”Valle del Hoyo”.

 

Den gamle Caminito´en er blitt liggende mens den nye stien ble bygget rett over den gamle. Den nye består for det meste av treverk som er godt festet i fjellet. På den én meter brede stien går du flere steder over spektakulære glassgulv, og mot slutten av turen må du over en hengebro som krysser over ”Balconcillo de los Gaitanes”. Ikke for folk med svakt hjerte! Broen går mer enn 100 meter over Gaintanes-kløften.

 

Ting å huske på

 

- Du bør ikke gå Caminito´en hvis du er lider av svimmelhet eller har høydeskrekk.

- Ved inngangen får du en hjelm som du hele tiden må bruke.

- Det finnes ingen toaletter eller andre fasiliteter langs Camino´en.

- Ta med deg vann og mat.

- Togstasjonen på El Chorro vil i framtiden bli omdøpt til El Chorro - Caminito del Rey.

- Barn må ha ledsager hele tiden og må være over 8 år.

- Stien kan stenges ved kraftig vind – dvs. over 35 km/t.

- Turen er lineær. Du starter i nord og avslutter i sør.

- Det er en bussrute som forbinder de to sidene. Bussene går hver halve time, og en enkeltbillett koster € 1,55.

- Bussen fra El Chorro-siden går fra den første rundkjøring, like før du kommer til togstasjonen.

- Bussen fra Ardales-siden går fra El Sillón del Rey – Kongens stol – noen få hundre meter nedover veien fra kioskrestauranten. El Sillón del Rey er et steinbord og en stol som ble brukt ved åpningen av vannreservoaret, det samme reservoaret som ”møblementet” måtte hentes opp fra etter å ha blitt kastet uti under Den spanske borgerkrigen.

Caminito del Rey

 

Om du kommer med bil

 

Når du drar fra Málaga, må du følge A-357 nordover mot Cártama. Hold deg på motorveien i 65 km. Like etter at du har passert landsbyen Ardales på venstre hånd, tar du en skarp sving til høyre. Veien er merket M-442/Ardales/MA-5403/El Chorro.

 

Ta umiddelbart til venstre inn på veien MA-444 som starter ved Guadalhorce-reservoaret. Fortsett å følge denne veien langs innsjøen. Du kommer til slutt til et kryss der en vei svinger skarpt til høyre mot landsbyen El Chorro. I stedet for å svinge til høyre, fortsetter du MA-444 og kjører forbi leirplassen og strandområdene.

Like før en liten tunnel, tar du skarpt til høyre inn på en skogsvei med skilt som peker mot Restaurante El Mirador. Kjør et par hundre meter videre og parker der du kan. Tunnelen er lett å se og tydelig skiltet.

 

Det finnes ingen planer om å bygge større parkeringsplasser her. For mer informasjon om reiseruten, se Caminitos´ offisielle hjemmeside.

Tog til El Chorro og Caminito del Rey fra Málaga

 

Det er bare to tog som daglig går fra Málaga Maria Zambrano-stasjonen til El Chorro - Caminito del Rey. Det første kl. 10:05 med destinasjon Ronda, det andre toget kl. 16:48 med destinasjon Sevilla Santa Justa. Reisetiden er 40 minutter, og billetten koster 6 €.

 

Det er tre daglige tog tilbake til Málaga. Avgangstidene er kl. 9:33, 15:03 og 18:03 fra El Chorro.

 

Det er planlagt flere tog i framtiden. For mer informasjon, se Renfes hjemmesider eller ring 902 320 320.

 

Leier du en av våre feriebolig i Álora, i Ardales eller i Málaga by, har du et flott utgangspunkt for å besøke El Caminito del Rey. For andre ting å se og gjøre i området, sjekk bl.a. ut den flotte fotturen opp den arabiske trappen eller et besøk i Bobastro-ruinene.

 

Er du interessert? Hvorfor ikke bestille ferje fra Málaga? Bestill billetter fra Málaga til destinasjoner som Africa og Melilla her på DirectFerries.no med våre tilgjengelige båter, og med alle seilingstider og priser.