Oppdag Arucas, Gran Canarias perle

Hvis Las Palmas er Gran Canarias Little Havana, så minner Arucas mer om en miniatyr Cartagena. Og da er det Cartagena i Colombia vi tenker på, i stedet for Cartagena i Murcia. Særlig ettersom denne delen av det nordlige Gran Canaria også byr på en rekke frodige bananplantasjer.

Arehucas, yo-ho-ho og en flaske med rom

Arehucas Rom Destilleri

Det som en gang var Arehucas ble senere, etter at spanjolene på 1500-tallet erobret Gran Canaria, omdøpt til Aracus. Både byen og de omkringliggende områdene var åsted for et berømt slag mellom de spanske krigsherrene og de opprinnelige kanariboerne, canarii. Et av de mest kjente ofrene som falt i dette slaget var canarii-krigeren Doramas. Også omtalt som "den siste ekte canarii" - blant annet av den respekterte historikeren José de Viera y Clavijo.

Destilleriet Destilerias Arehucas ble grunnlagt i 1884 - mye på grunn av fordelene det medførte med den nærliggende sukkerrørplantasjen. Destilleriet tok byens opprinnelige navn og inneholder i dag over 6000 tønner med rom, hvorav flere er signert kjente mennesker som blant annet Julio Iglesias og Placido Domingo, og det moderne tapperiet kan fylle opp til 20 000 flasker med rom i timen. Det er daglige gratis rundturer i destilleriet, som selvfølgelig ender med at man kan få en smak av Arehucas' brede utvalg av alkoholholdige drikkevarer.

Parkliv, på Arucas' måte

Monumento a La Salle

Det er rikelig med grøntområder i Arucas. I den grad at under mitt siste besøk ble jeg ikke så veldig overrasket over å oppdage en liten gresshoppe som lystig hoppet rundt i byens gater. Gater der trærne gir mye skygge fra det sterke sollyset, i et vær man vanligvis forbinder mer med sommer enn høst.

Hovedparken i Arucas er den utsøkte Parque Municipal. Der ser man blant annet Monumento a La Salle, designet av José Luis Marrero, og et tre som på folkemunne er kjent som El Rompe Culo Muno. Hvis man ser på treets pigger forstår man lett hvilke skader dette treet vil kunne gjøre på apekattenes bakdel, hvorfra det så også har fått sitt navn. Parken ligger i gangavstand fra sentrum og er like velholdt som Jardín de la Marquesa.

Det kulturelle Arucas

Casa de la Cultura, Arucas

Calle Gourie Casa de la Cultura er en bygning fra det 17. århundre med en vakker uteplass hvor et dragetre har inntatt hedersplassen. Bygningen inneholdt Arucas kommunale bibliotek i perioden fra 1975 til 2011. Nå ligger byens bibliotek like rundt hjørnet ved León y Castillo, nærmere bestemt i det tidligere Cine Diaz. Det er uregelmessige skiftende utstillinger her, og for tiden er det Sitio de interessa Científico de Juncalillo del Sur som stilles ut.

Andre kulturelle høydepunkter i Arucas inkluderer et besøk i Museo Municipal de Arucas. Her kan man se skulpturer fra blant annet Tejedas "favorittsønn", Abraham Cárdenes. Det finnes også en del verker av Cárdenes' studenter, spesielt siden han selv hadde studio i byen.

Kirken, som egentlig er mer en katedral

Iglesia de San Juan Bautista

Det er en bygning som virkelig dominerer Arucas skyline, og det er Iglesia de San Juan Bautista, kjærlig kalt Catedral de Arucas av lokalbefolkningen. Det kan faktisk komme som litt av en overraskelse når du er i Plaza de San Juan - og oppdager at kirken er den nyeste bygningen på torget. Den katalanske arkitekten Manuel Vega March, en samtidig med Gaudí, så til byggingen i 1909.

Kirken er hugget ut i Arucas' berømte blå stein, og er vel så spektakulær på innsiden som den er på utsiden. Sjekk spesielt ut maleriene av Hernández de Quintana og skulpturene av Silvester Bello. Selv den mest berømte skulpturen, av Recumbent Kristus, er presentert ved Manolo Ramos.

Arucas' vannverden

Heredad de Aguas

En av Arucas' mest markante bygninger er med sin neo-klassisk stil Heredad de Aguas de Arucas y Firgas, som ligger rett overfor den kommunale parken. Dette tidlige 20. århundre byggverk huser hovedkvarteret til Arucas og Firgas Vanningsforening. Denne foreningen ble grunnlagt for å via kanaler tilføre vannressurser til Arucas' frodige daler, for å gjøre dem bedre egnet til jordbruk.

Ved hovedinngangen til Parque Municipal, i nærheten av Plaza de la Constitución, finner man fontenen Fuente de Pilar. Denne fontenen ble donert til byen i 1874 av en av byens mest driftige entreprenører, Alfonso Gourie. Før dette var det ytterst sjelden det kom ferskvann helt inn til det sentrale Arucas.