Dagstur fra Barcelona: Fjellet Montserrat

Navnet Montserrat kommer fra katalansk og betyr "det taggete fjellet", og Montserrat-fjellet står i skarp kontrast til den nærliggende metropolen Barcelona. For mens denne byen er energisk, levende og utadvendt, er Montserrat avslappende, rolig og innadvendt. Bli med på en av de beste dagsturene fra Barcelona.

Montserrat-fjellet

 

Fjellene er også kjent for å være et spesielt og mystisk sted for hele det katalanske folket. Stedet rommer statuen av Jomfru Maria av Montserrat som skal ha utført mange mirakler, statuen tiltrekker seg millioner av besøkende fra hele verden mens de besøker og bor i Barcelona i ferien.

 

Montserrat-fjellet er også som en magnet på mange turgåere og fjellklatrere på søking etter eventyr. Det finnes mange turstier og himmelhøye fjell som byr på fantastisk utsikt som både turister og innfødte vet å sette pris på. De høye og pæreformede fjellformasjonene gjør at du måper og lurer på hvordan naturen var i stand til å skape en slik merkelig skjønnhet.

 

Historien 

 

Lei et feriehus i Montserrat i Barcelona-provinsen og oppdag stedets historie og religion som dateres helt tilbake til da romerne bygget et tempel her for å tilbe Venus. Området ble senere knyttet til kristendommen etter at mange eremittmunker bygget sine små krypinn i dette fjellet. I 1025 ble Santa Maria de Montserrat-klosteret bygget og begynte raskt å tiltrekke seg pilegrimer som vitnet om og forkynte hvilke mirakler som ble utført av jomfruen av Montserrat.

 

Monasterio de Montserrat

 

I 1409 ble klosteret utvidet og ble til slutt et slags kulturelt senter som inkluderte Montserrat musikkskole. Klosteret ble ødelagt og forlatt under krigen mot Frankrike på begynnelsen av 1800-tallet. Men det ble senere gjenoppbygd, men ble så på nytt rasert under Den spanske borgerkrigen. Stedet ble deretter bygd opp igjen av den katalanske regjeringen.

 

På grunn av det katalanske folkets sterke engasjement, er fortsatt Montserrat et viktig symbol for den katalanske regionen.

 

Ting å gjøre i Montserrat

 

1. Besøk Santa Maria-klosteret

 

Santa Maria de Montserrat-klosteret rommer den berømte statuen av jomfruen av Montserrat. Hun sitter på toppen av alteret der folk danner lange køer for å avlegge  henne et besøk. Basilikaen er mørk og høytidelig. Hvis du ikke er religiøs, bør du likevel få med deg den gotiske arkitekturen som blir opplyst av hengende lamper.

 

Atriet som ligger midt i bygget er en vakker utendørs gårdsplass som har et nydelig marmorgulv med latinsk påskrift.

 

Santa Maria de Montserrat

 

2. Gå en tur rundt i fjellene

  

For folk som vil se nærmere på naturen, har Monsterrat-fjellet flere stier og ruter, alt fra lette til vanskelige. Noen av stiene er brede og asfalterte, slik at du kan til og med ta med små barn. Den enkleste ruten går fra klosteret til Degotalls.

 

Montserrat-fjellene

 

Rutene er godt merket, så du trenger ikke å bekymre deg for å gå deg vill. Langs ruta kan du se flere religiøse statuer og skulpturer. 

 

 Primer Misteri de Gloria-statuen

 

Hvis du er en mer dristig type, kan du prøve å gå den vanskeligste ruta til Sant Jeroni, det høyeste punktet på Montserrat som ligger på 1.236 meter. Dette er en fem timers tur, men så blir du da også til slutt belønnet med en 360º utsikt over Barcelona og Penedes. Og på en klar dag kan du se helt til Mallorca.

 

Du kan også prøve fjellklatring - om du er lystent på sånt.

 
Montserrat-fjellene

 

3. Prøv kabelbanen Sant Joan

 

Denne funicularen/kabelbanen byr på en kort sju minutters tur, men den løfter deg opp til 1.000 meter over havet. Det er da også den bratteste kabelbanen i hele Spania. På toppen får du en fantastisk utsikt over klosteret, Pyreneene og det pittoreske landskapet nedenfor.

 

Hvor kan du spise?

 

Hvis du ikke vil ta med deg en egen lunsj, finnes det flere restauranter i nærheten av  klosteret.

 

1. Restaurant Hostal Abat Cisneros. Denne restauranten har en sjarmerende spisestue med en vakker og buet steininnredning. Her serveres det katalansk mat, og stedet er ideelt for små grupper. En gjennomsnittslunsj koster ca. 35 euro.

 

2. Restaurant Montserrat. Denne restauranten serverer middelhavsmat og passer for store grupper. Se etter skiltet "Mirador dels Apostols". Et stort pluss: Denne restauranten har en enda mer fantastisk panoramautsikt mot fjellene og Llobregat-dalen.

 

Montserrat-fjellet sett fra restauranten

 

3. La Cafeteria. Med sin åpne planløsning, er denne kafeen et uformelt sted å spise lunsj. Selv om den ligger over to etasjer, er restauranten ofte svært overfylt slik at du ikke engang kan finne et sted å sitte. De har et selvbetjeningsområde for smørbrød, chips, brus og ta-med-mat. Følg skiltet med "canteen" hvis du er ute etter et varmt måltid.

 

4. Bar de la Plaça. Dette er en liten bar - typisk for de du finner rundt om i Barcelona. Her serveres varme og kalde sandwicher, pasta, hamburgere, alkoholholdige drikker og kaffe for et raskt måltid. Tips: Du må kanskje jobbe litt for at servitøren skal oppdage deg.

 

Hvordan komme hit fra Barcelona

  

Med så mange besøkende gjennom årene har en utflukt til Montserrat blitt en av de mest populære dagsturene fra Barcelona, særlig også fordi stedet er lett å komme til og har mange forskjellige transporttilbud. Bare det å reise dit gir deg en flott utsikt over fjellene.

 

Montserrat-fjellet sett fra jernbanestasjonen

 

Med tog

 

Barcelonas FGC (Ferrocarrils de la Generalitat) tog går fra stasjonen Barcelona-Plaça Catalunya hver time. Togtur tar ca. 1,5 time, så jo tidligere du starter, jo bedre er det.

 

Du kan også ta R5-linjen som også er knyttet til ”Montserrat aeri” (taubanen). Dette anbefales dersom du vil ha en spennende og fantastisk utsikt, men den er ikke for folk med høydeskrekk!

 

Du kan også ta ”glidelåsen” (togbane med tannhjul) der du får en fantastisk panoramautsikt av dalen nedenfor.

 

Med bil

 

Selv om veien er ganske svingete, kan det være verdt å ta turen hvis du vil komme fram raskere enn med andre transportformer.

 

Hvis du vil parkere på Montserrat, finnes det et begrenset antall parkeringsplasser ved klosteret. Du kan også parkere ved taubanen eller ”glidelås-toget” som har mange ledige plasser.

 

Med buss

 

Du kan også reise med ”Autocares Julia” som er et privat busselskap. Bussene går fra Carrer Viriat nær Sants-togstasjon.

 

Mer informasjon 

 

Besøk den offisielle Montserrat-nettsiden som er svært omfattende. Deretter setter du kursen for Montserrat for den ideelle dagsturen når du er på ferien i Barcelona.