Den Mystiske Siden av Barcelona: Drager, Død, og Mytologi

For hver lyse siden av en vakker by som Barcelona, finnes det også en mystisk og noen ganger mørk side, som gjør den til den bemerkelsesverdige europeisk by den er blitt. Det er det som gir dybde og skjønnhet - en by av triumfer og smerter, tragedier og symbolikk, alt dekket med vakker arkitektur.

La oss se nærmere på innsiden Barcelonas skjulte områder, fulle av legendariske skapninger og mørke hjørner av sin skyggefulle historie, skal vi?

Gresk Mytologi ved Laberint d’Horta 

Laberint d'Horta er en av Barcelonas eldste hager, fylt med statuer av mytologiske skapninger. Den sentrale og mest fortryllende attraksjonen i parken er labyrinten, stor labyrint som består av frodige, to meter høye hekker. Men skjult i denne 18 mål store parken er en historie om gresk mytologi.

Eros i Parc Laberinto

Hvis du sjekker ut labyrinten kun for eventyrets skyld, er det lett å gå glipp av den poetiske symbolikken som skjuler seg bak hekkene. Begynn ved inngangen av labyrinten, hvor du vil finne et relieff av kong Minos innbydende Theseus på Kreta. Ifølge gresk legende hadde Minos en labyrint bygget. Theseus skulle drepe Minotaur, den merkelige halvt okse, halvt menneske skapningen som i følge legenden ventet midt i av labyrinten. En annen gresk figur, Ariadne, rekker ham et sverd til hjelp.

Dessverre er det ingen Minotaur her, men etter hvert som man finner veien inn mot midten er det lett å få følelsen av at man er på det rette sted. Det finnes en statue av Eros, guden av het og dampende kjærlighet. Uansett, skulle du gå feil i labyrinten kan det hende du finner Echo i stedet for. Nymfomanen som forelsket seg med Narcissus. Men som alle vet, han var for narsissistisk til å elske noen andre enn seg selv, og Echo levde et liv i ufullendt kjærlighet.

Døden i Placa Sant Felip Neri 

Den truende dødsskyggen skjuler seg på dette lille torget i det gotiske kvarteret. I dag er det derimot ikke uvanlig å se barn som ler, mens de kjører rundt og leker nær fontenen.

Det er også vanskelig å tenke seg at under borgerkrigen, i 1938, mistet 42 uskyldige sivile livet her. Klosteret i det firkantede huset ga skjul til barn som søkte tilflukt fra eksplosjonene. Da Franco uventet droppet en bombe her ble 20 barn drept. Bevisene er klare, og man kan stadig se merkene på veggene i kirken San Felipe Neri.

Senere ble Barcelonas mest berømte arkitekt, 74-åringen Antoni Gaudí, skjebnesvangert påkjørt av en trikk i Gran Vía mens han var på vei til nettopp denne kirken. Det knuste hans visjon om å se Sagrada Familia bli ferdigstillet.

Refugi 307, en Tunnel for Terror-ramte sivile under borgerkrigen

Borgerkrig, 1938. De livredde innbyggerne bygde en 400 meter lang tunnel for å beskytte seg mot de dødelige luftbombene. Ut av de mer enn 1200 tilfluktsrommene som ble bygget, er El Refugi det eneste skjulet som fremdeles står.

Folket klart å organisere seg slik at de hadde nok mat, medisiner og vann til å livnære seg selv gjennom disse truende tidene, hvor de kunne bli tvunget til å gjemme seg under jorden på mindre enn tre minutters varsel. Disse mørke, svingete tunnelene er over to meter høye og 1,5-2 meter brede og akkurat store nok til å romme 2000 mennesker. Minnet om tunnelene lever fortsatt og du kan ta en halv times guidet tur på enten katalansk, spansk eller engelsk.

Sala Gimbernat, det vakreste stedet å studere kadavre

Glem det kalde, hvite laboratoriet - det handler om å undersøke friske døde kropper med åpne kister i et gylden kledd amfi. I en nydelig nyklassisisk stil ser dette teateret ut som om det er klart til å sette opp en forestilling med Barberen i Sevilla. Snarere tvert imot.

Royal Academy of Medicine i Barcelona, bygget i 1762, brukte dette teateret så medisinstudenter kunne studere den menneskelige anatomien. Det roterende marmorbordet med den døde er plassert i midten av rommet, slik at for alle får et best mulig overblikk. Sitteplassene er lagdelt og er i en semi-sirkulær formasjon. Det er enda en forhøyet gangvei over slik at publikum kan se direkte ned på den vakkert makabre scenen. Hvis man først donerer kroppen sin til vitenskapen, hvorfor ikke ha et vakert sted å bli dissekert, ikke sant? De tar imidlertid ikke imot kropper lenger, og i dag er det kun et sted man kan besøke, undre seg og få frysninger . Du kan besøke det hver onsdag fra klokken 10:00 til 12:00.

En by Dominert av Drager

Hvis du noen gang har vandret rundt i Barcelona, har du sikkert lagt merke til de mange underliggende referansene til drager.

Denne forkjærlighet for denne mytiske skapningen kommer fra legenden om St. George, som slaktet en drage for å vinne hjertet til en vakker prinsesse. El Dia de Sant Jordi, eller St. Georgsdag, er en elsket ferie i Catalonia og det katalanske folket bytter bøker og roser med sine elskede. "Dragons" er et slikt oppstått tema og det var enda et amerikansk fotballag kalt Barcelona Dragons (som så senere ble flyttet til Amsterdam). Hvor kan vi finne disse mytiske skapningene?

Dragon Passeig Lluis Companys

Parc de l’Espanya Industrial

The biggest dragon sits proudly at Parc de l’Espanya Industrial. It weighs 150 tons and is 37 metres high and it doubles as a slide for kids (and adults). It’s a sculpture and a playful element of the park, and opened on St. George’s Day in 1987. Vandals destroyed parts of it, but it was restored in 2001 and has become a symbol of the Sants neighbourhood.

Den største dragen sitter stolt på Parc de l'Espanya Industrial. Den veier 150 tonn, er 37 meter høy, og den fungerer som en slags sklie for barn (og voksne). Det er en skulptur og et lekent element av parken, og ble åpnet på St. Georgsdagen i 1987. Vandaler har ødelagt deler av den, men den ble restaurert i 2001 og har igjen blitt et symbol i nabolaget Sants.

Dragón en el Parque de la España Industrial

Kinesiske drager i Casa dels Paraigues

Den mest dekorative og vakre dragen ligger på Casa Bruno Cuadros, en tidligere paraplybutikk. Arkitekten, Josep Vilaseca, hadde en forsmak for orientalsk dekor, og han la til dette elementet i den modernistiske perioden før 1888 Universal Exhibition. Unike bygninger dukket opp over hele byen. I den orientalske kulturen representerer dragen lykke. Hvis du legger merke til det, så sitter det fortsatt en paraply under dragen, selv om bygningen nå huser en bank.

Casa dels Paraigues

Spotte drager i Ciutadella Park

Løst basert på den romerske Trevifontenen, lagde arkitekten Josep Fontsère tre drager som spruter vann i Cascada. Gaudí, som også var glad i drager, var bare en ung mann da han bidro til å bygge dette monumentet. Kan du finne dem alle tre?

Dragon Parc Ciutadella

Castell de Tres Dragons

En nå nedlagt bygning, Castell de Tres Dragons, var en blomstrende kafé og restaurant i løpet av 1888 Universal Utstilling i Barcelona. Ved inngangen til Ciutadella Park ligger det også en pryd av en bygning - et av de beste eksemplene på pre-modernistisk arkitektur.

Castell Dragon Parc Ciutadella

Park Guell: Den smarteste og lykkeligste dragen i Barcelona 

Den fargerike flislagte dragen er den mest ikoniske karikaturen av Gaudi, men det finnes også en mer morsom og kjærlig karakter. Dens navn er "El Drac", og den er en mosaikksalamander som får det meste av oppmerksomheten i Park Guell. Stakkaren ble vandalisert i 2007, men ble gjenopprettet igjen, primet og klar til å ta i mot millioner av turister i parken hvert år (og han er sannsynligvis med på utrolig mange selfies). Han har nå sine egne vakter for å beskytte ham, og for å sørge for at han ikke blir vandalisert igjen.

Park Guell dragon

Andre steder man kan se drager:

  • Takterrassen på Casa Battló. Det blå taket på en av Gaudis mest berømte arbeider etterligner drageskinnets form og mønster.
  • Pati del Tarongers. Ved Palau de la Generalitat er det en statue av St. George og hesten hans som tramper på en sprelsk drage.
  • Finca Guell - Kanskje den mest truende av dem alle, utenfor huset til Eusebi Guell (etter Gaudís Park Guell) står en tvetunget drage og beskytter den dekorative gaten.
  • Passeig de Lluis Companys. Den vakre promenaden Passeig de Lluis Companys, skjuler drager langs dens siderekkverk. Noen drager pryder også utvalgte rekkverk.

Ønsker du finne flere drager og mystiske steder? Sjekk dem ut her:

Vi har flere hemmeligheter i Barcelona. Shhhh…sjekk ut denne gåsehudfrembringende artikkelen om okkultisme, spøkelseshistorier og urbane legender i Gràcia!

Har du sett noen drager i Barcelona? Vet du om noen skjulte historier om byen?