El Raval: Det flerkulturelle, eklektiske nabolaget i Barcelona

El Raval er et kulturelt rikt område med en lurvete historie bak seg, hvor kriminalitet, prostitusjon, og heroinsalget lå tungt over dette nå svært så turistvennlige området i Barcelona. Heldigvis ordnet området selv opp og ryddet!

I dag er det et senter for mangfold, hvor man kan finne halalkjøtt butikker, gotiske kirker, bruktbutikker, fryktløse skateboardere og progressive kunstnere side om side.

Plaza i Raval

El Ravals historie

El Raval fikk sitt omdømme som en skummel underverden under den industrielle revolusjon. Forretninger som mursteinproduksjon, slakting, og lærarbeidere bodde her og fikk ikke lov til å krysse grensen til den nærliggende og mer raffinert bydelen Barri Gòtic.

I 1920-årene ble en del av El Raval besatt av bordeller og et lavere klassesamfunn oppsto. Det fikk tilnavnet "El Chino", eller "Chinatown", fordi en journalist synes det lignet på San Franciscos Chinatown (men det har selvfølgelig ingenting med kinesere å gjøre).

På 1990-tallet renset regjeringen imidlertid opp i El Raval og stengt av steder med både prostitusjon og narkotikahandel for å få nye offentlige torg. Regjeringens byfornyelsesprosjekter rundt i Barcelona gjorde en dramatisk endring for å åpne opp området og gjøre det tryggere.

Butikk i Raval

I dag er El Ravals gater fylt med ulike kulturer, inkludert marokanere, pakistanere, og filippinere. De rimelige boligene og den enkle tilgangen gjør stedet til et økonomisk sted å bo, og tiltrekker seg midlertidige beboere og innvandrere.

Selv om det fortsatt har sine lurvete sider, så har El Raval blitt stadig mer trendy og befinner seg høyt på markedskalaen. Selv om det er et betraktelig mer vennlig sted å bo, finnes det fremdeles lyssky typer som lurer i gatene. Det er kanskje ikke for alle, men gatene er trygge nok til å vandre rundt i i løpet av dagen når det fortsatt er lyst.

Om natten derimot, kan stedet fortsatt ha skumle områder, og både tyverier og prostitusjon er vanlig, så det er best å utvise forsiktighet hvis man skal inn i området etter mørkets frembrudd. Enkle ting som å ikke gå alene, og å holde seg til opplyste områder er gode tips.

Steder av interesse

1. Rambla del Raval — I 2000, Rambla de Raval ble bygget ved å fjerne mindre gater, og å utvide Raval på begge sider.

Rambla del Raval

Her finner man en bredt anlagt allé med en avenue for fotgjengere i midten hvor man kan se lokalbefolkningen, landstrykere og turister sittende på benkene hvor de ser på de forbipasserende. Man vil også kunne se Barceló Raval Hotel, et moderne hotell med en stor takterrasse. Gå opp til toppen for en flott 360º utsikt over Barcelona - og ta gjerne en drink mens du nå er i gang.

Det er også et populært sted hvor man finner El Ravals favoritt feline, en skulptur av en elskelig, storøyd katt av kunstneren Fernando Botero. Monumentet har tidligere stått flere steder rundt omkring i Barcelona, inkludert Parc Ciutadella, utenfor Olympiastadion i Montjuic, før det så til slutt landet her i 2003. Hvis du er heldig, kan du fange ham alene, slik at du kan få ta et bilde i fred og ro. Besøkende kan ikke motstå å ri på ryggen hans eller stå ved siden av ham.

 Botero cat

2. MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona)

På oversiden av El Raval, i Plaça dels Angels, ligger MACBA glødende som et massivt, hvitkalket museum midt inne på denne støvete Barri. Innenfor finner man cirka 5000 kunstverker fra 1940-tallet og utover. Det minimalistiske interiøret og museumsbutikken med alle sine sære gaver er også verdt en titt.

 MACBA museum

Like utenfor dørene i Plaça dels Angles, kan man se tenåringer som praktisere sine triks på skateboard mens jentene sitter ved siden av og ser på og fniser. Andre fra lokalbefolkningen og turister henger også ut her for å skravle og mens de venter på at ettermiddagen skal ta slutt. Barcelona har vært et skateboardmekka i Spania i et par år nå, og her har man funnet en møteplass blant mange andre.

3. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

I tillegg til å være en flerbruksplass for å feire urban kunst og kultur, arrangerer CCCB debatter, festivaler, utstillinger, konserter, workshops og andre interessante hendelser som gjenspeiler urban samtidskultur. Området ble bygget på grunnen til et middelalderkloster og har en vakker gårdsplass med en mirador, et utsiktspunkt, som man kan besøke gratis den første søndagen i hver måned. Herfra kan man se de omkringliggende nabolag, Middelhavet, og hele veien opp til Montjuic og Tibidabo.

 

CCCB

4.  Det Antikke Hospitalet Santa Creu 
 
For litt mer vakker arkitektur, kan man besøke dette gamle sykehuset som ble grunnlagt her i 1024, og det er også der den berømte arkitekten Antoni Gaudí døde. Nå blir bygget brukt som et kulturelt sentrum, og dets 1500-talls gotisk gård er et flott sted å spise lunsj i et av de mange skyggefulle områdene.
 
5. Palau Guell
 
Dette flotte herskapshus, tegnet av Antoni Gaudi, ble bygget for Eusebi Guell i årene mellom 1866 og 1888 før han og familien flyttet til Parc Guell. Den vakre og intrikate fasaden hadde døråpninger som var store nok til å passe hestevogner direkte inn i hjemmet. Inne kan man se imponerende tretak, utsmykkede vegger og kreative møbler a la Gaudí. Men kom tidlig hvis du vil ha en guidet tur.

Gater verdt å besøke

1. Nou de La Rambla — Hovedveien i den nedre delen av Raval, Nou de la Rambla, fyller i dag bare en brøkdel av sin tidligere utstrekning, men har likevel beholdt et surrealistisk utvalg av butikker - teatralske småsjapper hvor strippere kan kjøpe deres sequin, sammen med motebutikker som spesialiserer seg på blant annet brudeklær.

Barcelona - El Raval

2. Carrer Doctor Dou — I nærheten av MACBA Museum ligger denne gaten med mange kunstgallerier og designerbutikker. Gå ikke glipp av Barcelona-Reykjavik, et vakkert bakeri som selger spiret korn og hjemmelaget brød.

3. Carrer del Hospital — er en gate med noen få butikker rettet mot turister, men den har fortsatt elementer av lokal smak. Man vil komme over den vakre Plaça de Sant Agustí og kirken med samme navn. Man vil også kunne se Bar Mendizábal, en symbolsk utendørsbar som serverer tapas og smørbrød til både lokalbefolkningen og turister.

Gatekunst i Raval

4. Carrer Tallers — hvis du er en gammel musikktilhenger så er denne gaten så absolutt for deg. Fylt med klassiske musikkbutikker med old-school vinylplater, plakater, og minner, og bringer deg langt tilbake i tid. Man vil også se en håndfull butikker som selger brukte og vintage klær, og man kan handle retrovarer i stedet for kjente merkevarebutikker.

Å elske El Raval er å akseptere det som ikke er så pertentlig, litt opprørske personligheten. Det er en del av det som gjør Barcelona til en unik og spennende by, tross alt.