En spasertur i Parc de la Ciutadella, Barcelonas største park

Barcelona er en enorm storby med sine høye hus, larm fra de mange bilene, scootere og motorsykler og mennesker overalt.  Inne i denne urbane larmen ligger Parc de la Ciutadella, et grønt paradis for avslapning og værtrekning. Det er ikke underlig at de lokale elsker å besøke dette stedet så snart anledningen byr seg, spesielt i helgene. Det bløte gresset, stier med blomster i kanten og romantisk arkitektur lokker besøkende til å slappe av og lade batteriene.
 
 Ciutadella mammut
 
Parken er den største, den eldste, og uten sammenligning den mest populære parken i Barcelona. Ofte vil man se venner og familier som holder piknik på gresset, leker med en ball eller bare slikker sol i ekte tilbakelent spansk stil.
 
Hvis det er første gangen du besøker Barcelona, ​​er parken et ideelt sted for et par timers avslapning og siesta, etter du kanskje har brukt morgenen til å se noen av byens mange severdigheter.
 
Helt så rolig som det er nå har det ikke alltid vært på dette området, for denne 70 hektar store parken var tidligere en festning. I 1714 ble katalanerne holdt fanget her, etter at de var blitt beseiret av nasjonalistene. Parken ble åpnet for offentligheten i 1888 i forbindelse med Exposición Universal de Barcelona, som var Spanias første verdensutstilling. I dag er parken også hjemsted for mange av byens arrangementer og sommerkonserter.
 
La oss ta en tur gjennom parken.

Gå inn ved Passeig Pujades

 
Vil du gå inn med stil, så gå inn ved Passeig Pujades ved hovedporten. Vend deg rundt, og du vil se den ikoniske Arc de Triomf på Passeig de Lluís Companys.
 
Gå inn i selve parken, og du vil nå være på den viktigste stien for fotgjengere. Til høyre kan du se et springvann og et hegn med tre drager på. Bak det ligger det en spesiell modernistisk bygning, som du ikke bør overse. Den ble bygget til utstillingen i 1888, hvor den ble brukt som en kafe-restaurant. Den er kjent som Castillo de los Tres Dragones (de tre dragenes slott), da bygningen minner om en middelalderlig borg.
 
Arkitekten bak borgen heter Lluís Domènech i Montaner, og han står også bak det vakre musikkhuset, Palau de la Música Catalana i Barcelona, som er del av UNESCOs verdensarv.
 
Ved siden av ligger det skjønne Hivernáculo, som best kan sammenlignes med et stort drivhus fylt med planter. Dens bougainvilleas, kaktus, oliventrær og andre frodige grønne trær og planter fyller veggene fra tak til gulv; stedet er en vidunderlige oase både sommer og vinter. 
 
 Parc de la Ciutadella
  
Til venstre finner du Museu Martorell, en nyklassisistisk bygning, som har huset geologiske samlinger siden 1924. Det var byens første offentlige museum, bygget i 1878, og tegnet av Francesc Martorell i Peña. For øyeblikket er bygningen lukket, men heldigvis er den også vakker utenfra. 
 
Den siste bygningen på denne strekningen er Umbráculo, som også ble bygget til verdensutstillingen i 1888. Den har en helt spesiell buet form og er bygget av jernbjelker og støpejernssøyler. Gå innenfor og det åpner seg et overflødighetshorn av vakre planter som hortensiaer, palmer, gardeniaer og andre tropiske planter.
 
Bygningen er så stor at man går rundt i oppdelte områder med planter fra de forskjellige områdene: Asia, Afrika, Oceania og Amerika. Hvis du har bruk for en pause underveis er det benker oppstilt langs gangene.
 
For enden av gangstien kommer du  til et knutepunkt. Rett frem ligger inngangen til Barcelonas zoo, som opptar halvparten av Ciutadella Park. Det bor over 7000 dyr i denne zoologiske hagen. Her finner du også delfinshow, to store lekeplasser, et barnezoo, og massevis av gress hvor man kan nyte sin medbragte nistemat eller bare hvile føttene.
 
Den mest berømte beboeren i denne dyrehagen gjennom tidene er uten sammenligning Floquet de Neu (Snefnugg), som var den eneste albino gorillaen man har kjent til. Han bodde i denne dyrehagen fra 1966 til 2003 og hans liv har inspirert til en film med samme navn som ham. 
 
Barcelona Zoo
 
Gå til venstre ved knutepunktet. På venstre hånd ligger det en helt fantastisk lekeplass. På spesielle dager avholdes det ludotecas her, som er en time med super kreativ lek. Arrangørene har med seg hjemmelaget leketøy som gryter, panner, kurver, nett, og overdimensjonerte spoler.
 
Rett etter du passerer lekeplassen og ludoteca, vil du se en firkantet hage i den sydøstlige siden av parken som kalles Plaça de Joan Fiveller. Denne hagen har en dam med en romantisk statue av en kvinne kalt "Desconsol". Hvis du kikker forbi statuen kan du se hovedkvarteret for det katalanske parlamentet. Ironisk nok ble det bygget til militære formål i det 18. århundre.
 Det katalanske parlament
 
Fortsett videre på stien med hagen til venstre og parlamentet til høyre. For enden ligger en stor innhegnet sjø som er vanskelig å overse. Her hygger både ender og gjess seg, og mange gjester fornøyer seg med å fore dem.
 
Her er det muligheter til å leie en båt i en halv time og få testet evnene til å ro. Det kan være opp til 6 personer i en båt. 
 
 Båter til leie i Parq Ciutadella
 
Etter en avslappende halvtime på sjøen kan du fortsette turen videre rundt om sjøen. Her står det en kjempestor skulptur av en mammut. Den er ofte et attraktivt sted for barn og barnslige sjeler som gjerne kravler opp på den via snabelen.
 
Snart vil Cascada (fontenen), som er det det mest ikoniske monument i parken, komme til syne. Den er bygget mellom 1875 og 1881 av Josep Fontserè og hans på daværende tidspunkt ukjente elev, Antoni Gaudí. I midten av ​fontenen står en statue av Venus i en muslingskjell. På toppen kan du se en gylden statue av Aurora og hennes firspann.
 
Ciutadella cascada
 
Gå opp trappen og få en bedre utsikt over parken. Vel nede igjen, gå da til venstre og ned på en av stiene, så kommer hovedinngangen kort etter til syne.

Tips

1. Det er en vakker samling med statuer plassert rundt omkring i parken. I den zoologiske hagen står det en flott skulptur av springende hjort, som er en hyllest til den avdøde Walt Disney. Nær inngangen til zoo står en statue av General Prim, den militante som oppfordret til ødeleggelsen av citadellet.
 
2. Solbading. Hvis det er en spesielt varm dag, kan du støte på både mannlige turister i bar overkropp og kvinnelige turister i deres bikinier. Men lokalbefolkningen ser skjevt til dette, så hvis du ønsker å oppføre deg respektfullt, så behold tøyet på i parken og finn i stedet en strand, hvis du ønsker å sole deg.
 
3. En morsom aktivitet er å leie en sykkel og ta en tur langs stiene. Det finnes flere butikker med sykkelutleie i Born kvarteret, hvor parken ligger. 

Viktige opplysninger:

 
Åpningstider: fra klokken 10:00 til solnedgang. 
Adresse: Passeig de Picasso, 21, 08003 Barcelona
 
Offentlig transport:
Metro L4 Jaume I, Cuitadella Villa Olímpica, Barceloneta; L1 Arc de Triomf
Renfe Rodalies. Estació de França
Busslinjer: 14, 17, 39, 45, 51, 59, 64, D20 i H16
Sporvogn: Sporvogn T4, Stop ved: Ciutadella - Vila Olympic