La Tomatina - tomatenes fest i Valencia

Har du for nylig hatt lyst til at kaste en råtten tomat etter noen i sinne (eller kanskje bare vennskapelig ment)?

Nå har du sjansen til å bli med på kanskje verdens største matkamp!

La Tomatina er det årlige møtet mellom over 20.000 matglade mennesker og 100 tonn (150.000 stk.!) overmodne tomater.

Tomatina Festival Buñol

Grip svømmebrillene og dine mest slitte sko, og la oss komme i gang!

(Er du ikke til tomatkasting kan du alltids oppleve spanjolenes hang til sprø fester likevel - det finnes utvilsomt en spansk fiesta for enhver smak!)

La Tomatina i dag

Festlighetene finner sted i den lille landsbyen Buñol, 38 kilometer fra Valencia by. Normalt har Buñol 9000 innbyggere, men under La Tomatina tredobles innbyggertallet. Selve det store slaget finner sted den siste onsdag i august, og kampen skytes i gang klokken 11 om formiddagen, ved at det settes i gang noen enorme vannkanoner. En time senere tennes det igjen for vannet, men denne gansen som signal til at deltagerne skal holde opp med tomatkastingen.

Butikkeiere dekker til fasadene sine med plastikk for å beskytte dem mot det røde skyts. Men for Buñols gater er tomatkrigen ganske gavnlig: for når gatene vaskes etter kampen etterlates de nemlig renere enn før, da syren i tomatene virker rensende!

Tomatina Festival Buñol

Historien om La Tomatina

Det er flere teorier om hvorfor Tomatina-festivalen egentlig startet, men den mest fortalte historien er at en gruppe gutter i 1945 begynte å kaste med tomater på grunn av en krangel, og at andre gjenopptok ideen de påfølgende årene. Politiet la imidlertid en demper på festlighetene, og i starten av 1950-tallet ble tradisjonen helt forbudt. Den ble så tillatt igjen fra 1957, da Buñols innbyggere i protest mod forbudet avholdt en seremoniell begravelse av en kjempetomat!

Under Francos styre ble festivalen igjen forbudt på grunn av det religiøse islett - den avholdes nemlig til ære for byens helgener Luis Bertran og Mare de Deu dels Desemparats ('Moder for Gud og de Forsvarsløse', en av Jomfru Marias mange navn).

La Tomatina ble igjen tillatt fra 1970, men helt frem til 1975 var der ingen offisiell organisering av festen, og folk medbragte selv sine egne tomater! Etter at besøkstallet i Buñol i år 2012 nådde opp i nærheten av 50.000 mennesker, ble det besluttet av de lokale myndigheter å begrense deltakerantallet ved å innføre et billettsystem. Det selges nå i alt 20.000 billetter, som koster 10 euro stykket.

Tomatina - Tomato festival

Fakta om La Tomatina

  • Tomatene kommer fra Extremadura, hvor de er billigere enn i Valencia.
  • Tomatene bringes inn i Buñol på på lastebiler, hvorfra de helles eller kastes ned til deltakerne.
  • Før det store slaget avholdes det en konkurranse om hvem som kan klatre opp en påle innsmurt i såpe (Palojabón) for å få fatt i en skinke som venter på toppen. Den som får tak i skinken får lov til å beholde den.
  • Offisielt starter festivalen først når skinken er hentet ned, men da det kan ta temmelig lang tid å komme helt til topps på den glatte pålen er det ikke alltid dette blir overholdt i praksis.

3 gode råd

  1. Husk: det er obligatorisk å klemme tomatene godt før de kastes.
  2. Bær lukkede sko, så du ikke kommer til skade og ikke mister skoene underveis.
  3. Svømmebriller kan være til god hjelp, men det beste er å sørge for å stikke t-shirten ned i buksene, så den holder seg ren og tørr så du kan bruke den til å tørke øynene med.

Landsbyen Buñol, Valencia

Omkring Buñol er det mange gode muligheter for vandring, klatring og sykling i den vakre, fjellrike naturen.

Buñol Valencia natur

Innenfor gastronomien er det også mange opplevelser i vente i Buñol. I det fjellrike området er snegler og sopp noen av de mest essensielle ingrediensene, sammen med et stort utvalg av kjøtt. Selv deres gazpacho (en slags kald grønsaksuppe) tilberedes gjerne med kanin eller agerhøne!

Har du mer lyst til å få maten servert i et mer appetittelig format, kan det varmt anbefales å delta i matfestivalen Feria Gastronómica y Cultural de La Tomatina, som avholdes nøyaktig en måned før selve La Tomatina. Festivalen byr blant annet på konkurranser blant områdets beste restauranter, jazzkonserter, kinoforestillinger og gastronomiske debatter.

Vil du oppleve La Tomatina på første rekke, kan det anbefales å finne overnatting i god tid. Se om din drømmebolig skulle være å finne blant våre ferieboliger i Valencia.