Fullmåne og nattlige promenader i Spania

Apunta a la luna, si fallas, al menos estarás entre las estrellas. 

"Sikt mot månen, for skulle du mislykkes så er du i hvert fall under stjernene"

Fullmånetur i fjellet

Månen, eller La Luna som det heter på spansk kommer fra det latinske ordet "Luminosa", som betyr skinnet eller lyset. La Luna er et feminint ord i Spania, i motsetning til i en rekke andre land, hvor det faktisk regnes som et maskulint ord. Månen er for øvrig det eneste himmellegemet som mennesker har reist til utenfor jorden, og til og med landet på.

I måneskinnet ser man mer ...

Over hele Spania pleier friluftsinteresserte i alle aldre og størrelser ofte å møtes for å bli med på en såkalt fullmånetur. For mange er det et fast innslag hver fullmåne, og ikke rent sjelden er det også en regelmessig hendelse mange alltid er med på. Det er alltid hyggelig å møte nye mennesker, og ved hjelp av lommelykter og andre lyskilder spaserer man sammen gjennom naturen i måneskinnet for å nyte og oppleve den magiske stemningen som skapes under de glitrende stjernene og den lysende måneskiven som henger under himmelhvelvingen.

Når måneskinnet er eneste lyskilde til å lyse opp omgivelsene, så ser man selvfølgelig ikke alle de fantastiske fargene man normalt ser når det er dagslys. I stedet dukker det opp nye kontraster og skygger som skaper en spennende, og iblant skremmende, fornemmelse, som forsterkes av alle de sanseinntrykkene man omgis av i nattemørket. Denne type opplevelse kan virkelig gi et enormt energikick, og bare det å være utendørs om natten kan være nok til å vekke til live følelser det moderne mennesket ofte har fortrengt gjennom årene.

Man kan formelig kjenne hvordan det "gnistrer" til i kroppen, og hvordan humøret unektelig stiger i takt med hvordan nattens spasertur skrider frem. "Una Chispa" er et annet spansk ord man kan lære seg, for det kan best oversettes med noe i stil med livsglede, eller en slags sjelelig gnist som tennes i mørket, midt ute i det som kanskje best kan betegnes som "ingenmannsland" i nattemørket.

Nattevandring - den perfekte måten å slippe unna den Andalusianske varmen

Andalusisk stjernehimmel  

Om sommeren er det ofte alt for varmt for lange spaserturer og vandringer, spesielt i de sydligste delene av Spania, blant annet i Andalusia. Derfor samles ofte spanjoler og andre friluftsinteresserte seg i store grupper om natten for å gå tur, og selvfølgelig er det netter med fullmåne som er å foretrekke, da lyset er sterkere og til stor hjelp for de som vandrer gjennom terrenget etter solen er gått ned. Det kan være grupper av fremmede, like gjerne som det kan være familier eller bare en flokk venner som har bestemt seg for å spasere en tur i de mørke skogene.

Mange av turene er selvfølgelig også tilpasset familiens yngre garde, men det anbefales å holde litt ekstra øye med de aller minste, så ikke de surrer seg bort i de mørke omgivelsene. Det er også svært vanlig at man har med seg en velutstyrt nistekurv, og underveis er det gjerne en lengre rast med felles bespisning og sosialt samvær og hygge mens man hviler ut før man tar fatt på hjemveien.

Ta et bad i måneskinnet og feire San Juan som en spanjolAlicante  

Hvert år i juni feirer man "Noche de San Juan" over hele Spania, en helligdag som feires ved at alle samles på stranden hvor man danser rundt et bål, etterfulgt av et bad i enten havet, en sjø, eller i nærmeste elv. Dette badet skal foregå når klokken slår midnatt og aller helst i et mørkt vann kun opplyst av måneskinn. For at feiringen skal være "gyldig" skal hele kroppen ha vært under vann, og skulle man fryse når man kommer opp igjen er ikke det noe problem, for på stranden er det som nevnt minst et (eller flere) bål man kan varme seg ved. Avslutningsvis skal man også i følge tradisjonen hoppe over ilden, eller i det minste passere den på svært tett hold, da dette er et rituale for å riste (brenne) av seg eventuell uflaks. San Juan er derfor den perfekte dagen, eller rettere sagt natten, til å tilbringe tiden med de nære, de kjære og fremmede på stranden ved havet, under fullmånen og de strålende stjernene på himmelen.

La Noche de San Juan i Aguamarga 

To av de beste stedene man kan feire San Juan i er i enten en fiskerlandsby i Aguamarga, Murcia eller Bullas i Andalusia. Her finner man naturlige områder som passer perfekt for et dypp. Neste San Juan i Spania feires om sommeren 2015, i helgen mellom den 24. og 30. juni.

Netter med fullmåne det nærmeste året.

8. Oktober 2014  2. Juni 2015  
6. November 2014 2. Juli 2015  
6. Desember 2014 31. Juli 2015
5. Januar 2015 29. August 2015
4. Februar 2015 28. September 2015 
5. Mars 2015 27. Oktober 2015
4. April 2015 25. November 2015  
4. Mai 2015  25. Desember 2015

 

Fullmåne i Sierra Nevada    

Vil man være med på en organisert vandretur under fullmånen kan man melde seg på til en av de svært mange utfluktene som arrangeres spesielt for turister. Disse organiserte måneskinnsturene ledes av en erfaren guide og hver sommer i perioden mellom mai og september kan man forhøre seg med de forskjellige reisebyråene hvilke tilbud de til enhver tid har tilgjengelige.

Vi har sett nærmere på noen av disse turene, og presenterer herved en liste over noen av våre favoritter, sammen med all den nødvendige informasjonen man kan trenge for å melde seg på en av dem.

Promenade i fjellet oppe i Sierra Nevada

  Solnedgang over Sierra Nevada

Den britiske guiden Richard Hartley elsker de spanske fjellene og de enestående utsiktene de har å by på, og siden 2002 har Richard via sitt eget reisebyrå tilbudt fjellturer gjennom noen av Spanias og Andalusias høyeste fjell i fjellkjeden Sierra Nevada. Det finnes ingen enkle veier i følge med Richard, men en rekke utfordringer og eventyr, og enkelte ganger føler man kanskje man beveger seg litt på grensen av hva man føler man klarer, uten at det er uforsvarlig, selvfølgelig.

Hartley og hans kollegaer er alle erfarne klatrere og man skal nok lete en stund før man finner noen andre guider av samme kaliber som dem. De er de eneste guidene som tilbyr organiserte vandreturer for klatrere i Sierra Nevada om natten, og en av turene, til Mulhacen, går hele veien opp til 3482 høydemeter over havet på det spanske fastlandet, er en lang vandretur som avsluttes i telt under den Andalusiske stjernehimmelen.

Denne turen er svært populær, og når fullmånen stiger opp over de høye fjellene er det lett å forestille seg man befinner seg i et ekte eventyrland.

Soloppgang over Mulhacen

Jo høyere opp man kommer, desto kaldere blir det. Og det er ikke noe unntak i de Andalusiske fjellene, spesielt ikke når man begynner å nærme seg toppene. Med tanke på at man så også selv er nødt til å bære med seg alt nødvendig utstyr på turen, er det ikke vanskelig å forstå at det forutsetter en viss grad av kondisjon, og at turen kanskje ikke egner seg like godt for alle. Blant de tingene man skal ha med seg på turen finner man sovepose, tykke klær, mat og vann, men så blir man også rikelig belønnet ved veis ende, hvor man avslutter natten sovende på en fjelltopp under stjernehimmelen.

Til tross for, eller kanskje heller på grunn av, alle de vanskelighetene man støter på underveis, blir nettopp denne type opplevelse tilnærmet uforglemmelig. Den friske luften, den flotte utsikten over fjellene, den fantastiske horisonten i kombinasjon med den nesten uhyggelige stillheten som dominerer i fjellområdet, gjør at man nesten kan føle spenningen som ligger i luften der man kryper ned i soveposen for natten.

En av turene som fører til Mulhacen kan man gå på bare en dag, men for ikke å stresse så alt for mye og for å kunne ta inn så mye som mulig av omgivelsene underveis så pleier man å strekke den over to dager, med hjemreise først dagen etter. Derfor er dette noen av måneskinnsturene som faktisk er to dagers utflukter. Om vinteren er det også anbefalt å bruke enten truger eller ski, og det tilbys også rene skiturer rundt på Mulhacen.

Fullmåneidyll i Sierra Nevada   

Sierra Nevada er lett tilgjengelig fra kysten i det nordlige Spania, så her er det mulig å ligge på stranden og samle krefter hele formiddagen før man om ettermiddagen spiser en bedre middag for deretter sette seg i bilen og kjøre opp i fjellene for å gå en måneskinnstur. Å reise fra stranden i Malaga opp til Lanjaron i Sierra Nevada tar omtrent en time og 30 minutter med bil. 

Overnatting og vandring til Mulhacen:
Start: ved 1546 meters høyde
Høyde: 3431 meter
Avstand: 19,3 kilometer
Varighet: 2 dager
Kostnad: 105€ per person (reduserte priser for grupper)

Magisk måne i Sierra Nevada

Padling i måneskinnet i Maro og Nerja

Klippene ved Maro och Nerja (i Malaga provinsen) er et riktig høydepunkt for alle som elsker å padle og som er lystne på å gjøre det i Middelhavet. Det finnes en rekke fosser man kan bade i, man kan skli igjennom grotter, eller man kan stupe eller hoppe i havet fra noen av de mange klippene som ligger spredt ut over hele regionen. Det finnes dessuten en rekke lokale aktører og firmaer som leier ut kajakker i disse to områdene.

Kajakkpadling i Maro

Ikke alle firmaene tilbyr turer etter solnedgangen eller under fullmåne, men med god hjelp av Educare Adventures kan man tilbringe en hel dag (natt) under stjernene, men dessverre ikke før til våren igjen. Havet er betraktelig roligere om sommeren, og det er avgjørende for den helhetlige opplevelsen at man kan padle under forhold som oppfattes som noe morsomt fremfor utfordrende. Dessuten kan man fint bade i måneskinnet, med mindre man er mørkeredd eller har vannskrekk da.

Aktuell informasjon om turene hos Educare Adventures kan finnes på deres hjemmeside.

Møtested: Playa Burriana
Vanskelighetsgrad: Lett
Varighet: Fra klokken 19:00 til 23:00 
Pris: 20€

I prisen inngår: forsikring, våtdrakt, signalvest med fluoriserende bånd og en grundig innføring i sikkerhet.
Bestilling: tel 600 620 054 (mellom klokken 9:30 og 19:30)

Nattpadling på havet i kajakk

Fang natten i Cabo de Gata

Naturparken Cabo de Gata i det sydøstlige Spania ligger i den andalusiske provinsen Almería og har et av de mest spektakulære landskapene på hele den iberiske halvøy. Her finnes det vulkanske kratre, raviner, utrolige kystområder og naturlig ville strender som utstråler en helt spesiell atmosfære, spesielt om kvelden når lyset fra månen og nattens mørke skaper en utrolig harmoni. Flere av strendene i naturparkområdet, som for eksempel Playa de Genovese, Playa Monsul og Arrecife de Sirenas byr på noen av de vakreste landskapene på den andalusiske kysten.

Arrecife de Sirenas

Nettopp derfor er promenadene langs kysten et perfekt sted å tilbringe de varme sommernettene på, og ikke sjeldent møter man andre interessante mennesker under månelyset. Om sommeren er det som regel også en sval bris fra havet som gjør at man vanskelig kan tenke seg å være noen andre steder.

En av de mest interessante aktivitetene er å observere alle de spennende dyrene som plutselig våkner til live og blir aktive om natten. På grunn av det særdeles varme og tørre klimaet i regionen ligger de fleste av dyrene i Andalusia på svale og skyggefulle steder og sover hele dagen, men om natten kvikner de til, og begynner å røre på seg. På samme måte er det en rekke dufter man kan merke om natten som man normalt ikke  merker om dagen, og også dette er på grunn av den brennende solen som demper dem. Blant disse luktene finner man visse vekster som for eksempel jasmin, kaktus og andre blomster som holdes åpne natten igjennom.

Informasjon:Besøk Centret Amoladeras

Tid: 4 timer

Vanskelighetsgrad: medium / lav

Lengde: 8 til 10 Kilometer. Kun for personer over 16 år.

Telefon: 950 160 435

Avgift: EUR 12 

Tilgangen til området for utflukter fra Roquetas de Mar og Almeria er forholdsvis lett tilgjengelig, men det er svært viktig at man får med seg både informasjon og en veibeskrivelse. Fra motorvei A7 kan man kjøre til besøkssenteret i Alomaderas, omtrent 20 minutter derfra.

Fra Spanias høyeste fjell, El Teide

Nattevandring på vulkanen Teide

Det høyeste fjellet i Spania ligger ikke på fastlandet, men skyter derimot opp fra en av Kanariøyene, Tenerife. Pico del Teide er nesten 300 meter høyere enn Mulhacen på 3718 meter i Sierra Nevada, i Andalusia. Pico del Teide er for øvrig av vulkansk opprinnelse, og regnes som en av de høyeste vulkanene på jorden.

All den magien man opplever i forbindelse med disse nattevandringene i måneskinnet opp på de forskjellige toppene er simpelthen helt enestående og unik. Om natten, når det kraftige månelyset skinner ned på snøen, eller gjennom et skydekke, nattedisen, eller ned på havet gir en bortimot ubeskrivelig opplevelse man sent kommer til å glemme. Hvis ikke aldri.

Man kan selv vandre og klatre helt til topps i det klare måneskinnet, og vel oppe kan man sette seg ned og nyte litt medbragt niste mens man venter på soloppgangen og det røde fargespillet som sprer seg over Altanterhavet og de omliggende kanariøyene ettersom dagen stiger frem fra nattens mørke.

Tenerife og Teide om natten   

Å komme til Teide og den 18,990 hektar store nasjonalparken er enklest via en av tre veier. Enten fra nord eller den sydlige delen av øya, eller fra den nærliggende universitetsbyen Laguna. Den siste strekningen foretas i en såkalt Teleférico, eller taubane, som vi kaller det. Med denne taubanen kommer man seg opp til 2200 meter. Husk at selv om mange klarer turen til fots, er det stort sett kun de mest erfarne som faktisk klarer denne turen på en enkelt dag. Derfor er det greit å begynne litt utpå kvelden og heller forberede seg på å måtte klare seg med månen som eneste selskap. Det er også viktig man har en korrekt veibeskrivelse, ellers kan det være utfordrende å finne den rette veien.

Et eventyr i soloppgangen

Denne ganske så anstrengende utflukten er fortrinnsvis kun egnet for klatrere og vandrere med både god erfaring og forholdsvis tilsvarende god fysikk. Gregorio, som både er født på Tenerife, og en svært erfaren fjellvandrer vet dette bedre enn de fleste, og med god hjelp fra ham kan man få all den informasjonen og hjelpen man trenger til å organisere en tur, enten som gruppe eller sammen med andre turister som ønsker å foreta den samme bestigningen.

Klatringen begynner allerede på 2.200 meters høyde, like etter midnatt ved taubanen. Selve turen opp med taubanen er en stor opplevelse i seg selv, der man henger i mørket, langt over den mørke dalen nedenfor og under de funklende stjernene på nattehimmelen. Det føles tidvis som om man er på romferd gjennom universet. Toppen av Teide når man etter cirka 6 timers vandring.

De imponerende utsikten over Kanariøyene er mildt sagt fantastisk. Hele øygruppen ligger for ens føtter og man kan se helt til øya La Gomera, som nesten forsvinner i havet. Glem ikke å ta med niste, lommelykter og vann. 

Avreise: fredag klokken ​​22
Retur: Lørdag cirka klokken 11 om formiddagen
Pris: 60 euro inkludert niste.
Taubane: 12,50€ - inngår ikke i prisen.
Vanskelighetsgrad: Svært høy.
Høyde: fra 2.200 meter opp til 3,718 meter

Aktuelt program med all nødvendig informasjon kan hentes ned fra  Gregorio-Tenerifes hjemmeside.

En magisk natt i Sierra Espuña

Natural Park Sierra EspuñaSierra Espuña er en av de eldste naturreservatene i det sydøstre Spania. ECOESPUÑA er en gruppe friluftsentusiaster som organiserer vandreturer og aktiviteter i de vakre fjellene i provinsen Murcia. For oss månegale mennesker har man imidlertid skapt et helt program som pågår mellom juni og september hver sommer.

De fantastiske guidene i Barranco de Gebas organiserer gruppeutflukter for opptil 60 personer om gangen. Turene for nattevandringene varierer fra år til år, og vi anbefaler uten tvil den populære turen på 11 kilometer som fører opp til den nest høyeste toppen på fjellet Pedro López, som strekker seg hele 1569 meter opp i høyden.

Barrancos de Gebas ved fullmåne

Stien er ikke så alt for krevende og den er tilstrekkelig bred så man heller ikke tråkker hverandre på føttene i mørket. Ved fullmåne så lyser det sterke måneskinnet nesten like sterkt som solen på grunn av de lyse klippene på fjellet, og mange ganger tenker man for seg selv hvor fantastisk det er at det kan være så lyst selv om det er midt om natten.

Totalt så klatrer man i løpet av fire timer opp til 360 meters høyde, og det hele skjer i et langsomt og ikke så alt for høyt tempo slik at også barna kan henge med. Ruten er lagt opp slik så at man ankommer toppen ved solnedgang, og så spiser man middag sammen. Returen skjer så i måneskinnet, med god hjelp av lommelykter og åpne øyne.

Ring for informasjon om det aktuelle vandringsprogrammet . Klikk her for å komme til ECOESPUÑA.

Tabernas - en eskapade i ørkenen under stjernene

Desierto de Tabernas

Omtrent en times bilreise fra kysten ligger provinsen Almería og byen Tabernas. Tabernas er omgitt av et høyst spektakulært landskap, og det er også her man finner den eneste ekte ørkenen i Europa - Desierto de Tabernas. Ettersom det er  svært varmt der, selv i skyggen er det over 40 varmegrader om sommeren, er det nettene som er best egnet for både utflukter og vandringer ute i ørkenen.

Alle som har vært i en ørken om natten vet det er en helt spesiell atmosfære under slike forhold, det er øredøvende stille, til tider forholdsvis ganske kaldt, og månen lyser på en helt spesiell måte over de underlige klippeformasjonene som om de var frosset fast i terrenget. Det må bare oppleves, og er en helt utrolig vakker følelse!

De sandete stiene i Tabernas ørken er perfekte for nattevandringer. Det er ingen større hindringer som man må passere, og ved fullmåne kan man som regel også klare seg helt uten en lommelykt eller trenge andre lyskilder til hjelp. Området er cirka 280 kvadratkilometer stort og avgrenses av fjellene i Sierra Alhamilla, Sierra Filabres, Sierra de Gádor og ved foten av Alpujarras Almerienser.

vandreturene blir organiserte av regjeringen i Tabernas, og den kjente ørkenen har hatt hovedrollen i en lang rekke  av de gamle eventyrsfilmene hvis handling har vært lagt til disse øde ørkenområdene. Alt fra "Lawrence of Arabia" til "Indiana Jones og det siste korstog" er innspilt her, i tillegg til en minst like lang rekke av våre favoritter blant de såkalte spagetti-westerns. 

Møtested: bensinstasjonen Alfaro (ved avkjørsel fra motorvei A 92 i retning mot Tabernas)
Varighet: 4 timer
Vanskelighetsgrad: fra lett til medium - Telefon: 657 97 42 08
Aktuelle vandringsprogram finner man i Diputación de Almeria.
Den tyske reisearrangøren El Torito tilbyr også vandreturer gjennom Cabo de Gata og Tabernas Ørken. Her kan man få mer informasjon: Telefon: (0201) 857 89.646-0

Løpe om natten i Malaga

Og til slutt et lite tips for de som bor i Malaga og elsker å løpe. Det blir arrangert et natteløp den 21. november 2015, og det kommer ikke til å være i et tempo for de late. Her er det utfordringer for alle som vil være med og prøve seg. Man finner mer informasjon om Chiprunning Night Malaga her.

Hva behøver man å ha med på nattlige utflukter?

  • Lommelykter, eller andre lyskilder
  • Reservebatterier
  • Vann (minimum 1 liter)
  • Nistepakke
  • Mobiltelefon
  • Kamera med stativ for fotografering om natten

Fotos:

Takk til Kiersten Rowland og Richard Hartley for alle de vakre nattbildene fra "toppmøtet" i Sierra Nevada. Den spanske fotografen Mario Navarro og Jorge Jimenez Rapallo som også har vært snille og dele mange av sine gode bilder fra sydkysten av Spania.