Esteponas veggmalerier - Ruta de Murales Artísticos

Esteponas historiske sentrumEstepona er kjent for sitt sjarmerende historiske sentrum med hvitkalkede murer, farvestrålende potteplanter og kunstferdige malte keramikkfliser.

Men beveger man seg bare litt utenfor sentrum kan man oppleve en helt annen og minst like så betagende side av den populære feriebyen.

I Estepona har man funnet en måte å utnytte de store, tomme fasader i byens boligkvarter, nemlig ved å gi lokale kunstnere frie rammer til å fullt ut utnytte de utradisjonelle "lerretene" etter eget ønske.

Ved hjelp av de enorme veggmaleriene har de nemlig satt kulør på boligblokkenes monotoni og skapt nytt liv i byen.

Nedenfor finner du en oversikt over de viktigste veggmaleriene med både adresse og en kort beskrivelse.

Følg gatekunsten rundt i Estepona og opplev byen fra en helt ny vinkel!

Historien om Esteponas gatekunst

Turister beveger seg sjelden utenfor det historiske sentrum, men det er det nå gjort om på i en av Costa del Sol's mest populære feriebyer. De seneste årene har Esteponas myndigheter arbeidet bevisst på å puste nytt liv i byens boligkvarter, og siden år 2012 har man derfor invitert en rekke kunstnere til å sette kulør på de mange blanke fasadene på byens boligblokker.

Kunstnerne får mer eller mindre frie tøyler til å utfylle det noe spesielle ‘lerretet’, som kan bestå av en eller flere husfasader som kan komme helt opp i 80 meters høyde. I skrivende stund er det blitt til omtrent 20 veggmalerier, men tallet stiger hurtig. De fleste veggmaleriene oppføres på knappe 2-3 uker, og ikke før er det ene kunstverket innviet før det neste dukker opp.

Esteponas historiske sentrum

Det første verket som ble laget var “La Venus”, som er på ikke mindre enn 120 kvadratmeter. Verket er en referanse til den historiske figuren “La Venus de Estepona”, som kan ses på byens museum for arkeologi (i det gamle rådhuset på Plaza Blas Infante). Den virkelige figuren er kun noen få centimeter høy, men er tydeligvis en kvinnefigur. Den menes å være rundt 5000 år gammel.

Det seneste verket er "Aires de Música" på Plaza San Fernando, som ble malt på slutten av år 2014 i anledningen av 75 års-jubileet for Esteponas Symfoniorkester.

Det største verket er “Día de Pesca” (Fiskeridag), som er Spanias største veggmaleri. Det brer seg over 6 parallelle fasader på i alt 1000 kvadratmeter.

Hvor finner jeg veggmaleriene?

Veggmaleriene er alle oppført i forskjellige boligområder utenfor byens historiske sentrum. Man kan nå rundt til en god del av maleriene - blant annet noen av de mest kjente og spektakulære verker - på en liten times tid.

På det bykartet man får utlevert på turistkontoret (Plaza de Las Flores eller ved havnen) er de aller fleste maleriene avmerket, dog uten navn. Det kan derfor anbefales å skrive ut en liste over maleriene og sammenligne den med kartet, så man kan prioritere hvilke malerier man har lyst til å se.

Esteponas veggmalerier

1. “La Venus” av Ana Cecilia Salinas. 120 kvadratmeter stort. C/Terraza, Barriada Mar y Sierra. Referanse til den 5000 år gamle figuren “La Venus de Estepona”

2. "Estepona Bermeja" av  Ana Cecilia Salinas. C/Formentera (Barriada de los Televisores), tett på Plaza De Ajedrez. 30 meter høyt. Motivet er en metaforisk representasjon av byen og fargene - særlig den røde - skulle lede tankene over på Sierra Bermeja, fjellområdet bak Estepona.

6. “Madre Amorosa” og “La Mirada de un Niño” av Francisco Alarcón. C/Terraza (Barriada Primavera). To veggmalerier i sorte og hvite nyanser som på den ene side hyller den moderlige omsorg og på den annen side den barnslige kreativiteten.

Estepona veggmaleri gatekunst

3. “La Casa de Buena Gente” av Conchi Álvarez (Barriada Tres Banderas). 80 kvadratmeter stort. Den eldre herren på balkongen på husets annen etasje forestiller en virkelig beboer fra nabolaget.

4. "Almas del Mar" av  Blanca Larrauri. Avda. San Lorenzo. Hyllest til Esteponas fiskere.

5. “Tiempos de Claridad” av Ana Cecilia Salinas. Avda. Andalucia/Calle Virgen de la Sierra (Barriada San Isidrio). Strekker seg over to fasader. Hyllest til Esteponas natur.

7. “Pasen y Vean” av Elena Aguilera. Calle Goya (Barriada El Cid). De flyvende artistene er malt med en blanding av akrylmaling og olje for å skape en ‘luftig’ fornemmelse.

Estepona mural gatekunst

8. “Siglo XXI” av Nestor Prada. Plaza ABC (ved den gamle busstasjonen). Symbolsk fremstilling av Esteponas kultur - herunder Iglesia de Nuestra Señora de Los Remedios, Sierra Bermeja, havet og lokale fødevarer.

9. “Fundación Antonia Guerrero” av Joaquín Aguilera. Plaza de las Fuerzas Armadas. Hyllest til Antonia Guerrero, som kjempet for kvinners rettigheter og utdannelse i Estepona. Et av motivene er en liten pike som klatrer opp trappen til Remedios-kirken, et symbol på en gradvis læringsprosess. Duene øverst til høyre representerer den frihet kvinnene oppnår gjennom utdannelse.

Estepona veggmaleri gatekunst

10. “Una Flor de Futuro” av José Fernández Ríos. Calle Nuestra Señora de Los Remedios (Barriada Barriada Los Remedios). En skulptur i rundkjørselen representerer den samme blomsten som i maleriet.

11. “Día de Pesca” av José Fernández Ríos. C/Isabel Simón (Barriada Barriada Isabel Simón). Malt over ikke mindre enn 6 fasader og i alt 1000 kvadratmeter - Esteponas og Spanias største veggmaleri. Ved hjelp av optisk bedrag har kunstneren fått det til å se ut som om fiskeren bakerst i verket kaster sin line ut og fanger en fisk på verkets forreste fasade.

Estepona veggmaleri gatekunst

12. "Azul y Plata" - utført av fanger fra fengselet i Alhaurín de la Torre. Barriada Blas Infante/Pablo Picasso. Verket dekker over hele to fasader og er det første som også er utført med skulpturer av jern og metall. Det forestiller havet, med representasjoner av fisk, maneter, alger med mer.

13. “Azul y Mar: Emociones líquidas” av Javier Infantes. C/Guadiaro (fasaden av Residential Jardines del Carmen). Kunstneren har bodd i New York siden år 2007, og verket representerer hans lengsel etter Estepona, idet det refererer til blant annet havet og himmelens blå nyanser.

14. “Keep on Trucking” (kjent som “Nano4814”) av Juan Abia Presa. C/Mantilla (Barriada Mar y Sierra). Verket forener det realistiske og det abstrakte, og inneholder blant annet elementer av graffiti.

Estepona veggmaleri gatekunst

15. “Ángel, el buceador” av Eric Aman. Barriada Tres Banderas. Dette moderne maleriet viser en mann som iført snorkel og svømmeføtter bryter gjennom en mur og ut av selve maleriets ramme.

16. “Salartij” av kunstnere fra Colectivo Moraga. Barriada Blas Infante. Forestiller to 5 meter høye salamandere av metall.

17. “Aires de Música” av Blanca Larrauri. Plaza San Fernando. Verket ble malt i slutningen av 2014 i anledningen av 75 års-jubileet for Esteponas Symfoniorkester.

18. “Regando el Jardín” av José Fernández Ríos. Avda. Andalucia (Barriada de las Fuerzas Armadas). Et realistisk portrett i overstørrelse (over 240 kvadratmeter) av en pike som vanner et tre på fortauet.

Estepona veggmaleri gatekunst