Extremadura: en gastronomisk reiseplan

Hvis ikke Extremadura betar deg med sine landskaper, dens natur og maleriske landsbyer, vil dette område helt sikkert vinne ditt hjerte gjennom magen. Kjøkkenet i Extremadura er rikt og variert foruten det faktum at det lokker med noen av de aller beste skinkene i Spania
 
I 2016 er Mérida den ibero-amerikanske kulturhovedstaden for Gastronomi, hvilket har økt fokuset på maten og oppfinnsomheten hos de lokale restauratører. Så benytt enhver anledning til å smake på Extremaduras herligheter. Bli med på en tur fra nord til syd, hvor vi besøker de mest bemerkelsesverdige spisesteder, prøver de lokale spesialiteter og gir noen gode råd om restaurantene i området.

Valle del Jerte

Valle del Jerte-Jerte-dalen
 
Hvis du har hørt om Valle del Jerte (Jertedalen), skyldes det ofte la Fiesta del Cerezo en Flor ( fest for kirsebærtrærnes blomstring). Om våren er det et tykt teppe av hvite blomster som dekker hele dalen. Det er en unik naturopplevelse som tiltrekker seg tusenvis av besøkende hvert år, og som kun varer to uker.
 
De trærne som blomstrer her i dalen er en spesiell art av kirsebær, La picota, som er meget verdsatt av lokalbefolkningen. De lokale anvender nettopp denne type kirsebær i mange forskjellige oppskrifter og egnsretter, og således finnes bæret i både desserter og gazpacho, foruten at det opptrer i sauser til kjøtt, salater og sågar i spiritus/snaps.
 
Selv om kirsebæret uten tvil er hovedingrediensen er andre frukter som kastanjer, svisker og fiken også alminnelige ingredienser i oppskrifter i området. Jerte-floden leverer en annen klassisk råvare fra dalen, nemlig ørreten. Jeg anbefaler å bestille ørret-a-al-Jertel, som er typisk for byen Navaconcejo. Ørreten blir lettere stekt og deretter kokt i ovnen med hvitløk, skinke og pinjekjerner.
 
Forslag til steder å spise i Valle del Jerte:
Restaurante Típico Valle del Jerte, Calle Gargantilla 16 y Plaza Independencia 13, Jerte
Garza Real, Plaza Mayor, Valdastillas

La Vera

Salaten: rin-ran
 
På den andre siden av dalen ligger regionen La Vera, som er kjent for sin fantastiske paprika. Dette krydderiet brukes i mange retter i området og i alle versjoner (søt, krydret eller halvsøt). Så bestiller du en migas eller salaten rin-ran, som er tilberedt med tomater, løk, grønn pepper og olivenolje, så forvent en særlig variasjon med paprika.
 
En av La Veras mest berømte retter er en gryterett av lam eller geit med grønn pepper, tørr "choricero" pepper, laurbærblad, hvitvin og paprika. Dette er en rett du bestemt ikke bør gå glipp av under et besøk i området. Avslutt måltidet med et glass likør av typen “licor de Gloria” med mindre du skal kjøre hjem etterpå selvfølgelig. Denne likøren er opprinnelig fra byen Guijo de Santa Barbara, har en søt smak og er laget av druemost.
 
Forslag til steder å spise i La Vera:
Villa Xarahiz, Ctra. EX203 km 32,800, Jaraíz de la Vera
Restaurante La Fragua, Calle Toril 4, Garganta la Olla

Cáceres og de nærliggende områder

 
I denne byen, som var utnevnt til Spanias gastronomiske hovedstad i 2015, finner du det mest varierte kjøkkenet i hele regionen.  Den gamle bydelen i Cáceres er full av restauranter som serverer alt fra de mest tradisjonelle til de mest innovative retter fra Extremadura. Prøv den lokale gryteretten, den litt spesielle “pestorejo”, som er et svinehode, og den lekre desserten “pasteles borrachos” (fulle kaker).
 
La Torta del Casar”, et av ​​de mest berømte produkter fra Extremadura, kommer fra den nærliggende by Casar de Cáceres. Det er imidlertid ikke en kake som navnet ellers tilsier, men derimot en stor rund fåreost. Den har en meget intens smak og en kremet konsistens, hvilket gir flere måter å nyte den på. Smelt midten på den og spis den med andre små retter eller bruk den til en saus til en kjøttfull rett, gjerne til en svinemørbrad fra den iberiske grisen.
 
Forslag til steder å spise i Cáceres:
La Minerva, Plaza Mayor 26
Eustaquio Blanco, Avda. Ruta de la Plata 2
Torre de Sande, Calle Condes 3
Atrio, Plaza de San Mateo 1

Mérida og nærliggende områder

Salaten: Zorongollo
 
Hovedstaden i Extremadura er en by med mange fantastiske gastronomiske tilbud til den besøkende, hva enten man er til tapas, dagens meny eller til mer formelle middager. I 2016 er byen også Capital Iberoamericana de la Cultura Gastronómica (gastronomisk hovedstad for Ibero-amerika  dvs. Latin Amerika, Spania og Portugal), så alle restauranters kokker er ekstra oppsatte på å gjøre et godt inntrykk, hvilket i seg selv er en glimrende årsak til å besøke byen.
 
I Merida og de omkringliggende områdene finner man et hav av kalde salater med morsomme navn. Et eksempel er “cojondongo”, en salat med hvitløk, brød, olivenolje, løk, tomater og pepperfrukter og “zorongollo”, som er ristede pepperfrukter, hvilket også er en typisk rett i det nordlige Extremadura. Foruten salater finner du også mange spennende kjøttretter her. Prøv carne de retinto (oksekjøtt med rødvin), hvor kjøttet er fra en helt spesiell rase kveg, som kun finnes i Extremadura og det vestlige Andalusia.
 
Forslag til steder å spise i Merida:
Rex Numitor, Calle Castelar 1
A de Arco, Calle Trajano 18

Tierra de Barros 

Vin: Primavera
 
Vi fortsetter sydpå, hvor vi så kommer til et kjent vinområde. Byen Almendralejo er hjemsted for vin-klassifikasjonen Denominación de Origen Ribera del Guadiana. I dette området ligger noen av Extremaduras mest kjente vingårder som for eksempel Bodegas Sani, Bodega San Marcos og bodega Peña del Valle. Uansett om du er til hvitvin eller rødvin, vil du alltid her i kunne finne en vin, som vil være perfekt sammen med områdets spesialiteter, som bacalao a la cantina (torsk), tomatsuppe og hvitløkssuppe.
 
Ut over de gode vinene så er området omkring Almendralejo også leveringsdyktig i fremragende cavaer som for eksempel Vía de la Plata og Marqués de Badajoz.
 
Forslag til steder å spise i Almendralejo:
Ñ Restaurante, Hotel Acosta Centro, Plaza de Extremadura s/n, Almendralejo
Restaurante Museo del Vino, Calle Altozano 1, Almendralejo

Zafra og Tentutía

Jamón ibérico de bellota - Iberisk skinke
 
Ruten slutter på gressarealene syd for Badajoz, hvor man kan nyte en av  Extremaduras fabelaktige delikatesser: den iberiske skinke (jamón ibérico). Det er tre typer av jamón ibérico, helt avhengig av hva grisen har fått av for.
 
For å blive betragtet som den beste type, som er bellota-skinken (agern), skal grisen gå fritt på gress fra oktober til februar og foret må utelukkende bestå av eikenøtter. Hvis den lever av både eikenøtter og blandingsfor blir skinken en “recebo”. Hvis grisen kun blir foret med blandingsfor kalles skinken for “cebo”.
 
El Día del Jamón de Monesterio (Skinkedag i Monesterio) er en feiring av de lokale skinker, som tiltrekker seg mange besøkende. Her vil der være mulighet for å smake de utsøkte iberiske skinkene gratis. feiringen finner sted i starten av september og bestemt et besøk verdt.
 
Forslag til steder å spise i Zafra:
La Rebotica, Calle de las Boticas 12
Restaurante Plaza Grande, Plaza Grande s/n – Calle Pasteleros 

Kort