El Acebuchal – den skjulte by

Kjært barn har mange navn, og landsbyen Acebuchal  er blant annet kjent som "Den fortapte by" og "Spøkelsesbyen" - el Pueblo Fantasma.

Acebuchal er en fantastisk vakker by som ligger midt i hjertet av nasjonalparken Sierras de Tejeda, Almijara Alhama, som utgjør den naturlige grensen mellom provinsene Malaga og Granada. Byen ligger cirka midt i mellom Frigiliana og Competa

Hvis du likevel er på ferie i området, vil Acebuchal være et opplagt mål for en dagstur.

Det bys på spektakulære utsikter, lekker mat og sjansen for å for en stakket stund lukke resten av verden ute, da tiden i landsbyen synes å ha gått i stå. 

Historien om Acebuchal

Acebuchals historie er mildest talt turbulent. 

Byen ble opprinnelig grunnlagt i det 17. århundre på muldyrruten mellom Granada og Malaga, og har til alle tider fungert som en slags mellomstasjon for handelsreisende, som søkte husly og friske forsyninger.

Landsbyen Acebuchal, Frigiliana

Som så mange andre byer i Axarquia-området, ble Frigiliana og Acebuchal hardt rammet av den spanske borgerkrigen (1936-1939).

Frigiliana erklærte seg som "rød", det vil si forkjemper for republikken, i juli 1936. Fascistene gjenerobret dog hurtig byen igjen i 1937, og hevnet seg blodig på enhver de mistenkte for å være kommunist.

Gade i Acebuchal

Et brutalt styre og henrettelser uten rettergang, drev mange av landsbyens beboere ut i de omkringliggende fjellene, hvor de dannet en venstreorientert geriljabevegelse, også kjent som de spanske Marquis. 

Gruppen ble ledet av José Muñoz Lozano, også bare kjent som “Roberto”.

Da den spanske borgerkrigen endelig endte i 1939, satte president Franco seg fore å utrydde enhver rest av motstandsbevegelsen. Marquis ble hans første mål.

Achebuchal

Deretter fulgte en blodig geriljakrig mot den paramilitære Guardia Civil, en krig som fortsatte frem til 1952. Frigiliana og Acebuchal lå midt i skuddlinjen, og beboerne lå under press fra begge fronter.

Landsbyen var også lenge under mistanke for å gi både husly og mat til geriljasoldatene, og sommeren 1948 beordret de spanske myndighetene beboerne i Acebuchal (omkring 200 personer den gangen) til å forlate sine hjem.

El Zumbo's livslange drøm

"Spøkelsesbyen" Acebuchal lå deretter forlatt helt frem til 1998.

José Muñoz Lozano “Roberto”Det året besluttet en mann - Antonio “El Zumbo” - å forfølge sin livslange drøm om å kunne vende tilbake til Acebuchal, hvor han gjenoppbygde landsbyen stykke for stykke.

Resultatet er intet mindre enn imponerende, spesielt når man tenker på at alt er bygget opp med ren håndkraft, og det fantes hverken elektrisitet eller rennende vann før år 2003.

Antonios familie driver i dag et landlig hotell og en populær restaurant i Acebuchal. Maten er spektakulær, og de fleste av råvarene er produseret lokalt. 

Salatene er uendelig delikate, akkurat som de hjemmebakte brødene og de hjemmelagde dessertene, isen og familiens olivenoljer. Husets spesialitet er vilt, og det serveres både villsvin, kanin, rådyr, and og lam, så et måltid i familiens restaurant kan så absolutt anbefales.

Det er viktigt at man husker å ta med seg nok kontanter, da det i Acebuchal ikke er mulig å betale med kredittkort i og med det ikke finnes noen internettforbindelse med omverdenen.

Restauranten er som regel stengt mandag, og det er uansett alltid en god idé å ringe god tid i forveien til Antonio +34 650617901 eller +34 666790895 (sønnen, som også heter Antonio, snakker flytende engelsk) - ta også en kikk på deres hjemmeside

Å slentre omkring i Acebuchals gater, og å besøke det lille landsbykapellet, er som å reise tilbake i tiden dam uldyr og esler fortsatt er et helt alminnelig syn.

Naturelskere vil også elske dette stedet. Acebuchal  byr på fantastiske vandreruter, og området har et usedvanligt rikt dyreliv (vi har selv sett villsvin flere ganger da vi var der).

Fabrica de la Luz

For de mere eventyrlystne er en tur til Fabrica de la Luz (III) den perfekte utflukt, og du finner ikke et mere idyllisk sted for en piknik.

Fabrica de la Luz III nær AchebuchalVandrerute nær Fabrica de la Luz, Achebuchal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turen fra Acebuchal  til Fabrica de la Luz går via en fire kilometer lang skogssti. 

Stiene er utmerkede og brede nok til en alminnelig bil, men visse steder er de svært smale og i dårlig stand - med andre ord, ikke en tur for sarte sjeler, eller for folk som ikke er vant til at kjøre under slike forhold.

Turen ned til Fabrica de la Luz er en grei tur, men opp igjen kan det føles svært langt, spesielt om sommeren (husk å ta med rikelig med vann!).

Fabrica de la Luz

Fabrica de la Luz er i sannhet en liten oase midt i nasjonalparken, og det er mer stille her enn i den nærliggende Fabrica i Canillas de Albaida. 

Det er adskillige fjellvann og mindre fossefall som inviterer til en forfriskende dukkert i sommervarmen. Vannet er svært rent og kan til og med drikkes.

Myndighetene i Andalucia, Junta de Andalucia, har erklært stedet for "Area Recreativa" - rekreativt område, og inneholder derfor en mengde gode fasiliteter til dette. Blant annet grilling.

Det er tillatt å campere i parken, men det skal innhentes tillatelse først.

Veien dit

Acebuchal ligger omtrent 7 kilometer fra Frigiliana.

Følg skilting mot Frigiliana - like før du kommer inn i sentrum, svinger veien mot høyre.

Du er nå på den gamle Torrox-Competa vei (MA – 9012) - se på kart.

Veien snor seg oppover og byr på en flott utsikt over Nerja. Etter cirka 2 kilometer skal du se etter et skilt som skal komme på høyre side. Dette skiltet viser vei til baren/restauranten i Acebuchal, og du skal til høyre her. Veien holder videre til høyre, og oppe på toppen kommer du til et veikryss.

Enda en gang skal du holde mot høyre, og nå er det skiltet mot Acebuchal. Straks går veien over til å være en grusvei, hvoretter du etter et par kilometer kommer til landsbyen. Vil du videre til Fabrica de la Luz er det bare å følge veien. Det er kun den ene.