5 lokale spesialiteter på Kanariøyene

Når det kommer til gastronomi halter Kanariøyene noe etter provinser som for eksempel Catalonia. Men de tradisjonelle kanariske rettene er både lekre og næringsrike, da de ofte består av fisk og skalldyr, som gjerne serveres sammen med lokal frukt og grønnsaker. Avokadoer, bananer, mango, papaya, tomater og karse er kun noen av de mange lokale avgrødene som både dyrkes og spises på Kanariøyene. Det brygges for øvrig også både vin og spiritus på øya, noe vi også fikk smake på.

Almogrote (krydret paté)

La Gomera - Almogrote 

Grov paté fra La Gomera, som er en kombinasjon av hard ost, pepper, olivenolje og hvitløk. Dens sterke smak er atypisk for de kanariske innbyggerne som normalt ikke har sterkt krydret mat på menyen. Patéen serveres til brød eller toast, og er normalt en forrett eller tilbehør til en hovedrett.

Calamares (blekksprut)

Islas Canarias - Calamares y mojo 

Hvordan foretrekker du din blekksprut? Ristet sammen med kastanjer? Eller grytestekt fra strandbaren? Calamares Fritos (stekt blekksprut) er en en sentral bestanddel i de kanariske rettene. Det er ingen stjernekokker som blærer seg - det er bare duften av sydende blekksprutringer som gjør at tennene løper i vann.

Papas arrugadas (rynkete poteter)

Papas arrugadas 

De lokale innbyggerne på Kanariøyene ynder å sette tennene i poteter kokt i svært saltet vann, noe som gir dem et karakteristisk rynkete skinn. Potetene serveres med en rød mojo-saus, som også finnes i en grønn utgave, som serveres til fiskeretter.

Selv om de lokale påstår at det ikke finnes to like mojo-sauser, så består de stort sett av de samme ingrediensene. Den eneste forskjellen er fargen på paprikaen, som tilsettes spisskommen, olivenolje og hvitløk..

Ron Miel (honningrom)

Ron miel 

Hvis gin er Englands nasjonalsprit, brandy er Frankrikes og whisky er Skotlands, så må Ron Miel være Kanariøyenes nasjonale likør. Du kan besøke destilleriet i Arucas i Gran Canaria, hvor det i utgangspunktet er gratis adgang, men de aller fleste går derfra med en flaske Ron Miel eller to i hånden. Det kan vi ikke bebreide dem, da honningrom er en av ​​de mest populære likører i Spania. De lokale varmer seg gjerne på en Ron Miel til deres morgenkaffe før solen står opp. Smaken av honning er mer subtil enn overveldende, så likøren hører heller ikke til de aller søteste.

Vin

Lanzarote - La Geria vin 

Lanzarote og Tenerife er de to største vinprodusentene på Kanariøyene. Deres jordområder har ikke vært enkle å dyrke, men det er likevel i den grad vellykket i det berømte La Geria-området. Her er vinstokkene nedsunket i en opp til tre meter dyp og fem meter bred grøft, hvor en måneformet klippevegg kalt "zoco" beskytter vinstokkene mot blesten.

Selv om jorden er vulkansk, har det alltid vært en stor vinproduksjon i for eksempel El Grifo, som hører til blant ​​de 10 eldste vinmarkene i hele Spania.