Julefeiring på Kanariøyene

De feirer en annerledes jul på Kanariøyene. Det er nok av festligheter å delta på, men ikke forvent å få ribbe med surkål.

Tenerife - et snødekket Teide

Juleaften – La Noche Buena

Turron

Glem alt om tradisjonell julemat som ribbe, pølse og lutefisk. På Kanariøyene er det lokale spesialiteter som gjelder, som for eksempel hvite asparges (esparragos blancos) og gigantiske reker i en Marie Rosé saus (langostinos con salsa rosa) som forrett, og hovedretten er som regel erstattet av en eller annen form for fisk. Avslutningsvis er man garantert å få klissete fingre av desserten, som som regel består av enten mandler eller nougat, i en eller annen sykelig søt form.

Spania er et dypt religiøst land så etter (eller i noen tilfeller før) måltidet, velger mange å oppsøke den lokale kirke for å delta i messe. Kjent som "Misa de Gallo" (hanemesse) som feires i de fleste katolske land verden over. Det var faktisk pave Sixtus III som introduserte denne praksisen i den katolske kirke.

Den lille byen Bethlehem – Belén

I oppkjøringen frem til jul, vil du finne Belén både her og der og overalt, og Belén er den spanske versjonen av Betlehem og stallen som viser Jesusbarnet i sin krybbe, Josef og Maria, og diverse husdyr. Populære steder for disse julekrybbene er gjerne i parker og kjøpesentere.

Se opp for Los Llanos de Aridanes originale landsby i La Palma på vestsiden av øya. På Lanzarote, i vindistriktet La Geria, bodegaen Stratvs viser en krybbe hvor det ikke er spart på noe. Likevel er kanskje den mest imponerende av dem alle Belén de Arena på Las Palmas' Canteras stranden, hvor sandskulptører lager en fantastisk hyllest i sanden til ære for Navidad (julen).

Kledt og klar – La Noche Vieja

Druer

En annen viktig aften på den kanariske kalenderen er nyttårsaften. Dette er kvelden når det er for mange DJs i klubbene. For i tillegg til de vanlige disc jockeyene, vil mange av de mannlige festdeltakerne også være iført smoking.

Formelt antrekk denne kvelden er som regel kjole og hvitt, og når klokken slår midnatt er det tradisjon å spise en drue for hvert slag. Dette sies å skape lykke i det nye året og regnes ikke som en religiøs handling. Ryktene vil ha det til at denne tradisjonen ble startet av kong Alfonso XIII i 1909, etter en heller dårlig vinhøst.

Det magiske tallet er tre – Los Reyes Magos

Selv om julenissen ikke besøker Kanariøyene, ville han likevel ikke hatt med seg like mange gaver som de tre vise menn har om morgenen den 6. januar. Natten før arrangeres det en hellige tre kongers parade, hvor Balthazar, Caspar og Melchior paraderer gatene, omgitt av barn som forteller dem hva de ønsker seg. De største prosesjonene foregår i hovedstedene Las Palmas de Gran Canaria og Santa Cruz de Tenerife.