En guide til Flamenco i Granada

Flamenco i Granada


Det er mange gode grunner til å besøke Granada. Utover det spektakulære Alhambrapalasset så har Granada mange andre turistmål man kan besøke i dette hjørnet av Andalusia. Flamenco er bare en av de populære attraksjonene som finnes i Alhambras nærområde. 


Sacromonte-grottene og Albaicin er begge unike steder å nyte Flamenco-oppvisninger i. Å oppleve en typisk konsert en sommerkveld er en uforglemmelig opplevelse. Det finnes også skoler som tilbyr Flamencoundervisning så du kan lære deg flamenco under ferieoppholdet i Granada.

Flamenco har eksistert i Granada og rundt omkring i Andalucia siden 1600-tallet, og er nå utvalgt som immateriell kulturarv av UNESCO for flere år siden. Det finnes mange ulike steder man kan besøke for å oppleve flamencoforestillinger i byen.

Sarcramonte er det mest typiske området du kan besøke og her finner du også flere ulike tablaos. Forestillinger foregår de fleste kvelder gjennom hele året. Området Sacramonte ligger opp bakken ovenfor det historiske kvarteret i Granada. Mange av bygningene finnes i en smal gate på den ene siden av Albaicin. Dette stedet ligger neste på motsatt side av Alhambrapalasset og Generalife. Her finner du også noen utmerkede utkikksplasser, en annen magisk del av Granada.

De naturlige grottene i åsene er tilholdssted for de lokale artistene. Vegen er omkranset av fikenkaktustrær som følger Camino de Sacramento. La Buleria, Cuevas El Rocio og andre tablaos som Los Tarantos og Maria La Canastera ligger også her. Langs denne veien finner man også museet i Sacramonte. Her ser man hvordan et tidstypisk grottehus er oppbygget og de besøkende får et innblikk i hvordan det er å bo i en grotte.

Flamencogrotter er kjølige om sommeren, men de naturlige grottene er også varme om vinteren. Veggene er som oftest dekorerte med kobberskåler og lokal keramikk. Her finnes også fotografier av tidligere generasjoner av flamencoartister og kjente dansere som har opptrådt her.

Hvis du tar deg til Camino de Sacramento for å se en forestilling så sørg for å ha god tid. Iblant er den smale veien tett trafikkert av minibusser om kveldene.

Granada - Sacromonte grottehus

Maria La Canastera er en av de typiske Sacramontegrottene med en autentisk atmosfære. Og med den rette størrelsen til å være både intim og nær nok til å gi publikum muligheten for å oppleve energien det er i en danseforestilling. Grotten er som regel også åpen for besøk selv om det ikke er noen forestilling om kvelden. Den har sin egen hjemmeside med både kontaktinformasjon og tidspunkter for forestillingene

Hjemmesiden til Maria L Canastera
Adresse: Camino de Sacromonte s.n, Granada

Cuevas El Rocio er et av de større stedene man kan oppleve Flamenco i Sacromonte. Det har flest rom inne og har vært i gang siden 1951. Her finner du kontinuerlig forestillinger. 

Hjemmesiden til Cuevas El Rocio
Adresse: Camino de Sacromonte s.n, Granada

Auditorio La Chumbera er mer et innendørs teater enn en grotte. Forestillingene utføres av profesjonelle, og fremføres fra september til begynnelsen av sommeren etter. Informasjon og billetter finner du på Theatre Isabel La Catolica i Puerta Real. Det her er en noe mer finere opplevelse. Hvis du planlegger et besøk i dette teateret så sørg for å spise først da det ikke er bespisning hverken inkludert i billettprisen eller ellers på stedet.

Adresse: Camino de Sacromonte s.n, Granada
Grottene i Los Tarantos

Palacio de los Olvidados

Sefarad-muséet i Granada ligger i nærheten av Plaza Nueva og har konserter de fleste helger. Hold utkikk på deres hjemmeside for et program som byttes ut hver måned. Mange av dem har flamencoforestillinger som vanligvis begynner klokken  21.30. Du kan kjøpe billetter ved inngangen til museet før arrangementet.

De har også begynt med forskjellige workshops hvor Mula Palmero Flamenco Company underviser i de forskjellige aspektene av flamenco. Her kan du lære deg både Compas flamencorytmer og grunnene til dansen.

Du finner mer informasjon her: Palacio de los Olvidados

Et annet alternativ er Jardines de Zoraya. Beliggende i Albaicin tilbyr denne restauranten et utmerket kjøkken og Flamencoforestillinger. Om sommeren sitter du ute i den friske luften på terrassen. Det er også godt med plass inne under de kjøligere månedene. De har to forestillinger, så bestill god tid i forveien og bekreft du kommer samme kvelden.

Den Internasjonale musikk- og dansefestivalen finner sted inne på Alhambras område. Festivalen byr på et stort utvalg av musikk- og dansekunst, og det finnes mange flamencoakter også. Dette skjer hvert år i juni måned. Billettene er i salg frem til slutten av april. De selges ofte ut forholdsvis tidlig, så vær hurtig hvis du bestiller dem via internett.

Teateret i Generalife her sommerkonserter om kveldene. Vanligvis  en ballett- og flamencoforestilling i juli og august, og dette er opplevelser du bare må få med deg dersom du besøker Granada om sommeren. Alhambras hjemmeside har all informasjonen du trenger - på flere språk - om de aktuelle forestillingene.

Templo del Flamenco ligger i nærheten av Gran Via, bare en kort spasertur fra Puerta Elvira. Du kan bestille billetter i forveien og møte opp på møteplassen ved Puerta Elvira, da det kan være litt vanskelig å finne veien helt frem.

Inne i det store rommet er en del av bygningens vegger naturlige grotter. Scenen er lengst frem i rommet og har smakfull belysning. Det er forestillinger nesten hver eneste kveld og billettene inkluderer også et måltid mat før forestillingen. Middagen er et treretters måltid med rause porsjoner mat av høy kvalitet.

Forestillingene her er typiske for Cuadro Flamenco. En blanding av mannlige og kvinnelige dansere med slagverk og spansk gitar. Forestillingene er ekte flamenco og de fremføres med en stor porsjon improvisasjon. 

Hjemmesiden til Templo del Flamenco  
Adresse: Calle Pernaleros Alto, 41

Corral de Carbon

Flamencofestivalene i Granada

Mars/april

  • Flamencofestivalen organiseres av Instituto Andaluz de Flamenco. Sted:Teatro de la Alhambra on Calle Molinos 56

Juni

  • Internationale Musikk- og Dansefestivalen holdes årlig inne på området i Alhambra - billetter selges online i april/maj. 
  • Corpus Christi – holdes årlig i midten av juni. Flamenco forestillingene kan du se over hele byen under fiestauken. Se Feria del Corpus programmet for flere detaljer. 
Juli
  • Veranos del Corral er en sommerfestival som holdes i Corrala de Carbon. Billetter og sted er i nærheten av Calle Reyes Católicos.
  • Festival de las Cuevas in Sacromonte – Informasjon får du fra Carmen de las Cuevas. Sted: Museo de Interpretacion de Sacromonte vid Camino de Sacromonte.

Vår- & vintersesong
  • Patrimonio Flamenco, hver lørdag fra november til mai. Sted: Teatro La Chumbera, Camino de Sacromonte.
  • Desember på Theatre Isabel La Catolica. Her finnes de fleste dans- og musikalforestillinger gjennom hele måneden. Billetter får du i Teatro i Puerta Real, i Granada.