6 lekre spa og arabiske bad i Granada, Spania

Det arabiske palasset Alhambra og Granada by har et helt spesielt forhold til vann. Det rene fjellvannet fra Sierra Nevadas fjellkjede, og det varme klimaet gjorde området perfekt for beboelse. Romerne bygde senere viadukter, som fraktet det rene fjellvannet ned til byen.
 
Dette transportsystemet av vann ble senere videreutviklet av maurerne da de erobret området og bygde Alhambra, hvor det fortsatt flyter frisk vann til fra Sierra-Nevada via de gamle viaduktene. Maurer er betegnelsen på de muslimske innbyggerne i Marokko og på den Iberiske halvøya i middelalderen. 
Hammam Al Andalus
 
Med maurernes bosettelse kom også de arabiske bad (hammams) til Granada, ettersom maurerne satte stor pris på denne form for bading i kombinasjon med avslapping. I det arabiske kvarteret Albayzin var det omkring 1000-tallet over 100 bad. De fleste av de moderne arabiske badene håper på å kunne tilby deg en opplevelse hvor du føler deg hensatt til de gamle hammams fra middelalderens Granada.
 
I tillegg til den rene forkjælelsen i arabisk stil er det også mange andre lekre muligheter for spa i og omkring Granada, som du kan besøke når du er i området. Da det store tilbudet av muligheter for forkjælelse i og omkring Granada kan virker overveldende, har vi her valgt å kikke nærmere på de mest populære stedene for behandlinger og avslapping.

Arabiske bad i Granada

 
Hammam Al Andalus
 
Dette arabiske badet ligger tett på Plaza Nueva og like nedenfor Alhambrapalasset. Under det arabiske herredømmet lå det også et arabiske bad her. Etter det katolske kongeparet erobret Granada og Al Andalus i 1492 kom det en rekke endringer i samfunnet for å fjerne det arabiske preget, og i den forbindelse ble denne type bad forbudt. Dette arabiske bad ble dekket til og senere også omdannet til et bakeri. 
 
Selv om dette moderne arabiske badet ikke anvender noen av de gamle installasjonene fra det opprinnelige arabiske badet, så er det likevel en viss magi i å vite at man nå står i de samme lokalene hvor det lå et arabisk bad helt tilbake i middelalderen. Så nyt et par timer i selskap med eventyret om 1001 natt. 
 
Innenfor er det sju forskjellige basseng med varierende temperaturer. Prøv først et varmt basseng og gå deretter i det kalde bassenget i midten av rommet. Dette er en utfordring i starten, men det blir gradvist lettere og føles til sist behagelig. Og så er det sunt for både huden og for blodsirkulasjonen. 
 
Hvis du beslutter deg for å velge en massasje, vil du bli tilkalt på et tidspunkt, og de har styr på tiden så nyt du bare bassenget inntil da. Du vil bli bedt om å velge en aromaterapiolje, og som regel kan det velges mellom rose, granateple, rav eller jasmin, alle de typiske historiske duftene i Granada. Disse plantene dyrkes nemlig lokalt og var typiske for maurerne i dette området. 
 
Du kan også velge en full Kessabehandling med både eksfolierende behandling og Kessa såpe, tilsvarende et autentisk marokkansk bad. Dette er en luksuriøs opplevelse, selv om du har mindre tid i badekaret, så her er du nødt til å velge.
 
Etter et besøk i dette vakre arabiske badet vil du ganske sikkert føle deg avslappet. Det er nødvendig å reservere plass, spesielt i helgene og på helligdager.
 
Adresse: Calle Sta. Ana, Granada 
 Granada - Baños arabes
 
Aljibe de San Miguel
 
Aljibe de San Miguel ligger umiddelbart under Granadas katedral. Dette badet har en avslappet og uformell atmosfære samtidig som at det er svært profesjonelt. Massasjebehandlingene er riktig gode. Når du ringer for å bestille en tid til badene, så spør om hvilken tid det er færrest bookinger, så du kan nyte badene med færrest mulig mennesker. For selv om hvert tidsvindue har et begrenset lavt antall badende, så er det alltid å foretrekke å være så få som mulig. Den sene tiden har den klare fordel at du kan gå direkte hjem og i seng etter de avslappende badene.
 
En tid i badet varer 90 minutter og er organisert på stort sett den samme måten som forklaret ovenfor for Hamman Al Andalus. Det tilbys samme muligheter i form av massasje, eksfolierende behandlinger og bad. Du kan enda få ytterligere tilbud hvis du akter å besøke stedet mer enn én gang.
 
Du skal bruke badetøy, men ingen klipp-klapper eller andre bassengsko, da det forventes at man går barføtt, som man også gjorde i de middelalderlige arabiske badene.  Det utleveres håndklær, og det er en hårtørrer i omkledningsrommet. Det kan være en god ide å selv ta med produkter til håret, da massasjeoljene kan skape kaos i håret, spesielt hvis det er langt.
 
Adresse: Calle de San Miguel Alta, 41, Granada
 
Granada tilbyr ikke kun arabiske bad som setter deg i rette til å besøke Alhambra. Har man lyst til en annen form for spa, så kan området også tilby flere andre originale opplevelser.  

Spa i Granada

 
Termas Japonesas
 
Dette japanske spa ligger ikke så langt vekk fra Corte Ingles, selv om det ligger litt gjemt bort i en liten sidegate. Litt vekk fra folkemengdene og byens larm vil denne opplevelsen helt sikkert berolige deg efter en lang dag med sightseeing. Rommene er dekorert med typiske japanske papirskjermer med orientalsk preg. Det er behandlinger og badetider hele dagen, og hver sesjon varer omkring 2 timer inkludert omkledning. 
 
Systemet er det samme som med det to arabiske badene, selv om atmosfæren og dekorasjonene er orientalske. Her er bad med flere forskjellige temperaturer, og innimellom er det en valgfri massasje inkludert i prisen. Spør ved reservering om dette.
Reservasjon er påkrevet. 
 
Adresse: Plaza Generelt. Emilio Herrera, Granada 
 Lanjaron

Spa tett på Granada

 
Balneario de Lanjaron
 
Dette historiske spa har eksistert siden 1928, og det har vært alment anerkjent siden 1770 at vannet i dette området har noen helt spesielle og gode egenskaper. Med sin beliggenhet i sentrum av Lanjarón har dette spa hele 6 lokale kilder i nærheten.
 
Hver kilde har sine egenskaper basert på de forskjellige mineralene som forekommer i vannet. For de første 5 kilder nedenfor sitt vedkommende, så skal vannet drikkes for at man skal få gavn av vannets egenskaper, mens den siste skal man bade i. Alle kildenes navn starter med “Manatial”, da det betyr “kilde”.
 
Drikke:
  • Manantial Capuchina - utrensning
  • Manantial Salud II, Manantial Capilla og Manantial Salud - lette fordøyelsen
  • Manantial San Vicente - vanndrivende / urindrivende
Bade:
  • Manantial El Salado - beroligende
 
Noen av de tilbudte behandlingene tar en dag, mens andre krever et litt lengre forløp. 
 
Adresse: Avenida de Madrid, Lanjarón.
 
Club Montebajo Sierra Nevada
Hvis du er en ivrig skiløper er dette en god afterski mulighet for ømme muskler etter en dag i de bratte skråningene. Det er også et stort svømmebasseng samt en jacuzzi, et dampbad og en sauna.
 
For besøkende som ikke vil ut og gå på ski, er dette likevel et godt sted å slappe av, mens de venter på at skiløperne skal komme tilbake fra løypene. Det koster 18 euro for en hel dag og 12 euro for en halv dag. 
 
Adresse: Plaza de Andalucía, Pradollano.
 
YHI Spa
 
Dette spa har et lite område for barn, med en vannsklie og et barnebasseng. Dette spa er en fin mulighet for familier som ønsker å tilbringe noe tid i Sierra Nevada.
 
Dette spa tilbyr en masse fantastiske behandlinger, deriblant ansiktbehandlinger, anti cellulite behandlinger, aromaterapi og zoneterapi. Det er også standard skjønnhetsbehandlinger som for eksempel voksing og manikyr. Selve bassenget har et fargerikt og moderne design, områder med varme steiner, flotarium og masser av dyser. 
Det er daglig åpent fra klokken 13:00 til klokken 22:00.
 
Adresse: Plaza de Pradollano, Sierra Nevada.