Riofrio, Granada - hjem til verdens fineste økologiske kaviar

I det sørlige Spania, i Granada-provinsen ligger en liten landsby ved navn Riofrio - "den kalde elv". Landsbyen har raskt vekket massiv internasjonal oppmerksomhet innen gourmetsamfunn verden over, og er kjent som hjemmet til verdens første økologiske kaviar.

Oppdrettsanleggene i Riofrio har operert siden tidlig på 1960-tallet, men det er kun i det siste tiåret at eksporten har tatt seg opp, og Riofrio har satt sitt navn på kartet. Anlegget benytter seg av økologiske teknikker, og bedriver ikke intensivt oppdrett. Det er også hjem til en art av ørret som ikke lenger finnes frittlevende i naturen, nemlig "Acipenser Naccari" - som er innfødt i Andalusia.

Video om Riofrio Kaviar


Økologisk kaviar er et svært delikat produkt, og produksjonen er en kompetent og langtekkelig prosess. Luksusproduktet er rettet mot et svært eksklusivt marked. Kaviaren eksporteres til flere titals land, og er verdenskjent for sin særegne kvalitet. 

Støren i Riofrio 

Støren, som er en utrydningstruet art, kan leve i opptil 100 år, og er faktisk en av de eldste artene i eksistens. Fossiler av denne fisken daterer dem så langt som mer enn 200 millioner år tilbake i tid. 

Stør i Riofrio

Det tar mellom 7 og 9 år før man først kan se om fisken er hun- eller hankjønn, og ikke før den er 14-15 år kan man begynne å gyte for produksjon av kaviar. Reproduksjon skjer hvert andre eller fjerde år. 

Dette faktum gjør støren til en art som krever en viss grad av tålmodighet for å jobbe med. 

Stør i Riofrio, Granada

Riofrios hemmelighet? En av de viktigste årsakene til at kvaliteten på kaviaren er så høy, er det rene og klare vannet fra kildene i Sierra de Loja, ved foten av Sierra Nevada. Vannet  flyter rikelig og naturlig, er aldri stillestående og er dermed ideellt for avling av ørret og stør.

Belugastør

Belugastør Kaviar

Varianten av stør ved navn belugastør er den som gir den dyreste kaviaren. Den høyeste konsentrasjonen av denne type stør lever i det kaspiske hav.

Oppdrettsanleggene i Riofrio har ideelle fohold for å avle frem denne støren, og kan dermed produsere noe av verdens beste kaviar. Kvaliteten er eksepsjonell, og det reflekteres i prisen. For 120 gram må man ut med 280€. 

Som det spanske ordtaket sier: "Quien langosta y caviar quiera, que afloje la billetera" hvilket betyr "Den som vil ha hummer og kaviar, blir nødt til å løsne opp lommeboken".

Økologisk Produksjon

Kaviaren innhentet i Riofrio er 100% økologisk, og kan skryte av å være den første i Spania, og verden. Fersk kaviar er vakuumpakket direkte, uten kjemikalier eller konserveringsmidler, for å bevare den i sin naturlige, perfekte kvalitet.

En ekte kaviarkjenner vil være i stand til å skille en kaviar med konserveringsmidler fra en kaviar uten, da smaken endres ved bruk av tilsetningsstoffer.

Maten som fisken fores er sertifisert økologisk, og ikke av slaget som brukes for å oppnå en kunstig oppfeting.

Økologisk kaviar fra Riofrio, Granada

Opplev Riofrio

Riofrio er et fantastisk sted for en dagstur. 

Det er nesten utrolig at dette fredfulle stedet ligger rett ved A92 motorveien, som knytter Sevilla og Malaga med Granada. Motorveien er så nær, men når det kommer til støy, tilsynelatende så langt unna. Det omkringliggende landskapet er mektig vakkert, og verdt å ta tid til å settes pris på. 

Riofrio er også en ideell base for et ferieopphold. Via motorveien er du kun 90 minutter unna fantastiske Sevilla, Malaga enda nærmere, og i motsatt retning ligger Granada, under en time unna.

Elv i Riofrio

Den lille landsbyen er kompakt og barnevennelig. Du bør parkere oppe på en av de store parkeringsplassene, og spasere rundt i landsbyen. Besøk ørretoppdrettet, og hvis du er heldig få bli med på en omvisning, dog snakker de kun spansk. 

Vi går ofte på tur langs elven, som krysser gjennom sentrum av landsbyen og ut til 'Nacimiento' av elven - elvens kilde. Der er det et stort område perfekt for en piknik. Her vil du også kunne oppleve ruinene av 2 gamle melkverner, og elven skaper her flere naturlige basseng du kan kjøle deg ned i. Og nedkjølt vil du bli - vannet er nemlig veldig kaldt!  

Barn leker i Riofrio

Bading i elven nær landsbyen er ikke anbefalt, men hvis du følger elven lenger opp kan du finne flere private oaser. Barna vil elske å utforske elven!

Restauranter i Riofrio

Restaurantene her kan tilby mye for pengene, og det kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse at den lokale ørreten og støren opptar stor plass på menyene. Meson Riofrio og Restaurante Quintana er sterkt anbefalt, men de fleste, om ikke alle restaurantene er gode og fornuftig i pris.

Elevn i Riofrio, Granada

Prøv ørret tilberedt på flere forskjellige vis, som for eksempel "trucha a la Navarra" som er en av de mest populære - ørret fylt med serranoskinke. Nam! 

Du vil også finne et utvalg souvernirbutikker og butikker som selger lokale råvarer og håndtverk. Vi har flere ganger kjøpt lokale bønner og linser, da disse er eksepsjonellt gode og av ytterste kvalitet. 

Lokal ørret i Riofrio

Steder å se 

Hvis du ønsker å oppleve andre ting i området, har du et bredt utvalg rett i nærheten av Riofrio. Reis til den stemningsfylte fjelllandsbyen Montefrio - "det kalde fjell". Når du først har opplevd den kalde elven kan du jo likegodt fortsette med det kalde fjell.

Noen kilometer fra Riofrio ligger byen Loja. Fra utkiksposten høyt oppe i byen kan man se en fantastisk utsikt over landskapet, og besøke noen vakre kirker. Både Montefrio og Loja er byer ofte glemt blant Andalusias turisme. 

Kart over Riofrio