Guadix - et magisk landskap blant fjelltoppene

Beliggende på den nordlige siden av Sierra Nevada finner du Guadix, tett inntil foten av fjellet. Her dukker det plutselig og overraskende opp en liten og livlig by, etter at du har kjørt lenge langs et flatt platå, rette romerske veger og kilometervis med oliven- og vinmarker. Et magisk landskap omgitt av snødekte fjelltopper møter deg i dette fantastiske landskapet.

Hvis du vil utforske Sierra Nevada fjellene i løpet av turen til Spania, så kan du kikke nærmere på vårt utvalg av ferieboliger i Guadix.

Sierra Nevada

Å komme seg hit

Guadix stiger frem fra de omkringliggende frodige jordbruksomgivelsene, og du kommer til å oppleve at det er et ganske provinsielt sted å besøke. Kanskje tar du en promenade under trærne langs hovedgaten og besøker de lokale butikkene mens du undrer på om du har kommet til en annen tid.... Og om du er en behagelig anlagt moteløve så kan du nok bli litt skuffet.

Gammelmodig som det er, så har byen sin egen sjarme og det finnes flere turistattraksjoner man kan se. Pedro Antonio de Alarcón - kjent fra El sombrero de tres picos (den trekantede hatten) kom fra Guadix. Han ble født her i 1833. Og så finnes det arkitektur med det vridde tårnet. La oss ta en promenade og ta en nærmere kikk på Guadix.

Guadix

Et godt utgangspunkt?

Du vil se katedralen fra alle tenkelige utkikkspunkter, så la oss begynne her. Catedral de la Encarnación de Guadix er en prektig gotisk bygning, en byging i barokkstil som ble påbegynt på 1500-tallet og ble bygget utenpå en tidligere moské. Den røde sandsteinen glitrer i ettermiddagsolen. Her starter og slutter den lokale togturen hver halve time for en pris av €5 (prisen er fra 2014). Du kan hoppe på og se de lokale høydepunktene uten å skulle slite ut skosålene hvis du vil. Å komme inn i kirken må du betale for. Vi gikk inn etter messen for p se oss litt omkring, men ble vennlig vist ut igjen av en liten mann med en enorm nøkkel. Han var svært ivrig etter å kunne låse og sannsynligvis gå ut for å spise noen tapas til lunsj.

Klarer du derimot å komme forbi denne mannen, så finnes det et museum på innsiden med en god audioguide.

katedralen i Guadix

Det store torget

Til venstre for katedralen, går du tvers over gaten og videre mot et av hvelvene mot det store torget, som også er kjent som Las Palmas eller Plaza de la Constitucion. Her ligger også turistkontoret til venstre, hvor du kan hente masse aktuell og lokal informasjon og et oversiktskart før du fortsetter ferden. Utendørs finnes det mange trivelige barer og kafeer som alle tilbyr et minneverdig utvalg av såkalte Menu del Día. De er ofte utmerket og prisene varierer mellom €8 til 10 for en treretters lunsj. 

Maten er fra det lokale kjøkkenet med enkle spanske retter som er vellaget og etter sesongen. Vi var veldig glade for de store muslingene som tilbys som en tapasrett, tilberedt med hvitløk og sherry til en klumpete saus. Nå ser du riktignok bare skjellene på bildet nedenfor, men du kan sikkert tenke deg frem til resten ...

tapas

Grottedistriktet

Etter lunsj begir du deg videre til Barrio de las Cuevas, grottedistriktet med en fantastisk utsikt over byen. Du lurer kanskje på hvilken planet du er på her! Du ser ut over de mange tårnspirene, tårnene og de kuppelformete tårnene i Guadix. Dette er hjemstedet for flinten, og det ligner definitivt også på noe som kan høre hjemme i filmene om familien Flintstone.

Bølgende gresskledde åser med spirende skorsteiner som ser ut som om de bærer samme type hatter som Don Quixote. Det som ligner husfasader ligger nedgravet i jorden, og alle her lever et underjordisk liv, noe de har gjort siden tidlige tider.

Grotter

Grottemuseum

Du kan se hela området fra El Mirador (utkikksplassen), i et 360 graders panoramautsyn. Gå deretter ned til torget ved kirken og besøk grottemuseet (2,60 € per stykk), slik vi gjorde. Den vennlige piken i billettkontoret var både glad og snakkesalig, og viste oss deretter alt som var å se der. Inkludert en riktig fin videofilm (som også finnes på engelsk), før man slippes inn i "utstillingsgrotten". Det var virkelig en fascinerende opplevelse med interaktive skjermer og mengder av informasjon. Det bør ikke ta mer enn rundt en time å se det hele.

Grottedistriktet

Tidligere tider

Det finnes en mulighet for å få et innblikk i tidligere tider - designet og innredete rom som gir deg ledetråder til hvordan det var å være innbygger her i tidligere tider. Det finnes et soverom, et kjøkken, et spiskammer, et arbeidsrom med verktøy, ja til og med en gammel svinesti, ettersom dyrene også var nødt til å bo i samme grotte som familien. Det finnes også innrammede brev og en fortelling om den opprinnelige familien fra denne grotten, med anekdoter og minner om hvor lykkelige de var. Selv om historien også inneholder fattigdom og om hvor vanskelig det til tider har vært.

Grottene i guadix

Moderne hverdagsliv i grotten

I dag finnes det tusenvis av mennesker som lever det samme livet som Fred och Wilma i grottedistriktet - selv om storbildeplasma-TV-apparater for lengst har erstattet innhegningene i svinestiene, og luksusen har erstattet de vanskelige tidene. En stor del av nabolaget (barrio) betraktes fortsatt som et sigøynerområde, og du skal være oppmerksom dersom "skumle" personligheter enten ber om penger eller forsøker å overtale deg til å besøke nettopp "deres" grotte.

* Beste tipset er - takk høflig, men bestemt, nei, og hold deg til de guidede turene og de offisielle museene.

Grottebeboelse

Jevne temperaturer

Når du etterhvert kommer ut igjen og blir blendet av det hvite sollyset etter den svale og mørke grotten, så sett kursen like rundt hjørnet til en liten grottebar hvor du kan ta en drink (refresco), hvor man også kan få servert noen velsmakende tapas. Dette grottemiljøet byr på et behagelig miljø, selv midt om vinteren i Granada, ettersom temperaturen i grottene konstant holder 18 grader året rundt.

Guadix

Nede i den sentrale byen

Gå nedover tilbake langs den bratte bakken ned til byen.

Her finnes flere andre severdigheter du bør se før du forlater byen. Den gamle bydelen er det området vi i første omgang anbefaler deg å utforske. Så kan du alltids gå tilbake til de nyere bydelene senere. Enten for å spise eller gå på handletur. Alle butikkene holder åpent til klokken 21:00, noe som er senere enn hva som er normalt i Spania. Så vi begynner igjen turen ved domkirken og fortsetter videre med en kveldspromenade rundt i Guadix. Smale gater, smug og utslitte steintrapper tar deg med rundt hvert et hjørne og byr deg villig inn for å utforske hva som finnes der.

Torget i Guadix

Hovedsakelige attraksjoner

  • Alcazaba - 1000-tallet. Henger ut over byen og byr på en fantastisk utsikt over både byen og det tidligere omtalte grottedistriktet.
  • Iglesia de Santiago - hyggelig og lett å kjenne igjen med sitt blå- og grønnfargede klokketårn 
  • Keramikk- og grottemuseet - beliggenheten er nær Alcazaba og inkluderer en stor samling av keramikk fra ulike historiske epoker. 
  • Palacio de Los Marqueses de Villalegre - aristokratisk arkitektur når den er som vakrest med tvillingtårn på hjørnene. 
  • Palacio de Penaflor - middelalderske hus for adelsmenn med trevinklede balkonger og et annet eksempel av arkitektur som kan finnes på hvert et gatehjørne i gamlebyen.

Hvorfor ikke bare vandre rundt med kameraet og se hva som skulle dukke opp? Det finnes spennende arkitektur på alle gatehjørner og i alle deler av byen. Så, da er det offisielt. Hvis du besøker Granada - så er Guadix definitivt vel verdt et besøk!