Fem retter man bør prøve i Katalonia

Costa Brava appellerer til ferierende som er på jakt etter noe velkjent. Som for eksempel en tradisjonell engelsk frokost. Barcelona er et av sentrene i det nye Spanske kjøkkenet, og du trenger ikke å se spesielt godt etter, for å finne noen velprøvde og godt uttestede oppskrifter fra forfedrenes Katalonia. Her er fem menyer å knaske på.

Calçots

Calçots, typisk katalansk søtløk 

Katalonierne elsker å grille, men når de griller, er det ikke burgere og steaks som ligger på glørne. Nei, det er noe svært forskjellig.

En calcot er en slags løk som stammer fra Lleida. Høstes fra november til mars, og den opprinnelige sesongen for å spise dem, var tidligere fra februar til mars, men på grunn av sin popularitet, spises de nå hele vinteren gjennom. Få med deg Calcotadafestivalen i Valls siste uken i januar. Dyppes i salvitxada, en saus som inneholder mandler, tomater, løk, pepper, eddik og olke.

Pa Amb Tomàquet

Pa Amb Tomaquet, katalansk tomarett 

Spis frokost på katalansk vis med denne enkle retten. Ingrediensene er ikke noe annet enn daggammelt rustikk brød, modne tomater, extra virgin olivenolje, og havsalt. Brødet er ristet på begge sider før det smøres med en tomat kuttet i to.

For ytterligere fuktighet tilføres litt olje, før det hele overstrøs med knasende grov salt. Mange spiser også denne retten til lunsj, eller som en snack til teen.

Escudella

Escudella  

Denne katalanske klassikeren er en kombinasjon av forrett og hovedrett, og blant lokalbefolkningen kalles escudella i Carn d'olla bare for escudella. Den første delen er escudella, en suppe som kan inneholde enten pasta eller ris, eller begge deler. Den andre delen er Carn d'olla, kjøtt og grønnsakene som ble brukt til å lage suppen, servert på et brett.

Ofte servert rundt en pilota, som er en stor, krydret kjøttkake. Grønnsakene varierer i henhold til hvilken sesong det er, men inkluderer vanligvis kål, gulrøtter og selleri.

Escalivada

Escalivada catalana

Enten som forrett eller som tilbehør til en hovedrett av kjøtt, har denne røkte godbiten fått sitt navn fra det katalanske verbet escalivar, som betyr å steke over aske eller glør. Alltid fulgt av grønnsaker som auberginer, løk, pepper og tomater. Noen kokker liker å blande ansjos inn i blandingen, men de fleste versjonene er pålitelig vegetarvennlige.

Crema Catalana

 

 

Crema catalana

Rabarbra uten vaniljesaus eller katalansk crème brulée? Crema catalana er begge disse tingene og mange fler. Tradisjonelt ble denne desserten bare laget på Saint Joseph Day, Spanias farsdag, den 19. mars.

Uansett, du vil bli glad for å høre at det er nå et fast innslag på menyene i alle regionens restauranter hele året. Oppskrifter og kokebøker viser at dette er europas opprinnelige pudding. Den skiller seg fra crème brulée med sitt tillegg av både sitrusskall og kanel, sammen med det faktum den er avkjølt.