En Topp 9 Guide til det beste på Gibraltar

Den britiske kolonien Gibraltar er en merkelig, men likevel forlokkende, blanding av det britiske livet i kombinasjon med det spanske været. The Rock, eller  Klippen som den også kalles, er et av de sydligste punktene i Europa (Tarifa i Cadiz, Andalucia ligger noe lenger sør) og ligger kun 20 kilometer fra den afrikanske kysten. Mot nord grenser Gibraltar mot La Linea de la Concepcioni provinsen Cadiz, som også er et flott sted å besøke med familien, ikke minst på grunn at det store utvalget av aktiviteter og severdigheter for så vel store som små.

Til tross for at klippen egentlig er et geografisk lite område, finnes det likevel mange ting man kan se og gjøre der. Alt fra taxfree shopping til en taubane som bringer en opp i fjellet for å kikke på apene som bor der, det sjarmerende torget Casemates, eller man kan rett og slett bare slentre rundt og slappe av i den tropiske hagen i Alameda. Så dersom du planlegger en ferie på enten Costa del Sol eller Costa del la Luz i år, så har vi her samlet litt informasjon om noen populære aktiviteter og alternative ting å gjøre hvis en dagsutflukt til Gibraltar skulle komme på programmet.

Ettersom Gibralter teknisk sett ikke er en del av EU eller Spania, så er det strenge grensekontroller for å komme til og fra øya, og som bilist bør man regne med en del venting i kø for å komme over grensen. Dessuten skal man ha pass for å komme inn i Gibraltar. Det er fullt mulig å overnatte på Gibraltar, og et populært hotell på klippen er det firestjerners Rock Hotel. Et hotell som bokstavelig talt klamrer seg fast i fjellveggen, og byr på en imponerende utsikt over både bukten i Algeciras og den nordafrikanske kysten i det fjerne.

Det offisielle språket på The Rock er engelsk, men de fleste snakker også spansk og den lokale dialekten som bare kalles Llanito. En merkelig blanding av spansk, guinesisk, maltesisk, engelsk og en del andre lands ord og fraser man har tilegnet seg gjennom årene.

English breakfast#1 - The English Breakfast

Stekte egg, bacon, pølse, toast, bønner og en grillet tomat. Å begynne dagen med en kraftfull engelsk frokost er definitivt vår anbefaling nummer én. Om du fortsetter nedover gaten gaten i retning mot Parlamentet Lane 12 kommer du snart frem til den eldste baren på Gibraltar: The Star Bar. Man får ta skikken der man kommer, og den første skikken blir en skikkelig English breakfast.

 

Shopping i Spania#2 - Shopping

Ikke så langt fra den eldste baren på Gibraltar, The Star Bar, finner man klippens hovedgate "Main Street". Her finner man hovedsakelig elektronikkbutikker, men det finnes også andre butikker, som for eksempel smykkebutikker, eksklusive klokker, solbriller og andre mer eller mindre luksuriøse varer. Og ettersom man offisielt er på britisk jord, kan man velge hvorvidt man ønsker å betale med enten britiske pund eller i euro. Prisene på Gibraltar er ikke inkludert skatter og avgifter, så vær forsiktig så ikke du blir stoppet og kontrollert i tollen på vei ut.

Midt på dagen kan man spasere rundt i den lille bykjernen, og det er sterkt anbefalt å fortsette opp på fjellet for å finne de mest interessante stedene på Gibraltar. Hvis man er til fots får man dessuten en fin mulighet til å fange en del av Gibraltars interessante historie og man ser de fantastiske naturområdene. Den øvre delen av fjellet nås enklest med en kort biltur, og har man ikke med egen bil kan det gjøres enten med drosje, eller man kan ta taubanen. For å komme helt til topps skal man kjøpe en billett, og det gjelder for både kjøretøy og personer. En billett som gjelder for to voksne og to barn under 11 år, pluss en bil, koster typisk rundt 40 euro.

 

Apene på Gibraltar#3 - Apene

Vel oppe på toppen av Upper Rock er det stor sjanse for at man støter inn i  store grupper av aper av typen Macaca Sylvanus. Dette er det eneste stedet i Europa hvor denne afrikanske arten kan leve, og man må aldri glemme at de fortsatt er ville dyr. I dag bor det rundt 300 aper på Gibraltar og det finnes en legende som forteller at den dagen apene forsvinner, forsvinner også den britiske kolonien. Myndighetene i Gibraltar har imidlertid allerede diskutert å eventuelt deportere halvdelen av apebestanden til sitt opphavsted i nordafrika, men ikke så mye fordi de ønsker å oppheve kolonien som sådan, men mere fordi apene kan være svært voldsomme og i enkelte tilfeller regelrett farlige for mennesker. Derfor er det svært viktig å holde god avstand til dem og absolutt ikke under noen omstendigheter gi dem mat. Det er heller ikke tilrådelig å ha med seg mat, eller bære plastposer som til forveksling kan ligne mat, da de søte små apene lett lar seg friste til å forsøke å stjele dem.

Det er trygt å se på dem på avstand, men de kan altså være farlige, og man må ta sine forholdsregler.

 

 

#4 Strendene

Hvis du bor i Spania vet du av erfaring at det sjelden er særlig langt til den nærmeste stranden, og det er ikke noe annerledes på Gibraltar. Her finnes det hele seks strender, og flesteparten av dem brukes stort sett bare av lokalbefolkningen. Disse strendene er; Catalan Bay, Camp Bay, Little Bay, Eastern Beach, Western Beach og Sandy Bay. På østsiden av Gibraltar består strendene av sand, mens strendene i vest hovedsakelig består av grus og småstein. Det er de østlige strendene som er de største, og her tilbys også en rekke forskjellige vannsportsaktiviteter. Vær også oppmerksom på at enkelte av strendene ligger for enden av flyplassens landingsbane, og at flyene ofte kommer inn veldig lavt og nært stranden.

Cueva de St Michael - St Michaels grotte i Gibraltar#5: Grottene

St. Michael Grotten ligger på den øvre delen av klippen og er dannet over svært lang tid ettersom regnvann har gravd seg ned gjennom kalksteinen. De mange fantastiske stalatkittene og den naturlighet grotten har, i kombinasjon med kunstig belysning i grønne og blå nyanser, skaper en fantastisk visuell effekt i mange områder i grotten. 

St. Michaels grotten regnes som en perle på Gibraltar og et besøk i den er nesten for obligatorisk å regne. Det skal løses billett for å komme inn i grotten.

 

Gran Asedio tunnelen i Gibraltar#6 Under jorden

På grunn av Gibraltars lange militærhistorie i forhold til Storbrittania finnes det en rekke tunneler og underjordiske ganger. Noen velkjente, og andre ikke fullt så velkjente. Det finnes også flere tilfluktsrom fra blant annet annen verdenskrig, hvorav en del av dem i dag fungerer som underjordiske parkeringsplasser.

Noe som ikke er fullt så kjent er at det tidligere gikk et tog trukket av et damplokomotiv rundt på klippen og rundt bukten, og videre gjennom klippen i en uthugget tunnel. Keighley Way tunnelen er en lang tunnel som går gjennom fjellet, men det finnes flere andre mindre tunneler også, som ble laget og brukt under krigen til blant annet å flytte tropper og oppbevare både rasjoner og ammunisjon.

 

 

 

 #7 - Moskén

Befolkningen på Gibraltar har alltid bestått av en god blanding av mennesker fra forskjellige kulturer, og da Franco sørget for å stenge grensene i 1969, var det stort sett spanjoler som arbeidet på Gibraltar. For å erstatte disse så regjeringen på Gibraltar ingen annen løsning enn å hente inn nordafrikanere til å overta, og da fortrinnsvis marokkanere. På grunn av marokkanernes muslimske tro ble Al-Ibrahim moskéen oppført, så de kunne fortsette å praktisere sin tro på Gibraltar. Moskéen ble bygget av den Saudiarabiske Kong Fahd og er den sydligste moskéen i europa. Den er også den største som er bygget utenfor et muslimsk land.

Gibraltar#8 Reisen Opp På Klippen

Som vi tidigere har envnt, så finnes det flere måter å komme til topps på klippen for å se på apekattene som lever der oppe. De færreste velger å kjøre selv, og etter å tatt utfordringen kan jeg virkelig godt forstå hvorfor. Veiene er veldig smale, og de snor seg som en slange oppover de steile fjellveggene. Kombinasjonen av svært trange møteplasser og stupbratte fjellsider gjør at det er en befrielse å finne en parkeringsplass hvorfra man kan spasere resten av turen. Dessuten finnes det en rekke gode utkikkspunkter man nyter best når man ferdes til fots.

#9 Gibraltars Monument

Til tross for sin forholdsvis beskjedne størrelse har The Rock en både lang og interessant historie. Alt fra militære kampanjer til besøkende fartøy, ulike nasjonaliteter og ulike typer mennesker som har bosatt seg her, kan med stor sikkerhet spores tilbake til en eller annen form for monument eller statue til minne over seg.

Disse monumentene finnes stort sett over hele Gibraltar, og de finnes i så stort antall at det ville være umulig å beskrive dem alle sammen, men dem vi kan nevne, er; Sikorski Monumentet (Polsk Motstandsmonument) , Herkules Pelare, Gibraltars Museum, Nelsons statue, Evakueringsmonumentet, flere forskjellige Brittiske krigsmonument, Det Mauriske Badehuset og mange flere. Så tvil ikke, bestill en reise til Gibraltar i dag.