La Palma, den vakre Kanariøya som er et UNESCO Biosfærereservat

La Palmas annet navn er La Isla Bonita (Den Vakre Øya), og det er ingen overraskelse at det er en av Kanariøyene hvor hele øya er utnevnt til å være UNESCO Biosfærereservat (de andre øyene er Fuerteventura, La Gomera og Lanzarote). La Palma skiller seg imidlertid fra de andre, da den ble utnevnt allere tilbake i 1983.

Opprinnelig var det kun områdene rundt El Canal og Los Tilos som fikk tittelen reservat, men i 1997 ble en større del av Los Tilos inkludert og i 2002 ble hele øya tildelt den velfortjente statusen.

Utsikt i La Caldera de Taburiente, La Palma, Kanariøyene

Hva er et UNESCO Biosfærereservat?

For å bli anerkjent som et biosfærereservat skal et bestemt område vise til en historie som forbinder mennesker og naturen. For en mer utdypende forklaring, les vår artikkel om Anaga på Tenerife blir biosfærereservat i 2015.


Hvorfor er La Palma et UNESCO Biosfærereservat?

Selv om jeg kan fortelle alle som lytter at hver Kanariøy har sin egen personlighet, så er La Palma noe helt for seg selv for meg. Mens La Gomera er robust og maskulint, er Lanzarote og Fuerteventura i stor grad golde og vulkanske, og Tenerife og der hvor Gran Canaria har flere ansikter, er La Palma mykere og grønnere. Det er som en elegant dame. De vakre åser og daler er opplyst som av strålende viser om ville blomster. Den har noen av de mest fantastiske turstiene på alle Kanariøyene og den klareste himmelen, noe som gjør den til et paradis for forskere som har spesialistert seg i å utforske himmelen fra de futuristiske observatorier rundt Roque de los Muchachos.

Fisker, La Palma, Kanariøyene
Selv om jeg sier at La Palma virker mindre vilt enn for eksempel La Gomera, så har den likevel sin naturlige sjarme. Det finnes ingen enkel måte å få til noen av La Palmas mest givende hjørner. Hjertet av La Caldura de Taburiente er fantastisk vakker, men du kan ikke komme dit med hverken buss eller bil. Det er apostlenes hester - eller ikke i det hele tatt. Marcos y Cordero tunnelene i Los Tilos krever både hjelm og sikkert fotfeste - og kan også bare nås etter litt av et slit.

Dette gjør dem spesielle - eksklusive

Nå er imidlertid ikke UNESCO Biosfærereservat en status man får bare fordi man kan skilte med en enestående naturlig skjønnhet, den blir også tildelt delvis på grunn av samspillet mellom menneske og natur, og det er her La Palma skiller seg ut. Hytteutleiebransjen er høyst levende og blomstrende på La Isla Bonita. Selv om alt ser ut til å være i en liten skala. Jeg har sett druer som blir presset av vinpresser som vanligvis er museumsgjenstander på andre øyer; jeg har sett forseggjorte seremonielle dekorasjoner laget i pileflett; og rom destillert i en bygning som ikke er større enn et gjennomsnittlig hus og sett sigarer bli håndrullet i en liten fabrikk som så ut som om den kunne ha vært på Cuba. Honningproduksjon og fiske er småskalanæringer i forhold.

Calle O'Daley, Santa Cruz de La Palma, Kanariøyene
På noen måter føles ofte livet på La Palma litt fjernt fra de fleste deler av de andre Kanariøyene; den har mer historisk dybde enn La Gomera, El Hierro, Fuerteventura og Lanzarote og masseturismen har ikke påvirket på den samme måten som den har på Tenerife eller Gran Canaria. For tiden tilbyr La Palma den perfekte balansen mellom landlig ro og pittoreske byer - som alle har en gnist av liv til dem.


La Palma Biosfærereservatets høydepunkter

Hvis jeg bare kunne velge tre steder å besøke på La Palma, ville dette bli hvor jeg ville dra til:

La Caldera de Taburiente - en tur til Playa de Taburiente belønninges med en av de mest naturskjønne utsiktene på Kanariøyene ... og det finnes også en elv der (noe som er en sjeldenhet på Kanariøyene).

Coast Fuencaliente, La Palma, Kanariøyene

Fuencaliente - et barskt vulkansk landskap som er blitt delvis restaurert slik at du får et fiskevær, et fyrtårn, vinmarker og et saltverket - alt i én og samme pakke. Pluss at du kommer til å gå i terreng som er mindre enn 50 år gammel.

Santa Cruz de la Palma - hovedstaden La Palma er en av mine favorittstorbyer på Kanariøyene . Calle O'Daley er en eklektisk blanding av historiske bygninger og uavhengige butikker, mens den berømte koloniale og fargerike Los Balcones på strandpromenaden er en visuell godbit.

Vil du lære mer om La Isla Bonita, les vår miniguide til La Palma.