Catedral de Santa Ana, Las Palmas de Gran Canarias "Havets Katedral"

Veguetas Las Palmas de Gran Canarias gamle bydel. Hvor det hele begynte. Det er noen fantastiske eksempler på arkitektur her, med blant annet Catedral de Santa Ana som en av hovedattraksjonene.

Sankt Annes Torg

Plaza de Santa Ana

Den enklest emåten å komme til Catedral de Santa Ana er til fots. En spasertur på knapt fem minutter. Gå mot sør, og ta til høyre inn på Calle Remedios, før du igjen tar til venstre videre inn på Calle Muro. Etter å ha krysset GC-5/C-811 (ved trafikklysene), fortsetter  du videre på Calle Obispo Codina.

Etter hvert blir katedralen synlig på venstre side, på høyre side ser du Plaza del Santa Ana. Her ser man åtte bronsestatuer formet som hunder, som vokter katedralen. Gran Canaria har fått sitt navn fra den mauriske kong Juba II. Han døpte øya Gran Canaria fordi, ifølge den romerske historikeren Plinius den eldre, bodde det «enorme mengder av hunder av svært stor størrelse" der.

Katedralbyen

Catedral de Santa Ana eksteriør

Skal man fullt ut beundre Las Palmas de Gran Canarias katedral, skal man finne veien til Casa Consitoriales som ligger for enden av Plaza Santa Ana. Like før man kommer helt ut til enden skal man snu seg rundt og se tilbake på hva som for mange fremstår som den flotteste arkitektur på alle Kanariøyene.

Arbeidet med å bygge katedralen startet allerede i år 1500, kun 22 år etter grunnleggelsen av byen Las Palmas på Gran Canaria. Siden den gangen har ikke mindre enn fire forskjellige arkitekter vært involvert i designen, noe som har resultert i at den består av en blanding av sen gotisk, neoklassiske og barokke stilarter.

For hvem klokkene ringer ...

Oppe på taket av Catedral de Santa Ana

Det er ikke mulig å komme direkte inn i katedralen fra Plaza de Santa Ana, men man kan derimot ta en heis opp i de to tvillingtårnene hvorfra man kan nyte en fantastisk utsikt over byen Las Palmas de Gran Canaria, komplett med leketøysbiler og fyrstikkmennesker, langt nedenfor.

Tilgang til katedralens elevator er gratis hvis man har et LPA Card. Alternativt kan man kjøpe tilgang for €1,50. Husk også kameraet, for dette er virkelig stedet å ta noen gode oversiktsbilder til fotoalbumet.

Atlantiske Ana

Utsikt over Atlanterhavet fra Catedral de Santa Ana

Mot øst vil man se en flott utsikt over Atlanterhavet nedenfor. Og da dette er en av de største havnebyene i Atlanterhavet vil man nesten alltid se båter. Spesielt hvis man kommer dit den 10. november, da dette er datoen da over 200 båter setter ut for å delta i ARC (The Atlantic Rally for Cruisers), en seilas som strekker seg hele 2700 nautiske sjømil til Santa Lucia i Karibia.

Appelsintrehagen

Patio de los Naranjos

For å komme inn i selve katedralen skal man sette kursen bort fra Triana on the Plaza de Santa Ana. Ta første vei til venstre inn på Calle Espiritu Santo, og du vil se inngangen like foran deg på din venstre side. Det koster €2,40 for voksne for å komme inn i katedralen.

Før du går inn i katedralen passerer du Patio de los Naranjos. Den er nok ikke like imponerende som Sevillas mer berømte utgave, men er likevel et idyllisk sted å sitte og tenke på det som føles som en indre ro. Det er for øvrig også her du finner Museo de Arte Sacro.

Det Hellige Kunstmuseum

Museo de Arte Sacro

Museo de Arte Sacro, til felles med katedralen, holder åpen mellom klokken 10:00 om formiddagen til klokken 16:30 fra mandag til fredag, og fra klokken 10:00 til 13:30 på lørdager. Det er stengt på søndager og under Semana Santa, da det feires påske. Arbeider med flere nederlandske mestere er utstilt her, sammen med den store kanariske masteren selv, Luján Pérez.

Palmenes katedral

Catedral de Santa Ana interiør

Utformingen av katedralen følger den typisk spisse stilen, som er så elsket av de gotiske arkitekter. Legg spesielt merke til søylene som er laget laget for å ligne palmer. Man kan naturlig nok ikke sette et ekte palmetre inn i en religiøs bygning, selv om det er en i Patio de los Naranjos, så katedralens første arkitekter gjorde opp for det ved å inkludere imitasjoner av palmer i stedet for.

Katedral 360

Baksiden av Catedral de Santa Ana

En av gledene ved en spasertur rundt i Vegueta er sjansen til å nyte utsikten over Catedral de Santa Ana fra alle tenkelige vinkler. Her ser vi den fra utkikkspunktet i nærheten av Casa de Colón. Selv om Christopher Columbus ikke ville ha vært i stand til å se dette synet selv, vurderes det at det ikke ble begynt å bygge katedralen før etter at han hadde forlatt øya.