Centro de Arte La Regenta, Las Palmas de Gran Canaria's Majestetiske Kunstgaller

Centro de Arte La Regenta er et av Las Palmas de Gran Canarias viktigste kunstgallerier. Det ligger svært sentralt, noe som gjør det enkelt å finne. Et annet pluss i boka er forøvrig at det ikke koster noe å komme inn der.

Så, hvor ligger Centro de Arte La Regenta?

La Regenta utvendig

Det er faktisk to svar på nettopp det spørsmålet. Det første svaret har med La Regentas fysiske beliggenhet å gjøre. Du finner den tidligere tobakksfabrikken for enden av C/León y Castillo, nærmere bestemt ved Parque Santa Catalina. Galleriet feiret for øvrig 25 års jubileum i 2012.

Det andre svaret på det samme spørsmålet henger sammen med hva som utstilles i galleriet, da det ofte stilles ut kunst fra forskjellige artister, både lokale, nasjonale og internasjonale. Da vi besøkte galleriet var det den legendariske Lanzaroteboeren César Manrique som hadde utstilling, og man har inntil den 11. januar 2014 til å se César Manrique, La Conciencia del Paisaje, med selvsyn.

Helt gal med Manrique

Ned trappen ved La Regenta's César Manrique utstilling

César Manrique (1919-1992) er en utpreget representant for det 20. århundredes kunst fra Kanariøyene. Primært kjent for sine malerier, men han både skrev og involverte seg i arkitektoniske prosjekter, så vel som grafisk og industriell design. "La Conciencia del Paisaje" - som oversatt blir til; "Bevisstheten om landskapet", og det er få kunstnere som klikker så godt sammen med sine omgivelser som Manrique og hans elskede Lanzarote.

Nedenunder på La Regenta inviteres man til å oppleve et portrett av kunstneren som ung mann. Man lærer om hans studier i San Fernando School of Fine Arts i Madrid fra årene 1945 til 1950. Hver sommer returnerte han tilbake til hjemstedet på Lanzarote, for å føle sine røtter igjen.

Lanzarotes flammer og svovel

Ovenpå i La Regenta

César Manrique gir sin anerkjennelse til Lanzarotes "konstruktører", forgjengerne som gjorde livet i Lanzarotes unike landskap betraktelig mer behagelig enn hva man først kan innbille seg. Da han bodde i Madrid fremførte han ofte patriotiske skuespill i sine middagsselskap, alltid kledd som en fisker fra Lanzarote. Vel hjemme igjen på øya malte han bilder som for eksempel Caparazón fra 1974. Et maleri tilegnet noe så spesielt som naturfenomenet lava som eksploderer.

Man kan besøke denne utstillingen - og selvfølgelig også alle de andre - fra tirsdag til fredag mellom klokken 11:00 til 14:00 om formiddagen, og igjen fra klokken 17:00 til 20:00 om ettermiddagen / kvelden. Centro de Arte La Regenta holder også åpent lørdag fra klokken 11:00 til 14:00. Søndag og mandag er det stengt, det samme med offentlige høytidsdager.

Manrique - aktivisten

Aktivisten César Manrique

Selv om mange kritikere peker på det faktum at César meldte seg frivillig til å kjempe for Francoist under den spanske borgerkrigen, så er ikke denne utstillingen på noen måte representativ for det. Senere oppdaget Manrique potesialet som ligger i turisme, noe han hurtig så kunne bli redningen for Lanzarote. Han sørget imidlertid for at utviklingen foregikk både rolig og skånsomt, slik at man ikke forstyrret det bildet man allerede hadde av arkitekturen på Lanzarote, med sine hvitkalkede bygninger og landsbyer.

Ved siden av å male sitt elskede Lanzarote over på et lerret, så jobbet César Manrique trøstesløs for å hjelpe sitt fødested. Opprinnelig var det det spanske forsvaret som sto for å transportere ferskvann ut til Lanzarote i båter, men Manrique, med hjelp av likesinnede, sto bak ideene og planleggingen bak å få etablert Europas første avsaltningsanlegg på kysten av øya.