Aktiviteter i Lloret de Mar for hele familien

Lloret de Mar er en av de mest populære feriebyene på Costa Brava, ikke minst blant det yngre publikum. Byen har imidlertid både kultur og natur å by på - og det finnes alt fra middelalderslott og informative museer til fredfylte parker og ikke minst vakre strender!

Før vi for alvor gir oss i kast med historiene og severdighetene, får du en liten introduksjon til Lloret de Mar i denne videoen:

Litt historie om Lloret de Mar

Lloret de Mar ligger 40 kilometer fra Girona og 75 kilometer fra Barcelona. Byen har knapt 40.000 innbyggere, men i sommersesongen vokser antallet til langt over det dobbelte.

Navnet Lloret de Mar betyr noe i retning av ‘havets lille laurbærtre', og byens våpenskjold har da også nettopp et laurbærtre i sentrum.

Lloret de Mar

På 1700-tallet fikk Lloret stor betydning som havneby, da mange spanjoler og deres etterkommere vendte tilbake fra opphold i blant annet Amerika og med deres medbrakte rikdom skapte en blomstrende handel. Disse hjemvendte spanjolene, også kalt indianos, satte deres tydelige preg på Costa Brava, et preg som stadig tydelig kan ses blant annet i arkitekturen.

Hva skal du oppleve i Lloret de Mar

I dag er det ikke så mye som minner om en havneby over Lloret lenger, da byen gjennom tidene har utviklet seg til å bli en typisk spansk ferieby med både hoteller og spisesteder i hopetall. Men det er selvfølgelig adskillige andre attraksjoner byen man kan se, som jeg kort vil presentere her.

La Dona Marinera

Den ikoniske bronsestatuen av ‘sjømannsfruen’ (som også ses i videoen ovenfor), er også kjent som ‘La Venus de Lloret' og er blitt et berømt vartegn for Lloret de Mar. Den 2,4 meter høye statuen forestiller en kvinne som speider ut over havet, med hånden holdt opp som en slags hilsen som kan tolkes enten som avskjed eller velkomst. Hun representerer alle de kvinner som ble etterlatt med ansvar for både husholdning og eventuelle barn, når mennene dro ut på tokt til den andre siden av Atlanterhavet.

Monumentet, som står på en klippe for enden av Playa de Lloret, ble oppført i 1996 av kunstneren Ernest Maragall.

Det sies at hvis man står ved siden av statuen og kikker ut over havet, samtidig som man rører ved hennes høyre fot med sin hånd, vil man få oppfylt ethvert ønske man fremsetter i nettopp det øyeblikket. Det er faktisk enklere enn det kanskje høres ut til, da statuen er plassert oppå en stor stein så man ikke behøver å bøye seg ned for å nå den.

Castell de Sant Joan

Lloret de Mar, Castillo San Joan

Et annet av Llorets vartegn er Castell de Sant Joan (eller Castillo de San Juan på kastelansk). Borgen ble bygget i det 11. århundre som en slags vaktpost, hvorfra man kunne advare om angrep fra sjøsiden. Av det en gang så betydningsfulle festningsverket er det i dag kun en ruin tilbake - rent bortsett fra borgtårnet som fortsatt strekker seg mot himmelen i all sin nyrenoverte prakt - og det lokker med en fabelaktig utsikt over kysten.

Under den tredje koalisjonskrigen - England mot Frankrike og Spania - bombet den engelske flåte tårnet i 1805, og først på 1990-tallet ble tårnet og til dels de omkringliggende borgruinene restaurert.

Lloret de Mar, Castell Sant Joan

Selve tårnet er ikke synlig fra Playa de Lloret, men det står oppe på høyden over byens sydlige ende, en liten kilometer bak Dona Marinera-statuen. Man kan komme dit enten via stien som går opp ved klippen forbi statuen, eller ved å følge veien opp fra stranden. Sistnevnte er noe lenger, men så også et mindre brattt alternativ.

Entré: 3 euro (1,5 euro for studerende og pensjonister)

Iglesia de Sant Romá

Lloret de Mar, Sant Roma-kirken

Sognekirken Sant Romá er opprinnelig gotisk, bygget omkring år 1509. Kirken fikk sitt nåværende modernistiske utseende i 1914, da kirkebygningen ble renovert i overensstemmelse med den nye arkitektoniske stilen som de hjemvendte indianos hadde innført. Husk å gå helt inn i den fine gårdhagen, hvorfra man kan kikke opp på de vakre veggmaleriene øverst på kirkemuren.

Åpningstider: Adgang alle dager klokken 9.30 - 12 og 16 - 19.

Museo de los Gatos

Spanias eneste kattemuseum ligger i sentrum af Lloret de Mar, hvor det åpnet dørene i 2002. Her er det utstilt en privat samling - som tilhører et russisk par - av malerier, keramikk- og porselensfigurer samt et utall av andre artefakter med kattemotiv på. I alt er det (etter sigende - jeg har ikke selv talt!) 6000 gjenstander i det lille treetasjes huset hvor museet er innlosjert i.

Lloret de Mar, Museo de Gatos

Er man vill med katter og pyntegjenstander kan man med letthet få en del tid til å gå med i denne lille rotebutikken av et museum. Det er noen ganske morsomme malerier og sprø figurer - og mest av alt er det underholdende å prøve å forestille seg hvordan de tidligere eiernes hjem kan ha sett ut innen de donerte hele kattesamlingen til museet!

Adresse: Carrer Sant Albert 10, 17319 Lloret de Mar

Entré: 3 euro

Hjemmeside: www.catsmuseum.com

Masia Can Saragossa

Masia Can Saragossa, også kjent som Can Xardo, er et av de eldste palléer i Lloret de Mar. I det 19. århundre ble bygningen renovert og brukt som luksuriøs sommerresidens, inntil det i 1954 ble omdannet til hotell.

I dag eies palléet av myndighetene og huser en utstilling med verker av Joan Llaverias samt en arkeologiutstilling, som avspeiler livet i Lloret de Mar fra 300 år før Kristus og frem til det 16. århundre. 

Adresse: Av. de la Vila de Tossa, 17310 Lloret de Mar 

Åpningstider: Alle dager klokken 10 - 14

Entré: gratis adgang til selve bygningen, entré til utstillingen 3€ (halv pris for blant annet studerende og pensjonister)

Museo del Mar

I et av de gamle palléene langs strandpromenaden - Casa Garriga - er det innrettet et museum, hvor det blant annet beskrives sjøfarernes reise fra Lloret over Atlanteren til Amerika samt byens lange fiskeritradisjon. Både de reisendes og de etterlatte familienes strabaser er beskrevet.

Bygningen tilhørte opprinnelig Eric Garriga, som emigrerte til Cuba og bygde seg (bokstavelig talt) opp en formue ved å handle med byggematerialer.

Lloret de Mar, Museo del Mar

De mange tremodellene, fiskenettene og de gamle dokumentene skaper en helt spesiell stemning i museet, så er man ikke i humør til å bruke tid på å lese de mange utførlige forklaringene kan man fint nøyes med å bare la seg henføre av stemningen.

Det er også adgang til palléets balkong, hvorfra det er fin utsikt over både stranden og kysten.

Entré: 3 euro, rabatt for blant annet pensjonister og studenter

Santa Clotilde-hagen

I den verste heten om sommeren er det ikke noe mer forfriskende enn en skyggefull spasertur blant de grønne trær og busker.

Lloret de Mar, Santa Clotilde, botanisk hage

Santa Clotilde-hagen ligger litt syd for Llorets sentrum, omtrent 40 minutters gange gjennom boligkvarterer og langs Fenals-stranden. Hagen ble opprinnelig anlagt allerede på begynnelsen av 1900-tallet og er et av de flotteste eksempler på en moderne katalansk landskapshage. Den er anlagt på toppen av en klippe med vakker utsikt over Sa Boadella-bukten. Beplantningen består primært av trær og busker, så det er ikke så veldig mange fargerige blomster til å bryte de intenst grønne omgivelsene.

Det ta ikke spesielt lang tid å gå hele hagen rundt, men har man interesse for botanikk kan man fordype seg i de mange forskjellige vekstene man kan se der. Det kan også anbefales å ta med seg en matpakke og nyte den på en benk med utsikt over den vakre Costa Brava nedenfor.

Santa Clotilde hagen, utsikt

Har man lyst til å se mer botanikk, kan man kjøre de knapt 4 kilometerne lenger sydpå (enten med buss eller bil) til den 50 hektar store Jardin Botánico Pinya de Rosa, som ble anlagt i 1945. Hagen inneholdt opprinnelig mer enn 7000 forskjellige planter og vekster, men da eieren døde i 1992 gikk store deler av den frodige beplantningen tapt. I dag kan man imidlertid stadig se flere typer av kaktus samt blant annet palmer og aloe vera-planter. Pinya de Rosa holder åpen alle dager mellom klokken 9 til 19.

Båttur

Lloret de Mar, båttur

Fra Lloret de Mar (og flere av nabostrendene) kan man bli med på en båttur til for eksempel Tossa de Mar, Blanes, Santa Susanna eller Calella.

Fra de mest populære destinasjonene (Tossa, Fenals og Lloret) seiler båten 7 ganger daglig, mens det for eksempel til og fra Calella kun er en enkelt avgang om dagen.

På ruten til Tossa de Mar er det innlagt en pause hvor man kan gå under dekk hvor man gjennom båtens gjennomsiktige bunn kan betrakte havbunnen og alle de flotte fiskene.

Billetter til båtturene kjøpes i små treboder langs stranden.

Pris: 8 euro for den korteste turen (Fenals til Lloret) og 30 euro for den lengste turen (Calella til Tossa) - det er familierabatt samt rabatt på returbilletter.

Gå tur langs Costa Brava

Fra Lloret de Mar er der anlagt flere gode stier langs kysten både i sydlig og nordlig retning. Mot syd kan man gå forbi Castell San Joan og videre til Fenals-stranden langs den lille bukten Sa Caravera. I denne retningen kan man også gå helt til Blanes, en tur på 7 kilometer og knapt 2,5 timers vandring.

Lloret de Mar, Castell en Plaja

Mot nord kan man gå langs det lille stykket med strand som kalles Sa Caleta, og forbi det vakre slottet Castell d’en Plaja. Slottet ble bygget under den spanske borgerkrigen etter ønske fra forretningsmannen Narcís Plaja - som også ga slottet dets navn. Slottet sto ferdig i 1941. Da bygningen er i privat eie, kan den kun beundres utenfra. Etter slottet passerer man en liten tunnel og blir påfølgende ledet videre til et av områdets vakreste stykker langs kysten, med det typiske klare vannet som smyger seg om de store klippeblokkene. Herfra kan man fortsette helt til Tossa de Mar hvis man ønsker det.

Lloret de Mar, kyst

En dag på stranden

Er man på ferie i Lloret er det selvsagt også for å tilbringe en stor del av tiden på stranden. Det mest nærliggende er å gå ned på Playa Lloret de Mar, som er omtrent 1,7 kilometer lang og løper langs hele byens sentrum. Sanden her er grov og lys, og stranden er tildelt det prestisjefulle Blå Flagg for sin renhet og sine særdeles gode fasiliteter. I den nordlige enden ligger det en liten bukt, Sa Caleta, hvor man kan ligge litt avskjermet fra den store stranden - men også her kan det tidvis være tett i mellom solbaderne.

Vil man ha litt mer rolige omgivelser kan man velge å gå til en av nabostrendene, som for eksempel Fenals mot syd, eller man kan ta båten over til den vakre Santa Cristina.

Lloret de Mar, Fenals -stranden