Barca, Madrid og El Clasico. Mer enn en fotballkamp

Fotball er stort i Spania, og spansk fotball er stort i hele verden. Og når vi så attpåtil snakker om klubber som Real Madrid og FC Barcelona, snakker vi om to av de største og sterkeste klubbene som regjerer i fotballverdenen. Kampene mellom disse to kjempene er kjent i Spania som El Clasico, en kamp som gjennom tidene har vekket hele spekteret av følelser som fra hat til lykke, og heldigvis lever vi i en tid hvor spansk fotball befinner seg helt i toppsjiktet i Europa så vel som i internasjonal sammenheng.

Messi, Cristiano, Guardiola, Mourinho, Iniesta, Xavi, Casillas, Ramos, Pepe... Disse navnene har gang på gang etset seg inn på netthinnen til generasjoner av fotballelskere, og det alle spør seg nå er hvor lenge denne fantastiske epoken kommer til å vare. Sesongen 2013/2014 har vært intens med mange harde kamper mellom Real Madrid, Atletico Madrid og FC Barcelona, og slik det ser ut nå, er det det faktisk en mulighet for at Atletico kan velte den mer enn ti år lange tradisjonen med at det enten er Barca eller Real som henter hjem seieren i Champion League eller BBVA ligaen. I år har nemlig Atletico Madrid muligheten til å trekke hjem en dobbelt med minst uavgjorte mot Barcelona, samt en seier over Real og deretter i CL finalen.


Santiago Bernabeu

 

Den klassiske matchen som innen fotballverdenen bare kalles for "El Clasico" har en tendens til å skape en atmosfære som i løpet av få timer kan forene eller skape splid mellom foreldre og barn, kjærestepar, venner og arbeidskamerater. Fientlighet, glede, sorg, pasjon og hengivenhet er bare en del av den stemningen som i blant kan grense til galskap, og som for en stakket stund gjør at tilhengere verden over legger fra seg sine alminnelige farger og fotballag, for stolt å bære navnet til sine favorittspillere som har hovedrollen i denne gigantiske kampen.

Hvilket lag og hvilken stil er det vi kommer til å tenke tilbake på, når vi en gang i fremtiden skal minnes denne tiden? Madrid effektive og direkte pasningspill, eller Barcelonas Tiki-Taka spillestil? Uansett hva man velger, er det i hvert fall en ting som er klart etter så mange år, og det er at den forholdsvis sunne rivaliseringen er en viktig ingrediens for utviklingen av spansk fotball. Både på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Hvordan oppsto rivaliseringen mellom Madrid og Barcelona ?

FC Barcelona 1899

Den 13 mai 1902 var den første gangen Real Madrid og FC Barcelona spilte mot hverandre. FCB hadde på det tidspunktet eksistert i flere år allerede, mens Real nettopp hadde blitt grunnlagt bare noen få måneder tidligere. På begynnelsen av 1900-tallet fantes det ingen La Liga, og de enkelte lagene spilte i interne ligaer, og blant de fremste lagene fant man FC Barcelona og Atletico Madrid. Kampene mellom Katalanerne og  Los Merengues, som lagene den gang ble kalt, var stort sett hyggelige og vennlige, så spørsmålet mange stiller seg er hva som egentlig skjedde mellom de to lagene som skapte den fiendtlige innstillingen som fortsatt eksisterer mellom dem over 100 år senere. Den første ligatittelen Real Madrid tok var i 1932 og dette ble gjentatt i 1933. Deretter fulgte en lang ligatørke til fordel for Atletico Madrid og FC Barcelona. La Liga startet offisielt opp i 1929, og det var FC Barcelona som tok den aller første ligatittelen hjem, med Manuel Parera som den aller første målscoreren i ligasammenheng.

Real Madrid 1902

Gnisten til det som ble starten på dagens hete følelser kan spores tilbake til fire kamper i Copa del Rey i 1916. Disse kampene ble begynnelsen på de sterke rivaliserende følelsene og fiendeskapet klubbene mellom, følselser som kom til å strekke seg langt utenfor fotballbanen. Ettersom det den gangen ikke fantes doble poeng på mål scoret på bortebane eller straffer, så var den eneste muligheten til å vinne sluttspillet å vinne flest mulig kamper. I semifinalen dette året ble det utdelt hele fem straffer til fordel for Real Madrid, noe som skapte så mye uro og opprør, at det endte med at FC Barcelona valgte å ikke spille i protest mot hva de så som en av mange urettferdigheter rettet mot dem i turneringen. Det var heller ikke noe bedre at finalen skulle spilles i nettopp Barcelona, en finale Barcelona tapte mot Atletico Madrid med 0-4.

Luis Aragones

Dråpen som fikk begeret til å renne fullstendig over kom imidlertid i 1943, takket være at Josep Vilalta Samitier, eller "Magikeren" som han også ble kalt, forlot Barcelona for å spille for erkerivalen Real Madrid i stedet for. En handling FCB ikke kunne tilgi. I den første semifinalen i Copa del Rey vant Barca 3-0. Madrid lot seg ikke berøre, men hadde som mål å vende spillet til egen fordel, noe de også gjorde da de sto for en episk seier hvor de vant 11-1, et høyst diskutabelt resultat i følge mange Katalaner på den tiden.

Antall titler vunnet

Spanske Ligaer & Turneringer
 La Liga BBVA Copa del Rey Super Copa de España     Copa de la Liga Copa Eva Duarte 
 Barcelona 22261122
      
 Real Madrid 3219911

 

Internasjonalt Nivå
  Copa Latina Copa de EuropaChampions League UEFAS.Copa de EuropaInter-continental Recopa  Totalt
Barcelona 2 1 33 4 2 4 82
         
Real Madrid 2 6 3 2 1 3 0 79

 

 

 

 

 

 

 

 

Heltene gjennom årene i El Clasico

Ronaldo

Alle kampene i El Clasico er selvfølgelig ulike, men alltid fulle av følelser. Statistikken gjennom årene viser en liten fordel for FCB, og i de siste årene har det vært en helt spesiell periode som har bidratt til den anstrengte relasjonen i mellom lagene. Vi har laget en liste med 12 av de høydepunktene i El Clasico vi ikke kommer til å glemme med det første.

 

 1. Raul ryster Camp Nou, 99/00    Resultat: Real Madrid - Barcelona 2-2   
 2. Figo kommer for første gang tilbake til Camp Nou etter å ha byttet lag til Madrid, Denne dagen slo man rekorden på hvor lang tid det tok før fløyten ble blåst i første gangen under en match, takket være Figo. 00/01 Resultat: Real Madrid - Barcelona 2-0 
 3. Madrid vinner på Camp Nou 1-2, mål scoret av Ronaldo & R.Carlos. 03/04 Resultat: FCB-R Madrid 2-1 
 4. Madrid vinner mot FC Barcelona 04/05 i Bernabeu med mål scoret av Zidane, Ronaldo, Raul og Owen Barcelona : Eto'o , Ronaldinho  Resultat: Real Madrid 4 Barcelona 2
 5. Ronaldinho temmer Bernabeu. Barcelona vinner ligaen. 05/06 - Resultat: Real Madrid - Barcelona 0-3
 6. Messis Hat trick sikret uavgjort i en utrolig match, Real Madrid blir også mestre denne sesongen 06/07  Resultat: Real Madrid 3 - Barcelona 3   
 7. 6 mål fra Barca mot Madrid. Den største seieren for FCB i Bernabeu. Henry och Messi var heltene, og  ligatittelen gikk da også til Barcelona. 08/09 -  Resultat : Real Madrid 2 Barcelona 6
 8. Den berømte handsen fra Pique da FCB knuste Madrid 10/11 - Resultat: FCB - Real Madrid 5-0
 9. Neymar og Alexis henter hjem seieren mot Madrid 13/14  - Resultat : Barcelona 2 - Real Madrid 1
 10. Leo Messis Hat Trick i en utrolig match, 2014 -  Resultat : Real Madrid 3 - Barcelona 4   
 11. Oppvisningen av Bale med et fantastisk mål i Copa del Rey 2014 - Resultat: Barcelona 1 - Real Madrid 2

Spillere som deserterte til motstanderen

Titulos

Det å kjøpe en av et motstanderlags viktigste spillere regnes som en stor synd innen fotballen, og er noe som vanskelig glemmes eller tilgis. Gjennom årene har hele 39 spillere byttet side til lag som ligger i konflikt med hverandre, og noen ganger behandles de som helter, andre ganger som skurker, og andre ganger igjen kan de gå fra skurkerollen til helterollen eller motsatt. En av de mest kontroversielle overgangene de siste ti årene var da Luis Figo gikk fra Barca til Madrid, en annen da Luis Enrique gikk den andre veien.

Den første desertøren var 16 åringen Isaac Albéniz. Han avsto fra å spille i Barca og valgte Madrid i stedet for. Selv om det er lenge siden, og svært forskjellig fra nå, så er det tydelig at det var en viss form for rivalisering allerede da. Man kan også si at Ricardo Zamora og Josep Samitier fra årene 1930 og 1932 var blant de mest ukjente tilfellene.

Et annet og spesielt tilfelle var Alfredo Di Stefano som bare hadde spilt en enkelt vennskapskamp med FC Barcelona, da Real Madrid sørget for at han skrev kontrakt med den hvite klubben i stedet for. Dette viste seg senere å være et skikkelig historisk varp, da Madrid totalt dominerte spansk fotball gjennom 1950- og 60-årene, med god hjelp av "Saeta Rubia", den Hvite Pilen.

Ronaldo Luis Nazario, den brasilianske spilleren som spilte for Barca i 96-97 gikk fra Barca til Inter, for så senere å avslutte sin karriere i Madrid. Andre navn som Alfonso Perez og Samuel Eto'o flyttet også fra Real Madrid til Barcelona.

 falta

 

Den avgjørende kampen mellom Atletico Madrid og Barcelona i La Liga BBVA, spilles i Camp Nou den 17. mai klokken 18:00 i Barcelona.

Finalekampen i Champions League mellom Atletico Madrid og Real Madrid spilles i Lisboa i Portugal den 24. mai klokken 20:45.

 *Takk til FC Barcelona & Real Madrid for tillatelse til bruk av svart/hvitt bildene.