De 10 beste tapasbarene i Madrid

Selv om Madrid har harde rivaler i byene Sevilla og Granada  om tittelen som Spanias "hovedby" for tapas, så vinner Madrid i hvert fall når det kommer til variasjoner. Madrids sentrale plassering i Spania gjør byen til en smeltedigel, hvor det tilbys både de opprinnelige, de nye og de regionale tapas i en av Europas mest oversette hovedsteder. Hvert kvarter tilbyr forskjellige vibrasjoner, La Latina er nok det mest kjente området for tapas, men det finnes også flere andre fantastiske steder overalt i byen. Start med disse ti.       

1) Bodega de la Ardosa

La Ardosa 

Bodega de la Ardosa ble grunnlagt helt tilbake i 1892. På tross av de mange årene og utviklingen i samfunnet omkring baren, har den likevel klart å opprettholde sin opprinnelige sjarme, som selv i dag tiltrekker seg et ungt og livlig klientell. Kundene kommer for å bestille salmorejo (en slags kald grønnsakssuppe), empanada (små fylte innbakte brød) eller noen av barens fantastiske kanapéer. De kommer også for å gå gjennom baren og inn bak til et skjult, men meget hyggelig rom. De kommer for å drikke husets Vermouth eller rett og slett for å søke ly for det kjølige vinterværet. Uansett hvorfor kundene kommer, så er stedet en levende og livlig blanding av fortid og nåtid - og bestemt en av de mest spennende barene i byen.  

Calle de Colón 13

2) La Venencia

La Venencia 

En annen historisk bar, La Venencia, tilbyr en helt annen atmosfære. Her hersker en helt spesiell form for ærefrykt, som om hele stedet er en historisk kulturgjenstand, hvilket stedet egentlig også er. Hemingway kom ofte hit, og det samme gjorde mange av de republikanske soldatene under den spanske borgerkrigen. En følge av dette er at det ikke er tillatt å ta bilder innenfor i baren. Den gangen var fotografering forbudt da de kunne være en belastning for soldatene, mens å ta bilder i dag fortsatt er forbudt simpelthen fordi det betraktes som sjenerende.

Det lages ikke varm mat i denne baren, men det serveres lekre tapas bestående av enten embutidos (pølser), ost eller mojama (tørket tunfisk), som alle går fint til vin. Og er man først i denne baren bør man så absolutt prøve deres Sherry, som er en tørr vin fra Jerez. 

Calle de Echegaray 7 

3) Almendro 13

Almendro 13 

Almendro13 er en livlig taverna på hjørnet av en av La Latinas mer rolige gater. Dette området er kjent for sine tapasbarer, men dette stedet er litt annerledes. For det første er det ikke noen bar, det serveres kun ved bordene, og du kan godt forberede deg på å vente litt for å få en plass. Så hvorfor er dette stedet egentlig så godt besøkt? Det kan være på grunn av deres roscos, som er store runde sandwicher beregnet på å deles. Eller det kan være deres huevos rotos - en ekte "madriliansk" rett som består av lett kokte istykkerslåtte egg som ligger hen over meget tynne pommes fritter og terninger av tørket spansk skinke. Rykter i byen sier at det ikke serveres rødvin på stedet, men det gjør det. Verdt å prøve er Gibalbin fra Cádiz provinsen. 

Calle Almendro 13 

4) Txirimiri

Txirimiri

Madrids størrelse gjør at det er mulig å favne alle regionenes forskjellige typer tapas og en av disse barene som er utpreget regional er Txirimiri, som lager tapas fra Baskerlandet. I Baskerlandet har tapas dog et annet navn, nemlig pinxtos, men ideen er den samme. Små tynne brødskiver belagt med lekker tortilla, garnert med sopp og så videre. Bakerst er det et område hvor det er mulig å sette seg ned og velge fra stedets meny, som har fokus på ingredienser av god kvalitet. Mange foretrekker dog livet ved baren, hvor det unge, trendy klientellet skaper en god stemning.     

Calle Humilladero 6

5) Las Bravas

Las Bravas 

Las Bravas er helt motsatt og på ingen måte hverken smart eller trendy. Stedet er opplyst som en fish & chips bar, og det eneste som mangler er den frityrstekte fisken, (men det serveres imidlertid blekksprut). Dette stedet handler først og fremst om servering av en typisk spansk potetrett: "patatas bravas". Denne retten består av store, grove stykker frityrstekte poteter dynket med en oransjegul farget saus, som har en røkt og sterk smak. Denne baren hevder at de i sin tid selv oppfant denne sausen, og de har også et patent som støtter deres påstand. 

Calle de Álvarez Gato 3 og to andre barer i området tett på. 

6) Jurucha

Gran Via  

På Jurucha kommer man bokstavelig talt tett innpå hverandre! Baren er lang og smal, og plass er det ikke mye av. Det er bare om å klemme seg inn som best man kan - og å nyte atmosfæren. Belønningen er de beste kanapeene i byen, foruten lekre croquetas, som er små frityrstekte ruller. Hovedingrediensen er béchamel,  hvortil enhver kokk og spansk husmor tilsetter deres egne ingredienser, så ingen steder tilberedes corquetas likt. I denne baren serveres de med store stykker hardkokte egg inni. Både mat og sted er en opplevelse man virkelig ikke bør snyte seg selv for. 

Calle de Ayala 19 

7) Baco y Beto

Baco y Beto 

I en helt annen gate enn Jurucha, finner man Baco y Beto, som serverer smart og annerledes mat. Baren ligger i det smarte og alternative området Chueca like nord for Gran Via.  Her serveres det ikke tradisjonelle tapas, men de litt større porsjonene "media raciones", som innbyr til å deles. Både deres lam i strimler på en karamellisert pannekake og deres innbakte sopp med trøffel aioli kan varmt anbefales.

Calle Pelayo 24 

8) Estado Puro

Estado Puro

Estado Puro er kokken Paco Ronceros tapasprosjekt, og han har nå to barer. Den originale baren ligger på Plaza Cánovas del Castillo, mens den andre ligger på Plaza de Ángel. I begge barene er det det visuelle inntrykket som gjør den store forskjellen. På baren på Plaza de Ángel overraskes man av en annerledes måte å utstille flamenco på:  hele den lange baren er dekorert med dukker i flamencokjoler, og taket er innhyllet i blonder. Den tradisjonelle tapas "tortilla de patata" har også gjennomgått en forvandling. Her hos Roncero serveres den i et glass og spises med skje. Begge barene er bestemt en opplevelse ut over det sedvanlige. 

Plaza Cánovas del Castillo

9) Docamar

Docamar 

Litt utenfor sentrum, men likevel ikke lenger vekk enn at man kan nyte gåturen, ligger baren Docamar, som er en kjent rival til den mer sentrale baren Las Bravas. Kjernen til rivaliseringen er: Patatas bravas. På Docamar følger det nemlig med en gratis patatas bravas når man bestiller noe å drikke. Selv om stedet hverken kan eller vil hevde at patatas bravas' spesielle saus er oppfunnet her, så serveres det en fremragende patatas bravas i baren som man ikke bør gå glipp av. Har man lyst til mer mat enn bare tapas, er det også sitteplasser hvor man kan nyte et helt måltid. Stedet er bestemt verdt et besøk.

Calle Alcalá 337 

10) Taberna Antonio Sánchez

Taberna Antonio Sanchez 

Denne baren er, sies det, den eldste baren i Madrid, og den er så også oppkalt etter den opprinnelige eieren, som i sin tid var en kjent tyrefekter. Tilknytningen til tyrefektingen fornekter seg da heller ikke, men ses tydelig på barens vegger hvor det henger massevis av bilder av tyrefektere. Stedet ligger i det rolige området Lavapies, som er kjent for å være helt nede på jorden, og det gjøres heller ikke noe for å skjule barens alder. Det ligger støv på mange av hyllenes eldste flasker, og trepanelene er svarte av elde. Maten er derimot (og heldigvis) helt frisk. Av deres spesialiteter bør nevnes de hjemmelagde croquetas og gryterettene. 

Som en kuriositet kan det nevnes at den spanske filminstruktøren Pedro Almodóvar benyttet baren til noen av scenene til filmen "La flor de mi secreto" ( Min hemmelighets blomst).

Calle Mesón de Paredes 13

Images Copyright Robin Graham 2013