Et besøk på Museum Thyssen-Bornemisza, Madrid

Thyssen-Bornemisza museet er det 3. største museum i Madrid. I gangavstand ligger de to andre store kunstmuseer i hovedstaden, Prado og Reina Sofía, og de tre museene danner fysisk en trekant i hjertet av Madrid.

Denne trekanten omtales ofte som "el Triangulo del Arte", eller Den Gyldne Trekant av Kunst. Du kan finne dem på kartet nederst på siden. Den Gyldne Trekant rommer kanskje den viktigste konsentrasjonen av malerier i Europa! 

Thyssen Museum, Madrid

 

Thyssen museet inneholder en blanding av middelalderkunst, kunst av flamske og hollandske mestre fra 1700-tallet, og verker av Dalí - en unik tilføyelse til den klassiske kunsten man finnerr på Prado museet og den moderne kunsten på Reina Sofia museet.

Bygningen er av neoklassisk stil og ligner på Prado museet på Paseo del Prado. Det elegante Palacio Villahermosa har offisielt huset museet siden 1992, hvoretter det fulgte en utvidelse som fordoblet den tilgjengelige plassen.

Thyssen museet er litt annerledes enn andre museer

Thyssen Museum, Madrid

 
Thyssen museets malerier stammer nemlig fra en privat samling eid av Thyssen-Bornemisza familien, hvor en arving har valgt å stille ut maleriene til glede for offentligheten. Denne private samlingen av Baron Hans-Heinrich Thyssen-Bornemisza (1921-2002) betraktes av mange som den viktigste private kunstsamlingen i verden.
 
Museet utstiller flere forskjellige kunstretninger og inkorporerer naturligvis også den personlige smaken til de opprinnelige samlerne. Det er en unik og fascinerende tur gjennom kunsthistorien fra det 13. århundre og langt inn i det 20. århundre.
 
Med mer enn 1.000 utstilte verker kan de besøkende nyte en rekke forskjellige stilarter: fra renessansen, barokk og rokoko til romantikken, impresjonismen og populærkunsten. Velkjente navn i den permanente samlingen omfatter Dali, Picasso, Monet, Rubens, Rembrandt, El Greco og van Eyk. 

Fra privat samling til museum. 

 
Thyssens private samling er langt den viktigste samlingen i det siste århundre, både i kvalitet og størrelse. Hvordan kunne en privat samling oppnå så store proporsjoner? Bestefaren, August Thyssen (1842-1926), var grunnlegger og eieren av et jern- og stålverk. Hans formue tillot sønnen, Heinrich Thyssen Bornemisza (1875-1947), å følge sin pasjon for å samle på kunst, hvilket han gjorde siden 1920. Han anskaffet seg mesterverker fra det 13. til det 18. århundre, med en forkjærlighet for italiensk, flamsk og hollandsk kunst.
 
Da Heinrich Thyssen-Bornemisza døde i 1947, ble hans samling av nesten 525 verker fordelt blant hans arvinger. Men hans sønn, baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, kjøpte kunsten tilbake fra de andre arvingene for å gjenforene maleriene og ytterligere utvide samlingen. Samlingen ble senere supplert med spesielt tidlig tysk ekspresjonisme og adskillige trender fra 1960 årene. Samlingen vokste videre og på bare to generasjoner ble den til den viktigste kolleksjonen i det 20. århundre.
 
Thyssen museum, Madrid
 
Baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemiszas hjem i Sveits ble etterhvert for lite til den stadig voksende samlingen, så han måtte lete etter et annet sted å oppbevare kunstsamlingen. Han var gift med den spanske aristokraten Carmen "Tita" Cervera, hvilket til dels også var grunnen til at han underskrev en avtale med den spanske staten om å låne ut en del verker til staten mot at det ble passet godt på dem. Omkring 200 verker hadde dermed funnet seg et hjem i den etterfølgende utvidelsen av museet.

Planlegging av et besøk i museet

San Marcos square in Venice, Canaletto, Thyssen Museum Madrid

Det er en god idé å på forhånd tenke gjennom hva man ønsker å se. Museet anbefaler at man starter på 3. etasje som inneholder kunst fra det 13. århundre og deretter kronologisk følger ruten fra europeiske verker i middelalderen til verker fra det 20. århundre.
 
Selv om dette er en informativ leksjon i vestlig kunsthistorie, så er det en stor omgang, ja nesten umulig å se alt på et enkelt besøk. I stedet kan det være en god idé å konsultere kartet over museet og utvelge de spesifikke værelser med nettopp de stilarter og verker som du er mest interessert i. Kartet viser også hvor museets høydepunkter er, som for eksempel "Venus og Amor" av Rubens (1606-1611) og "Portrett av Henry VIII England" av Hans Holbein (1537).
 
 
Santa Catalina, Caravaggio, Thyssen Museum Madrid
 
Hvis du starter med middelalderen på 3. etasje, så husk å stoppe opp ved det todelte verket "Bebudelsen" (Díptico de la Anunciación) av Jan van Eyck (1435-1441) og "Santa Catalina de Alejandría” av Caravaggio (1598, se bildet ovenfor). De detaljerte bildene av byer av venezianske Canaletto bør du heller ikke gå glipp av! Det er verdt å bemerke at mennene i Thyssen familien helt klart hadde en preferanse for portretter og landskapsbilder.
 
Impresjonisme fra det 1900 århundre finner du på 2. etasje, og her åpnes et sant skattkammer fylt med verker av kunstnere som Monet, Renoir og Degas samt post-impresjonistiske verker av ​​Gauguin og Van Gogh. Jeg kan varmt anbefale at man setter av god tid til å nyte disse kunstnerne og deres fantastiske verker!
 
 
Van Gogh, Thyssen, Madrid
 
På 1. etasje inntar kunst fra det 20. århundre plassen. Her er kunst fra både ekspresjonismen og surrealisme til direkte pop-art. Selv kunstnere som Picasso og Chagall er til stede. Amerikanske kunstnere har en fremtredende plass her med fantastiske verk som  "Hotel Room" av Edward Hopper (1931) og den spennende "Woman in bath" (Kvinne i bad - 1963, bildet nedenfor) ved popkunstneren Roy Lichtenstein. At det er lykkes å samle så mange fremragende verker av amerikansk moderne kunst fra det 19. og 20. århundre er noe helt spesielt og gjør Thyssen til noe helt enestående i Europa.
 
 
 
Woman in Bath, Roy Lichtenstein (1963) Thyssen Museum, Madrid
 

Praktiske opplysninger

Thyssen Museum Madrid

 
Program:
Thyssen museet arrangerer jevnlig skiftende utstillinger, som omhandler bestemte kunstnere, epoker og temaer. Her tilkommer at museet også inviterer besøkende til å spille en aktiv rolle gjennom alle former for guidede turer, tematiske ruter, workshops, kurser, foredrag, konserter og mye mer. Informasjon om de skiftende utstillingene kan finnes her.
 
Åpningstider:
Thyssen har åpent hver dag hele uken. Inngangen lukkes en time før museet stenger.
Mandag: kl. 12:00 til kl. 16:00 (et besøk i den permanente samling er gratis)
Tirsdag - Søndag: kl. 10:00 til kl. 19:00
Midlertidige utstillinger holder åpent hver lørdag til kl. 21:00
 
Særlige helligdager:
24. og 31. desember: Åpent fra kl 10:00 til 15:00
Lukket den 1. januar, den 1. mai og 25. desember. 
 
 
entrance hall, Thyssen Museum, Madrid
 
 
Priser:

Mandag 12:00 til 16:00: Gratis.

Adgang til den permanente samlingen: € 10.

Midlertidige utstillinger: prisene varierer, men de ligger typisk mellom € 9 - €17.

Pris for audioguide: € 4. (€ 3 for midlertidige utstillinger, € 6 for begge)

Adgang med rabatt: € 7. Denne rabatten er gjeldende for 65 +, pensjonister, studerende, innehavere av ungdomskort, store familier (skal kunne fremvise dokumentasjon på denne statusen), funksjonshemmede (graden skal være over 33%), og lærere på “Facultad de Bella Artes”.

Gratis adgang: barn under 12 år (i følge med voksen) og arbeidsløse.

Grupper på mer enn 7 personer: € 8 pr person.

Museet er en del av “Tarjeta Paseo del Arte” (“Kunst-kart”), som koster: 25,60 €. (“Tarjeta Paseo del Arte” er en pakkeløsning, som kombinerer Prado, Reina Sofia og Thyssen-Bornemisza, både de midlertidige og de permanente utstillingene. Kartet er til salg i alle de tre museene og kan brukes innenfor et år fra kjøpsdatoen. Det er praktisk hvis du vil unngå lange køer)

 

Adresse og kontakt:

Museo Thyssen-Bornemisza - Palacio de Villahermosa

Paseo del Prado 8

28014 Madrid

E-mail: cavthyssen@stendhal.com

Tlf: 0034-902 760 511

Metro stop: Banco de España (det nærmeste stopp) eller Atocha.

 

Tips til ditt besøk

Thyssen Museum, Madrid

 

- Hvis du imidlertid ønsker å unngå køen ved billettluken så kan du kjøpe billetter online her. For populære midlertidige utstillinger kan det spesielt i løpet av helgene skje at du ikke kan komme inn med det samme, men må vente inntil et tidspunkt hvor det er plass nok til å slippe deg inn. Du får så tildelt et tidspunkt og behøver ikke vente i køen.

- Hvis du skal vente inntil din tildelte besøkstid kommer, kan du nyte fordel av situasjonen og utforske et av et par nærliggende områdene. For eksempel ligger det på Atocha stasjonen en vakker liten botanisk hage. Nyt den lille jungelen på stasjonen og ta en kopp kaffe mens du ser på de reisendende og all aktiviteten på stasjonen. Eller du kan velge å ta en tapas i det livlige kvarteret Huertas, hvor det ligger masser av spennende barer, spesielt i Calle de las Huertas.  

- I juli og august er den spektakulære takterrassen på Thyssen museet åpen. Gå ikke glipp av sjansen til å oppleve en fantastisk utsikt over Madrid, hvis du besøker Madrid og museet i disse månedene. Restauranten serverer middelhavsretter, og spesielt et besøk om kvelden kan varmt anbefales! 

Også godt å vite

Thyssen Museum Madrid, patio

 

- Det er tillatt å ta bilder i museet, dog uten blitz.

- Vesker og frakker kan du velge å oppbevare i garderoben. Noen gjenstander, som for eksempel paraplyer og store poser er ikke tillatt i museet og skal avleveres i garderoben.

- Det er wifi på museet.

- Det er en butikk i museet hvor du kan kjøpe plakater, postkort, bøker og andre souvenirer. Butikken er også tilgjengelig uten en inngangsbillett til selve museet.

- Det er ikke tillatt å hverken spise eller drikke inne i museet. Ved siden av ​​bygningen er det imidlertid en kafeteria-restaurant med en hevet terrasse med utsikt over museets hage. (Se foto ovenfor)

- Museet er tilgjengelig for rulletolsbrukere, og rullestoler utlånes gratis til bruk i museet. 

- Audioguide er tilgjengelig hvis man ønsker å lære historiene bak maleriene. 

 

Vi håper du nyter museet! 

Fortell oss gjerne nedenfor hva du syntes om det. Hvis du søker etter andre museer, så kan du lese vår liste over de ti beste museer i Spani!