Tre dager i Madrid - attraksjoner med en vri

Madrid er et av de mest kjente og populære spanske reisemålene for nordmenn. Det er lett å komme dit, man slipper aldri opp for underholdning, og så er Madrid akkurat passe internasjonal til at man ikke nødvendigvis behøver å hverken beherske spansk eller spise tapas for å klare seg der. Selv om det nok utvilsomt vil bidra positivt til opplevelsen.

Da jeg besøkte Madrid for fjerde gang, gikk jeg bevisst etter en blanding av et gjensyn med gamle kjenninger og nye opplevelser i for meg inntil da ukjent terreng. Mine medreisende og jeg bodde på den lille Plaza del Carmen, like nord for Puerto del Sol, godt avskjermet fra storbyens larm. Vi var ikke utelukkende "off the beaten track", men vi valgte bevisst å gå utenom noen av de største turistfellene og fikk til gjengjeld en rekke små, men positive, opplevelser  istedet for.

DAG 1

CaixaForum

Caixa Forum museum Madrid

Start dagen med et besøk i CaixaForum kultursenter, en oversett perle blant de enorme museene på Paseo del Prado. Bygningen er verdt et besøk i seg selv, ikke minst på grunn av sin særegne arkitektur, og den hengende hagen foran inngangen. Vi så en fantastisk fotoutsilling, Génesis, med bilder av dyr og mennesker fra all verdens fjerne avkroker. Utover dette var det en utstilling i anledning av animasjonsfilmprodusenten Pixar hadde 25-års jubileum. En spennende utstilling med fremvisning av skisser, modeller og andre elementer fra arbeidet med animasjonsfilm.

Caixa Forum museum Madrid

Hvis sulten skulle melde seg, kan det varmt anbefales å ta turen innom Café Vertical, som ligger på hjørnet like ovenfor CaixaForum, eller en av de mange hyggelige kaféene lenger oppe i den samme gaten (Calle Almadén).

Les mer på CaixaForums hjemmeside.

Åpent: Mandag til søndag mellom klokken 10.00 og 20.00

Entré: 4 euro

Adresse: Paseo del Prado 36 (på hjørnet av Calle Almadén)

Madrids Botaniske Have

Fra CaixaForum kan man krysse over Paseo del Prado og gå litt mot nord, hvor man så på høyre side - like før Prado-museet - finner inngangen til den kongelige botaniske hagen, Real Jardín Botánico. Parken ble anlagt allerede i 1755 av Kong Ferdinand VI.

Les mer om den botaniske hagen i Madrid.

Åpent: mellom klokken 10.00 og 18.00 (nov - feb), klokken 10-19 (mars og okt), 10-20 (april og sep), 10-21 (juni - aug).

Entré: 3 euro(1,5 euro for studenter)

Adresse: Plaza de Murillo 2, 28014 Madrid

Parque Retiro

Er man spesielt kunstinteressert, eller det er første gang man besøker Madrid, kan man på dette tidspunktet avlegge et besøk til Museo Thyssen-Bornemiszaog/eller Museo del Prado. Vi valgte imidlertid de store museer fra, til fordel for noen mindre utstillinger. Derfor la vi istedet for turen innom Parque del Buen Retiro, en nesten to kilometer lang park med mer enn nok plass til å finne seg et usjenert hjørne hvor man kan enten sole seg eller finne en benk i skyggen hvis man heller ønsker det. Man bør så absolutt også ta turen rundt sjøen i parken, og beundre det imponerende monumentet over Alfonso XII, komplett med majestetiske søyler og tilhørende løveskulpturer.

Park Retiro Madrid

Ved parkens andre og noe mindre sjø ligger Krystallpalasset, Palacio de Cristal, som bestemt også er et besøk verdt.

Går man ut  av Parque Retiro i det nordvestlige hjørnet kommer man forbi Uavhengighetsplassen, Plaza de la Independencia, en enorm rundkjøring med en imponerende triumfbue.

Mapfre Sala Recoletos

Det spanske forsikringsselskapet Mapfre har opprettet et fond som eier kulturhuset Sala Recoletos i Madrid, hvor det hele tiden holdes forskjellige utstillinger. Vi var så heldige at da vi var der, var det en utstilling med verker av Picasso fra private samlinger, hvorav mange aldri tidligere hadde vært vist frem på utstilling. Videre var det presentert en rekke skisser, samt en mindre utstilling av fotografier tatt i Picassos atelier.

Se hva som utstilles akkurat nå i Mapfre Sala Recoletos.

Åpent: Mandag mellom klokken 14 og 20, tirsdag til søndag mellom klokken 10 og 20. Søn- og helligdager mellom klokken 11 og 19.

Adresse: Paseo de Recoletos 23, 28004 Madrid

Entré: Gratis

Museo Reina Sofia

 Reina Sofia i Madrid - Miro statue

Som sagt hadde vi denne gangen valgt alle de store museene fra, men la likevel veien forbi Reina Sofia for et gjensyn med et av Picassos verker, Guernica fra 1937. Dette verket reflekterer Hitler's bombardement av den baskiske by med samme navn. Sammen med det enorme maleriet utstilles også her en rekke skisser, så man kan følge den utviklingen verket gjennomgikk fra de aller første idéene til det endelige og ferdige resultatet.Museo Reina Sofia kan med fordel besøkes om kvelden, hvor det er gratis for alle. Til gjengjeld er køen da som regel også noe lenger.

Åpent: Mandag til lørdag fra klokken 10 til 21 - det er lukket tirsdag (i motsetning til mange andre museer, som holder lukket mandag). Søndag fra klokken 10.00 til 14.30 (visse utstillinger holder åpent til klokken 19).

Entré: 8 euro, gratis for alle over 65 år samt studerende under 25 år. Gratis for alle mandag og onsdag til lørdag mellom klokken 19 og 21, samt søndag klokken 15 til 19.

Adresse: Calle de Santa Isabel 52,28012 Madrid

Les mer om Museo Reina Sofia.

DAG 2

Kongepalasset og katedralen i Madrid

Det Kongelige Palass i Madrid

Kongepalasset er en av Madrids aller største attraksjoner, men undertegnede har inntil videre nøyd seg med å bare beundre palasset fra utsiden. Ved siden av kongepalasset ligger Catedral Almudena. Oppførelsen begynte allerede i 1883 under Alfonso XII, så det er tale om en relativt ”moderne”katedral i klassisistisk stil.

Katedral Madrid

Åpent: Klokken 10 til 14 og 17 til20, og klokken 10 til 21 i juli og august.Kuppelen og museet kan besøkes mellom klokken 10 og 14.30 mandag til lørdag.

Entré: gratis (men 4-6 euro for å komme opp i kuppelen).

Adresse: Calle Bailén, 10, 28013 Madrid

Plaza España

Plaza España Madrid Cervantes

På vei nordover kommer man forbi Plaza España, som er berømt for sin store statue av Don Quixote og Sancho Panza. Monumentet er til ære for Miguel de Cervantes og består utover statuen av en enorm obelisk med en skulptur som forestiller Cervantes selv.

Rundt Plaza España tårner noen av byens høyeste bygninger seg opp, blant annet det 142 meter høye Torre de Madrid og det 117 meter høyeEdificio España, begge bygget i 1950-årene.

Museo de Cerralbo

Et av Madrids noe mindre kjente museer ligger i en sidegate like nord for Plaza España. Det er Museo de Cerralbo, som opprinnelig var hjemmet til adelsmannen Marqués de Cerralbo. De to etasjene huset består av inneholder de reneste skattekamrene med flere rom fulle av eksotiske krigsbytter og prangende innbo i form av ur, vaser, lamper, møbler og malerier. Spesielt speilsalen hvor det ble arranger ball er særdeles bemerkelsesverdig.

Åpent: Tirsdag til lørdag mellom klokken 9.30 og 15 og søndag mellom klokken 10 og 15.

Entré: 3 euro(søndag gratis)

Adresse: Calle Ventura Rodriguez 17, Madrid

Besøk også Museo Cerralbos hjemmeside.

Templo Debod

Tempel Debod Madrid

Litt lenger nord langs den store Calle Ferraz, kan man hvis man går opp en trapp finne en vakker åpen plass med et egyptisk tempel, Templo Debod. Dette imponerende bygningsverket er fra omkring 200 f.Kr. og er viet til Amon. Templet var en gave fra Egypten til Spania som takk for assistansen i forbindelse med byggingen av den enorme Aswan-demning i 1960-70, som skapte oversvømmelser i Abu Simbel området. Templet ble i 1968 fraktet med båt til Valencia, stein for stein, og deretter kjørt med lastebiler til Madrid.

Inne i templet kan det ses en fotoutstilling om rekonstruksjonen av templet.

Åpent: Tirsdag til fredag mellom klokken 10 og 14 og mellom 18 og 20 (april - september) eller mellom klokken 16 og 18(oktober - mars). Lørdag og søndag mellom klokken 10 og 14 (noen steder står det imidlertid mellom klokken 10 og 20, så sjekk gjerne disse tidene på forhånd).

Entré: Gratis

Kabelbanen og Casa de Campo

Kabelbane teleférico Casa Campo Madrid

Etter de mange kulturelle timene i museer og andre attraksjoner, kan man ta seg et velfortjent hvil i det enorme parkområdet, Casa de Campo. Det kan også anbefales å ta en tur med kabelbanen, teleférico, til den andre enden av parken, hvorfra det er en flott utsikt over parken. Ta gjerne med deg en piknikkurv eller spis pårestaurantens terrasse, hvor det utover pizza og pommes frites serveres utmerkede sandwicher og salater til 6-7 euro).

Har man lyst til å utforske hagen videre, kan man spasere ned til fornøyelsesparken som man tydelig kan se fra kabelbanens endestasjon. Det finnes også en zoologisk hage i parken. Man kan enten velge å spasere de rundt 3,5 kilometrene tilbake gjennom parken, eller man kan ta kabelbanen.

Les mer på Madrids kabelbane Teleféricos hjemmeside.

Åpent: Varierer litt i løpet av året, men som oftest omkring klokken 11 til 20.

Adresse: Pintor Rosales s/n, 28011 Madrid (metro Argüelles)

Entré: 4 euro for én vei og 5,8 euro tur retur.

DAG 3

Tyrefekterarenaen Las Ventas

Ventas tyrefekterarena Madrid

Las Ventas slo første gang dørene opp i 1931 og har plass til omtrent 25.000 tilskuere. Det er gratis å besøke tyrefektermuseet som ligger på baksiden av bygningen, direkte motsatt av hvor billetklukene ligger. Guidede turer er den eneste muligheten for å få komme inn og se selve arenaen, med mindre man går og ser en tyrefekting.

Det er tyrefekting hver søndag fra mars til oktober klokken 18. På dager med tyrefekting er det klokken 12 loddtrekning (sorteo) om hvilke okser som skal delta i kveldens tyrefekting. Sammen med alle de garvede tyrefekterfans (aficionados) kan man stå og se ned på oksene, når de én for én lukkes inn i en liten hall for å bli presentert. Det koster 1 euro å komme inn til dette, og det er alltid en god idé at komme god tid i forveien.

Åpent: alle dager mellom klokken 10 og 18. Det stenges imidlertid fire timer tidligere de dagene det skal arrangeres tyrefekting, hvilket betyr hver søndag fra ultiomo mars til primo oktober, hver dag under  Feria de San Isidrio i mai og juni, samt under byfesten i oktober.

El Rastro markedet

Vil man ikke bruke hele sin søndag formiddag ved Las Ventas, kan man i stedet gå på det enorme loppemarkedet kalt El Rastro. Markedet avholdes i Latino-kvarteret syd for Puerto del Sol og dette markeder er så populært, at området til og med finnes avtegnet på mange av byens turistkart.

Åpent: Hver søndag mellom klokken 10 og 15.

Museo Sorolla

Et stykke nord for sentrum av Madrid og Puerto del Sol ligger Champerí-kvarteret. Det er et pent og grønt kvarter, som i vår guidebok ble beskrevet som "Madrid, bare uten turister". Området består primært av boligkvarterer, men det finnes også mange små, kreative forretninger, hyggelige plasser og barer der.

Museum Sorolla Madrid

En av severdighetene i Champeri er Museo Sorolla. Et museum til ære for den valencianske maleren Joaquín Sorolla, som i en periode bodde i Madrid. Og det er nettopp Sorollas bolig i Madrid som danner rammen om museet, som delvis også er innrettet med det opprinnelige interiøret.

Veggene er fulle av Sorollas malerier, og det fokuseres spesielt på malerens evne til å gjengi det vakre lyset fra Valencias strender. Man kan ikke unngå å legge merke til at det finnes en tydelig inspirasjon fra blant annet P.S Krøyer. Det er dessuten svært slående at Sorolla tydeligvis var i stand til å male stort sett hva han hadde lyst til. Mennesker, og da spesielt malerens egen familie, strender, hager og folkedrakter er typiske gjennomgående motiver.

På vei til eller fra Museo Sorolla kan det anbefales å gå forbi metrostasjonen Champeri, som ble nedlagt i 1966 og senere gjenåpnet i 2008 som museet Anden 0, innrettet slik som stasjonen så ut ved åpningen i 1919.

Er det tid til en matbit er det mange hyggelige spisesteder på Plaza de Juan Pujol og et par gode pizzeriaer på Plaza Dos de Mayo litt nord for Pujol.

Åpent: Tirsdag til lørdag mellom klokken 9.30 og 20. Søndag og helligdager mellom klokken 10 og 15.

Adresse: Paseo del General Martínez Campos, 37, 28010 Madrid

Entré: 3 euro. Gratis søndag og lørdag etter klokken 14, samt for studerende og pensjonister.

Anden 0: Fredag mellom klokken 11 og 13 og mellom klokken 15 og 17. Lørdag og søndag klokken 10 til 14. Gratis entré.

Madrid By night

Huertas

De to kvarterene Cortes og Hurtas er virkelig stedene å være om kvelden i Madrid. Det vrimler med små hyggelige, skjeve sidegater med ditto hyggelige spisesteder,mens man på plasser som Plaza de Santa Ana og Plaza del Ángel finner de penere restaurantene.

Vi spiste på El Chato, en liten og moderne tapasbar i Calle de la Cruz. Der serveres det klassiske tapas med et moderne twist til 3-4 euro stykket. Prøv for eksempel Pollo Crujiente, Nidos de Langostino og Ensalada de Atún.

Restaurant El Chato Madrid

Latino

Noen vil nok mene at et besøk i Madrid ikke er fullendt før man også har sittet på en av de pene kaféene på Plaza Mayor og nydt et lite måltid mens man sitter og ser ut over folkelivet på torget. Er man noe mer eventyrlysten kan det også anbefales å besøke nabotorget noe lenger ute på Calle Mayor, Plaza de San Miguel, hvor man også finner Mercado de San Miguel.

Marked San Miguel Madrid

I en stor glassbygning, som kan minne litt om Torvhallene i København (for de som kjenner dem), er det tre rekker med boder, og i sentrum av bygningen er det oppsatt flere høybord. Der serveres det montaditos (tykke skiver av baguetter) med alt fra krabbesalat og mozzerella-fløteskum til gulas (en slags ”nudler” av fiskeprotein).Ogsåde mer flytende varene er litt av en opplevelse: kreative kaffedrikker, lokale drikker somrebujito (sherry og Sprite!) på flaske, samt kunstferdige drinker med mengder av frukt og grønt.

Gran Via

Like nord for Gran Via finnes hyggelige, brostensbelagte smug, blandet med noen mindre interessante gater. Men misforstå meg endelig ikke, for man kan saktens finne ekte perler i det litt unseelige terrenget.For eksempel finner man for enden av Calle de la Reina en liten gullklump av en restaurant, gjemt vekk bak en diskrét og lukket fasade.

Paella La Reina kommer det både spanjoler og turister (om enn nok flest av sistnevnte), for her serveres paella, og kun paella, som vår mor lagde den”. Servitørene kan innimellom virke som om de helst var frie for at ha gjester, men det er kanskje bare en litt særegen måte å vise sin yrkesstolthet på. Likevel endrer ikke det på det faktum at det er her man kan smake ekte og tradisjonell valensiansk paella, laget på den måten den skal lages. Det finnes rundt 10 forskjellige varianter av paella samt et par andre risretter å velge mellom, både med og uten kjøtt og skalldyr hvis man ønsker det. Prisene ligger på omtrent 15 til 30 euro per person for en hovedrett.

Paella la Reina Madrid

Man blir nok aldri helt ferdig med Madrid, men jo oftere man besøker den spanske storbyen, dess lenger inn i krokene kommer man. Og det er der man finner de mange små skattekamrene som får en til å glemme de enorme boulevardene og hordene av turister, så man istedet for kan hengi seg til byens ekte sjarme.

Riktig god tur!