Mijas Pueblo, en bedårende landsby på Costa del Sol

Det er noe helt spesielt med å slentre rundt inne i en tradisjonell, spansk landsby.

De hvitkalkede husene, de brostensbelagte gatene og ikke minst de arabiske gårdhavene skaper en eventyrlig stemning som forfører de millioner av turister, som reiser til Sydspania hvert eneste år.

Især er det en ganske bestemt landsby oppe i fjellene i Malaga-provinsen som har en helt spesiell plass i manges hjerte: Det er selvfølgelig Mijas Pueblo.

I tillegg til arkitektoniske vidundere som la Ermita de la Virgen de la Peña og kuriositeter som de fargerike eseldrosjene, så byr Mijas også på en helt spektakulær utsikt over Costa del Sol.

Bli med inn i byens mange krinkelkroker og få en sanselig opplevelse i dette lille potpourrirt av inntrykk fra Mijas Pueblo: 

Introduksjon til Mijas

Mijas er en av de karakteristiske hvite landsbyene som Andalusia er berømt for. Landsbyen ligger i Malaga-provinsen, omtrent 30 kilometer fra Malaga by. Når man nærmer seg byen via hovedveien, kan man allerede på lang avstand skimte de hvite prikkene i landskapet. Etter hvert som man kommer tettere på, brytes det hvite av sterke blå og røde farger fra de mange potteplantene som pryder byens mange murer.

Mijas er imidlertid ikke kun et skjønt innslag. I 1969 ble byen utnevnt til Conjunto Histórico-Artístico, det vil si et monument av både historisk og kunstnerisk betydning. Det sier litt om at Mijas er en enestående representant for regionen, med tydelige eksempler på både den arabiske historien og arkitekturen, som preger de fleste av Andalusias byer i større eller mindre grad.

Blant høydepunktene i Mijas er det som sagt de unike eseldrosjene som enten holder parkert side om side eller kjører rundt i en av byens mange smale gater. Dessuten bør man legge turen forbi byens tyrefekterarena, restene av den gamle arabiske bymuren, de små kirkene og selvfølgelig Ermita de la Virgen de la Peña, tempelet tilegnet Mijas' skytshelgen.

I denne artikkelen kommer vi forbi en rekke av byens kjente og mindre kjente skatter...

Plaza de Toros - tyrefekterarenaen

Plaza de Toros, tyrefekterarenaen i Mijas

Den lille tyrefekterarenaen ble oppført så tidlig som i år 1900, mest på grunn av den store etterspørselen fra innbyggerne. Karakteristisk ved arenaen er den hvitkalkede fasaden som passer fint til byens små hvite hus. Den ovale formen - som er svært sjelden i Spania - og det faktum at arenaen er bygget direkte ovenpå en klippe.

Tidligere var det stor aktivitet i Rondas tyrefekterarena. Om morgenen før en tyrefekting ble tyrene ledet til fots fra stutteriet til arenaen, og underveis hvilte de et par timer i en nærliggende stall. Når de skulle det siste stykke til arenaen, hadde byens unge menn fått som tradisjon å løpe foran tyrene - en praksis som selv i dag utføres i organiserte former, som for eksempel det berømte tyreløpet i Pamplona.

I dag anvendes arenaen ikke lenger til tyrefekting, men den har et fint lite museum, som så absolutt er et besøk verdt.

Bymuren og hagene

Fra tyrefekterarenaen kan man spasere langs den gamle mauriske bymuren, gjennom de vakkert anlagte hagene. Her kan man sitte og nyte roen og synet av de mange fargerike blomstene - og ikke minst den helt spektakulære utsikt man har over Costa del Sol!

Etter et liten hvil går turen videre mot et par av Mijas' viktigste religiøse monumenter.

Santuario de la Virgen de la Peña

Sanctuarium, Mijas

Mijas' skytshelgen, Virgen de la Peña, nyter stor respekt. Hvert år den 8. september feires jomfruen med pomt og prakt, og hele byen samles i det lille tempelet La Ermita de la Virgen de la Peña. Tempelet ble hugget direkte ut av en klippe i 1548 av munken Diego de Jesús María y San Pablo.

Allerede 12 år tidligere, i 1538, blir stedet tillagt sin religiøse betydning, da et par gutter ble oppmerksomme på en ganske spesiell due som ble sittende på den samme klippen i tre dager. En av guttenes far var tømrer, og da han hørte om den besynderlige hendelsen besluttet han seg for å ta en nærmere kikk på klippen. Han oppdaget at klippen var hul, og inne i den fant han adskillige religiøse artefakter. Plutselig så han Jomfru Maria for seg, og hun påla ham å oppføre et tempel på nettopp dette sted.

I dag henger det et bilde av byens helgen inne i templets mørke indre.

Kirken - La Inmaculada Concepción 

Kirken for La Inmaculada Concepción, Mijas

I den høyest beliggende delen av Mijas finner man enda et interessant, religiøst monument, Iglesia de la Inmaculada Concepción. Konstruksjonen av kirken ble innledet omkring 1550 og omkring 80 år senere la man siste hånd på verket, idet kirken offisielt ble innviet i 1631.

Kirken ble bygget ovenpå restene etter en moské, og et av moskeens tårn ble samtidig omdannet til klokketårn.

Kirken er åpen året rundt og det er gratis adgang.

El Carromato de Max - miniatyrmuseet

Carromato de Max - miniatyrmuseet i Mijas

Hvis du har smak for miniatyrfigurer, er det virkelig en god ide å avlegge El Carromato de Max (Max' skurvogn) et besøk. Museet ble innviet i 1972 og rommer i dag en stor samling på mer enn 360 miniatyrfigurer! Opplev Den Siste Nattverd utført på et riskorn, se om du kan få øye på en dissekert loppe, eller zoom inn på den fineste ballerina formet ut av en tannpirker.

Mayan Monkey Mijas Sjokoladefabrikk

Mayan Monkey Sjokoladefabrikk i MIjas

Mayan Monkey var tidligere kjent som verdens minste sjokoladefabrikk. Den voksende populariteten betød imidlertid at fabrikken måtte flytte til større lokaler - til stor glede for både lokale og turister, som nyter godt av de delikate, søte saker. Hos Mayan Monkey Mijas bruker man kun naturlige ingredienser, så smak og kvalitet til enhver tid er helt på topp.

Du kan også prøve å lage din egen sjokolade og man blir definitivt klokere på sjokoladefremstillingen ved å delta på en av de hyggelige og informative workshops. Det er en god idé å bestille tid og betale på forhånd men man er alltid velkommen til å kikke innom og prøve lykken.

Hjemmeside: www.mayanmonkey.es

Øvrige severdigheter

Det er mange andre spennende severdigheter i Mijas, så hvis tiden strekker til det kan det varmt anbefales å se:

 • La Casa Museo - det historisk-etnologiske museum, som er innrettet i det gamle rådhuset
 • Cuevas de la Antigua Fragua - den gamle smien, hugget inn i klippeveggen
 • Ermita San Sebastián - fin 1600-tallskirke på Plaza de la Libertad
 • Ermita Nuestra Sra. de los Remedios - også kjent som Iglesia Santa Ana
 • Ermita del Calvario - herfra er det en storslått utsikt over landsbyen
 • Mirador de la Sierra - på en klar dag kan man se Gibraltar og Marokko
 • El Auditorio ‘Miguel González Berral’ - beliggende på Paseo de las Murallas
 • Plaza de la Constitución - yndig oval plass med fontene

Vandreturer

Føler du deg godt til pass i et par vandrestøvler og har du lyst på å utforske naturen omkring Mijas Costa, kan det varmt anbefales at man utforsker stisystemet omkring landsbyen (Red de Senderos de Mijas). De fleste stiene har utgangspunkt i utsiktspunktet El Mirador de Mijas Pueblo. 

Gastronomi

Når sulten og tørsten skal stilles, kan det anbefales å legge turen innom et av disse stedene:

 • Pampa Tablas y Tapas
 • The English Tea Room
 • Museo del Vino
 • El Restaurante El Mirlo Blanco
 • Restaurante la Alcazaba de Mijas

Parkering

Man kan parkere på den store, offentlige parkeringsplassen like ved inngangen til byen. Det koster kun 1 euro for hele dagen.