San Fermín og okseløpet i Pamplona 2014

Las fiestas de San Fermín (også kjent som Sanfermines, eller på baskisk Sanferminak) er en ukelang fest til ære for San Fermín, skytshelgen for den nordlige spanske regionen Navarra. Festlighetene innledes ved at en rakett skytes opp fra balkongen på Pamplonas rådhus 6. juli klokken 12 og slutter 14. juli klokken 24 med avskjedssangen Pobre de mí.

En av San Fermín-festens mest kjente begivenheter - eller bør man si: den begivenheten som har gjort San Fermín kjent - er okseløpet - som avholdes i byen Pamplona. Hver morgen fra den 7. til den 14. juli løper hundrevis av modige - eller dumdristige om man vil - mennesker om kapp med en flokk løpske okser.

Hvis du har mot på mer action, eller kanskje du helst vil unngå å være alt for mye i nærheten av oksene, er der rike muligheter for å oppleve andre spanske kulturfester - se bare dette lille utvalget av fantastiske spanske fiestas.

Pamplona - San Fermines

Historien om San Fermín

Festen til ære for San Fermín har vært avholdt siden 1100-tallet, men i begynnelsen var begivenheten av ren religiøs karakter. På 1500-tallet fikk festen en mer kommersiell karakter, og okseløpet ble først offisielt innført senere.

Opprinnelig ble festen avholdt i oktober, idet 10. oktober var dedikert til Navarras skytshelgen San Fermín. Den ble imidlertid i år 1591 flyttet til den 7. juli, så man kunne holde festen under mer behagelige værmessige forhold.

San Fermín-festens berømmelse tilskrives til dels Ernest Hemmingway, som beskrev byfesten i sin bok La Fiesta (på engelsk The Sun Also Rises) fra 1926. Det er som nevnt spesielt okseløpet i Pamplona som har gjort den regionale begivenheten kjent. Pamplonas egen skytshelgen, martyren San Saturnino (også kjent som San Cernin) feires først i november, og da under mer avdempede forhold.

Okseløpet i Pamplona

Okseløpet oppstod egentlig som en måte å transportere oksene på, når de enten skulle hjem fra marken eller ned og selges på markedet. Unge menn gikk omkring oksene og jaget på dem, og det utviklet seg etterhvert til en konkurranse om å kunne løpe fra dem. Hva som opprinnelig begynte som en lek blant unge menn er i dag en folkelig begivenhet for menn og kvinner i alle aldre.

Okseløpet San Fermin i Pamplona

I begynnelsen av juli vokser Pamplonas befolkning fra knappe 190.000 innbyggere til en million. Noen av dem er kommet for å se døden i øynene, men de aller fleste er kommet kun for å heie. Enten på løperne - eller på oksene.

Det første offisielle okseløpet ble avholdt under Sanfermines i Pamplona i 1922. Okseløpet kalles på spansk encierro (“avlukke”) , fordi det i dag foregår på en avlukket bane gjennom byens gater. Ruten, som er cirka 870 meter lang, går gjennom Pamplonas historiske sentrum, og slutter ved byens tyrefekterarena. Normalt løpes turen på 2-3 minutter.

Klokken 8 om morgenen skytes den første rakett opp, som et signal til løperne om at de seks oksene snart slippes løs. 4 minutter og 3 raketter senere er løpet slutt. Arbeidsdagen er dog ikke helt over for de seks oksene, som også skal brukes i ettermiddagens tyrefekting.

Løperne har fått en opplevelse for livet, noen en mer intens opplevelse enn andre. Hvert år kommer 2-300 personer til skade under de åtte okseløpene under Sanfermines, hvorav 50-100 av de sårede kommer direkte på sykehus. I alt 15 løpere er døde gjennom okseløpets mer enn 100 år lange historie - den yngste var kun 17 år og den eldste var 63 år. Heldigvis er alvorlige skader en sjeldenhet. Det er gratis for alle å delta og det hele foregår helt på løpernes eget ansvar.

Aktiviteter i Pamplona under Sanfermines

San Fermin i Pamplona

6. juli kl. 12: avfyring av raketter på Plaza Consistoria - kom i god tid, for plassen blir hurtig full!

6. juli kl. 20: kveldsandakt (Vísperas) San Fermín-kapellet i San Lorenzo-kirken

7. juli kl. 10.30: religiøs prosesjon i Pamplonas sentrum

7.-14. juli kl. 17.30: parade fra rådhusplassen til tyrefekterarenaen med hester og muldyr

14. juli kl. 10.45: representanter for de lokale myndigheter går i prosesjon fra rådhuset (Ayuntamiento) til San Lorenzo-kirken, hvor det avholdes en religiøs seremoni.

Hele uken er det dessuten fest, musikk og opptog i alle avkroker i Pamplona.

Hvis du vil oppleve Sanfermines, kan du finne mange fine ferieboliger i de omkringliggende regioner Aragón, Baskerlandet og Castilla y León.