Nerjas grotter - se Costa del Sol innenfra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besøk grottene i Nerja

En tur ned i Nerjas underjordiske rike er en storslått opplevelse. Grottenes størrelse er overveldende, og deres vakre og mystiske fremtoning er spektakulær.

Grottene er ikke bare en storslått turistattraksjon, men også en glimrende konserthall. Den såkalte ‘Sala de la Cascada’ (Fossens Sal) er også godt kjent som ‘Sala de Ballet’(Balletsalen),  og blir ofte brukt til blant annet forestillinger, og det er her den årlige internasjonale festivalen for musikk og dans i Nerja går av stabelen i midten av juni.

Grottene i Nerja

Den neste salen, ‘Sala de los Fantasmas’ (Spøkelsessalen), er vesentligt mindre og fører en videre til den imponerende ‘Sala del Cataclismo’ (Naturkatastrofens Sal), som huser verdens største søyle (se nedenfor).

Underveis gjennom grottene beveger man seg en del i trapper, så en rimelig god fysikk kan være en fordel. Det er imidlertid flere benker og plattformer, hvor man kan sette seg ned for en hvil og for å nyte synet av de opplyste grottene. Den delen av grottene som normalt holdes åpne for turistene kalles "Galerías Turísticas" (korridorer).

Kart over grottene i Nerja

Særlige rundvisninger

Nerjas grotter er nesten 5 kilometer lange, og er inndelt i to seksjoner, Nerja I og Nerja II. Det er kun Nerja I, som utgjør omtrent en fjerdedel av grottenes samlede areal, som er åpen for offentligheten.Nesten alle nyere funn som er gjort, er gjort i Nerja II.

Det er mulig å få adgang til Nerja II, dersom man er en gruppe og maksimalt 10 personer. Minimumsalderen for et slikt besøk er 14 år og det krever ingen spesiell erfaring. Disse guidede turene tilbys annenhver lørdag fra oktober til mai og guidene har spesielt fokus på speleologien, det vil si det vitenskapelige rundt grottenes dannelse og utvikling. Men det er minst like spennende for den som bare er ute etter et eventyr under jorden.

Få mere informasjon om disse Speleo-rundvisningene.

Historien om Nerjas grotter

Grottene ble faktisk oppdaget ved en tilfeldighet en januardag i 1959, av fem gutter fra den nærliggende landsbyen Maro. Guttene hadde tilbrakt natten med å se på flaggermus som fløy inn og ut av et stort hull i jorden, et hull som blant de lokale var kjent som "La Mina", Minen.

De bestemte seg for å utforske hullet nærmere og fjernet noen klippestykker som blokkerte hullet, og det var da de gjorde denne enestående oppdagelsen av grottene.

Nerjas grotter

Verdens eldste maleri

Malerier Nerjas grotterDen første grotten guttene fant inneholdt adskillige skjeletter og flere gjenstander av keramikk. Grotten skulle vise seg å bli et av vår tids viktigste geologiske funn, idet det i 2012 ble funnet flere malerier fra steinalderen på noen av de nedhengende stalaktitter.

Professor José Luis Sanchidrian fra universtetet i Córdoba beskrev dateringen av de seks tegningene av seler som et "akademisk gjennombrudd uten sammenlikning innenfor steinalderkunsten".

Tegningene som vurderes til å være mellom 42.300 og 43.500 år gamle er dermed de eneste kjente tegningene som er laget av neandertalere. De er dermed verdens eldste kjente kunstverk, og over 10.000 år eldre enn den tidligere 'rekordinnehaveren', de 32.000 år gamle maleriene i Chauvet-grotten i det sydlige Frankrike.

Oppdagelsen har avkreftet forestillingen om at de apeliknende neandertalerne ikke var i stand til å anvende hverken symboler eller bilder. Neandertalerne som man blant annet nå vet spiste sel, utdødde for rundt 30.000 år siden.

Verdens største søyle

Nerjas grotter rommer verdens største naturlig skapte søyle. Den er dannet av en stalagmit (som dannes nedenfra) og en stalaktit (som dannes ovenfra) som er vokset sammen på midten. Søylen er 32 meter høy og 13 x 7 meter i bunnen. Den ble oppført i Guinness Rekordbok i 1989 og har siden bevart sin førsteplass.

Nerja grotter verdens største søyle

I grottene har man også funnet rester av leirkrukker, keramikk, forhistorisk verktøy, skjeletter og flere veggmalerier. I alt er det funnet og registrert mer enn en million gjenstander siden grottene ble oppdaget for godt over 50 år siden.

Grottene var sannsynligvis bebodd av neandertalere i steinalderen, og man mener at også moderne mennesker, Homo Sapiens, kan ha bodd i grottene fra år 25.000 før Kristus frem til Bronsealderen omtrent 3000 år før Kristus.

De første 4000 årene var grottene kun bebodd enkelte deler av året, og når menneskene flyttet ut, flyttet det flokker av hyener inn i hulene i stedet for!

Nerjas grotter

Omkring år 21.000 før Kristus ble det etablert både større og mer permanente bosettelser i grottene og funn av dyreknokler og fiskeben vitner om at det i denne perioden ble utviklet et mer avansert samfunn hvor mennesker begynte å bruke både verktøy og ting laget i keramikk.

Fra år 3800 før Kristus ble jorden omkring grottene utnyttet til landbruk mens selve grottene ble brukt som gravkammer.

Nyere arkeologiske funn

Nyere arkeologiske funn indikerer at også mere moderne befolkningsgrupper har anvendt grottene. Rester av romerske keramikk og mauriske mynter har skapt grobunn for diverse teorier om grottenes anvendelse.

Man har også funnet blinde skorpioner og biller som man ellers lenge hadde trodd var utdødd.

Praktisk informasjon

Utenfor grottene er det en restaurant, en kiosk og et stort område med en lekeplass hvor man også kan holde piknik. 

Åpningstider: Om vinteren fra klokken 10:00 til 14:00 og fra klokken 16:00 til 18:30, Sommer (juli til august) fra klokken 10:00 til 19:30.

Priser: 8,50 euro for voksne og 4,50 euro for barn (6-12 år). Barn under seks år gratis.

Telefonnummer +34 952529520 og hjemmeside.

Veien dit

Grottene ligger tre kilometer øst for Nerja, nær landsbyen Maro. Skiltingen dit er ganske utmerket.

Det går buss direkte til grottene (Cuevas de Nerja) fra både Malaga og Nerja. Hvis du velger å ta bussen fra Malaga, så vær sikker på at du får en billett som gjelder helt frem til grottene - ellers kan de siste små to euro som regel betales ombord i bussen.

I bil kjører man E-15 A7 mot øst – i retning Motril. Deretter svinger man av ved avkjørsel 295 hvor det er skiltet mot Cuevas de Nerja og Maro. Drei av i rundkjørselen mot Ctra. de la Cueva, kjør videre forbi den romerske akvedukt og følg skiltene mot Cuevas de Nerja.