24 timer i Salamanca

Salamanca, juvelen i Castilla y León's krone er som Oxford og Cambridge blandet sammen til ett. Byens universitet ble grunnlagt så tidlig som i 1218 og er det eldste i hele Spania. Og det fantastisk vakre sentrum, i hverfall rent arkitektonisk sett, ser ikke ut til å ha endret seg mye siden det 13. århundre.

Casa de las Conchas

Salamanca - Casa de las Conchas 

Salamancas link med sjøen er, i beste fall, spinkel. Den nærmeste stranden ligger over tre timer unna og ikke en gang i Spania. Den ligger i Aveiro i Portugal!

Til tross for dette, har det 15. århundres Casa de las Conchas (Skjellenes Hus) over 300 skjell og konkylier festet på fasaden. Opprinnelig skulle de symbolisere Santiagos Orden, og i dag huser bygningen Salamancas viktigste offentlige bibliotek. Du trenger imidlertid ikke å være innrullert ved unicersitetet for å nyte utsikten fra utsiden, på Calle Compañia.

Casa Lis

Salamanca - Casa Lis

En rask 5-minutters spasertur bringer deg til døren på et annet imponerende hus, Casa Lis. Casa Lis er også kjent som Museo Art Nouveau y Art Déco som åpnet i 1995 og har siden blitt en av regionens mest populære museer.

Det er mer enn 2500 dekorative kunstverk utstilt i Casa Lis. En sjenerøs antikvitetsamler, Manuel Romas Andrade, donerte dem alle. De 19 samlingene inneholder verker av 51 forskjellige kunstnere, blant annet smykker fra den legendariske Faberge.

Catedral Nueva

Salamanca - Nueva katedralen 

Navnet til tross, hvis du tenker "nytt" som i det 20. århundre, er du ganske mange århundrer galt av sted. Arbeidet på katedralen ble påbegynt etter ordre fra kong Ferdinand V allerede i 1513, men på grunn av mangelnde arbeidskraft sto ikke kirken ferdig før i 1733.

Nå må man ikke tro at katedralen ikke er dus med barna, for ser man nøye etter på en av fasadene, finner man nemlig en utskjæring som forestiller en astronaut(!) Men nei, det var ikke klarsynte håndverkere som i middelalderen visste om romalderen, denne astronauten ble lagt til senere under en restaurering i 1992.

Catedral Vieja

Salamanca - Vieja katedralen

Det finnes en enda eldre katedral i byen, og det er Vieja katedralen, "den gamle katedral". Og med denne var det som med den nye, at enten var det utrolig tregt arbeidene arbeidere, eller så hadde de en usannsynlig sans for detaljer men de bygde, for selv om katedralen ble påbegynt så tidlig som på 1200-tallet sto den ikke ferdig før på 1400-tallet en gang.

Katedralen er dedikert til Santa María de la Sede (Havets Skytshelgen Maria), og arkitekturen er i typisk romansk og gotisk stil. Katedralens museum har en misunnelsesverdig samling av religiøs kunst. Ettersom de to katedralene er bygget ved siden av hverandre, kan man fra avstand bli lurt til å tro det er bare én.

Convento de San Esteban

Salamanca - San Esteban klosteret 

St Stephens Convent er et Dominikanerkloster som ligger på Plaza del Concilio de Trento. Et kunstverk både innvendig og utvendig, og dets utskjæringer er utsøkt og alteret har noen flotte ornamenter. Hold ellers øynene oppe for Rubens' "Ḿother and Child".

Plaza Mayor

Salamanca- Plaza Mayor 

Dette er byens hovedtorg med stor "T". Torget regnes av mange for å være Spanias fineste og det har et yrende folkeliv både dag og natt. Plaza Mayor ble bygget mellom 1729 og 1755 og er en arkitektonisk perle i barokk stil.

Man finner torget i hjertet av La Dorada, Den Gyldne By, som er et av Salamancas mange kjælenavn. I 1988 erklærte UNESCO hele Salamancas gamleby som verdensarvsted, en begivenhet som ble feiret og markert med en plakett på torget.

Puento Romano

Salamanca sett fra den romerske broen 

Salamanca ligner mye på et romansk Spania. Byen var forbundet med den romerske veien Via de la Plata som gikk fra Mérida i sør til Astorga i nord. Denne romerske broen dateres tilbake til den tiden da den ble bygget, i det første århundre.