Det spanske kjøkken: Slik lager du Tortillitas de Camarones

Denne tapasretten kommer opprinnelig fra kystområdene omkring Spanias eldste by, den vakre Cadiz, og er en av klassikerne i det sydlige Spania. 

Skulle du komme forbi Sanlucar de la Barrameda, bør du ikke snyte deg selv for å prøve tortillitas de camarones hos Casa Balbino. De er eksperter i nettopp denne tapas. Det samme gjør seg gjeldende for Venta de Vargas i San Fernando. Begge steder er de helt fantastiske!

Vi har laget en video hvor vi viser hvordan du selv enkelt kan lage disse lekre tapas, så du også kan oppleve de andalusiske smakene, både i Andalusia og hjemme i ditt eget kjøkken. 

Vanskelighetsgrad: Medium

Forventet tidsforbruk: 50 minutter  

Ingredienser til tortillitas de camarones

1 god håndfull små reker

85 gram hvetemel

30 gram kikertemel

375 ml glass vann eller fiskebuljong

1/2 tsk salt

1 vårløk

Frisk persille

Olivenolje

Veiledning

Ta et 250 ml glass, fyll 3/4 med hvetemel og resten med kikertemel.

Hell blandingen i en mellomstor skål.

Finhakk løken og hell dem i en skål.

Hakk den friske persillen - en skje er nok. Bland det i skålen. 

Tilsett, salt, de små rekene og vannet eller buljongen.

Bland grundig til deigen får en jevn overflate. 

Varm olivenoljen i en panne

Når oljen er helt varm, tilsettes en spiseskje av blandingen.

Stek inntil den ene siden er gylden, vend deretter kaken og stek den tilsvarende på den andre siden

Hvor stammer tortillitas de Camarones fra?

Den originale oppskriften på denne delikatessen stammer helt tilbake fra det 16. eller 17. århundre. Det er forskjellige teorier om det nøyaktige området, men der er en generell oppfattelse om at det enten er La Bahía de Cádiz eller San Fernando som har æren. 

Ingen vet det helt nøyaktig, men vi vet, at Juan Vargas og hans datter Maria Picardo fra restauranten Venta de Vargas, (La Isla de San Fernando, Cádiz) har medvirket kraftig til utbredelsen av kjennskapet til denne retten. De to videreutviklet den originale oppskriften og gjorde den til restaurantens signaturrett. I dag er tortillitas de camarones en klassiker i kjøkkenet i Cadiz.

Helt presist gjorde de kakene tynnere og lettere, idet de begrenset mengden med mel. Man kan også velge å erstatte vannet eller buljongen med farris, som gjør at  kakene både blir lettere og mer sprø. 

Casa Balbino har også medvirket til å gjøre denne tapas populær. Det er nesten alltid kø foran Casa Balbino, og de serverer ofte over 1000 tortillitas de camarones over disken på én enkelt dag. Casa Balbinos tortillitas de camarones inneholder kun hvetemel og ikke kikertemel, og så tilsetter kokken også litt hvitløk.

Hvis du liker denne oppskriften, så må du ikke gå glipp av vår oppskrift på den perfekte fideuá.

Her finner du de beste tortillitas de camarones i Cádiz: