Et besøk på Santa Clara øya, San Sebastián

San Sebastián er berømt for sine fantastiske strender. De ligger i vakre bukter, omgitt av grønne fjell og blått hav. Du vil snart ønske å være ombord på de små båtene som foretar vidunderlige båtturer! Heldigvis for turister er det nemlig gode muligheter for å nyte byens vann. 

En spennende øy ved byen

Santa Clara øy, San Sebastian

 
I midten av ​​San Sebastiáns Concha Bay ligger øya Santa Clara. Dette scenariet pryder mange postkort og gjør enhver besøkende interessert. Og det med rette! La Concha bukten og stranden er ofte kåret til 'vakreste bystrand og bukt i Europa”, og her har denne lille grønne øya bestemt også sin andel av skjønnhet.  
 
På toppen av Santa Clara ligger en vakker hvit hytte, som fungerer som et fyrtårn. Ved foten av bakken, med utsikt mot havet, ligger en terrasse med en chiringuito (strandrestaurant) og tett på denne er det bygget en brygge. Disse bygningene er de eneste bygningene på øya. 
Santa Clara har aldri vært riktig bebodd, men på slutten av ​​det 16. århundre herjet pesten, og alle i byen som ble smittet med pest ble transportert med båt til øya og satt i karantene.
 
En trist og mørk historie, som det heldigvis ikke lenger er spor av i dag. Tvert i mot er øya i dag full av glede og glade mennesker. Via en skrånende sti fra moloen kan du komme opp på toppen. Men overalt på øya kan du faktisk nyte en fantastisk utsikt!
 
 
Santa Clara eiland, San Sebastian, zicht op Ondarreta strand en de Igueldo berg

Sommerlige Santa Clara

Om sommeren er det massevis av liv på øya, spesielt på stranden og terrassen på moloen. Det er ikke noe under at dette vakre strandparadiset ofte omtales som San Sebastians 4. strand. Selv om det er litt i den omvendte verden, hvor den fantastiske utsikten ikke er ut mot havet, men inn mot Concha bukten og byen bak.
 
 
Santa Clara eiland, San Sebastian
 
Atlanterhavet og tidevannet sørger for at strendene omkring San Sebastian hele tiden skifter i både utseende og ikke minst i anvendelse. Santa Claras strand har nemlig det særlige trekk at den ved høyvann blir delvist dekket. Så kan man jo passende trekke seg tilbake til terrassen etter noen gode timer på stranden. 
 
Atmosfæren på øya om sommeren er hyggelig, og mange familier med barn kommer ut hit. Her er hytter med omkledningsrom, toaletter og dusjer til rådighet, og det finnes også en livredder på stranden. 
 
Terras, Santa Clara eiland
 
På terrassen tett på stranden serveres det enkelte måltider og snacks - foruten pizza og paella til omkring € 10, og spesielt omkring spisetid summer det av aktivitet i området.
 
Litt oppe på fjellsiden er det ofte noe mer rolig. Gå langs vannet og ta trappen. Her finnes det rasteplasser, og man har den mest betagende utsikten ut over byen. De grønne trærne tilbyr masse av skygge, noe som kan være tiltrengt om sommeren!
 
Santa Clara eiland, San Sebastian
 
Man kan gå rundt hele øya langs havet. Her og der er det benker hvor man kan slappe av og nyte den vakre utsikten hele veien rundt. Øya er 400 meter lang, det høyeste punktet er 48 meter høyt, og en gåtur rundt øya kan godt gi svette på pannen, selv om den ikke er så lang. 
 
Santa Clara eiland, zicht op Urgull berg

 

På den andre side av øyas strand er det et område til solbading, hvor du kan ligge i gresset med en fantastisk utsikt ut over havet, kunstverket Peine del Viento og Igueldo bjerget. Romantisk!

Svømme eller seile til dette sommerparadiset?

Svøm til øya

Hvis man har form til det er det mulig, og ikke minst lovlig, å svømme ut til øya. Avstanden til ​​øya fra midten av ​​den nærmeste stranden Ondarreta er bare på 406 meter.

Fra strandpromenaden på Concha til det ytterste punktet av bryggen på øya er det omkring 1130 meter. Halvveis er der det flytende “rasteplasser” med rutsjebane, som kan more seg med. Eller man kan velge bare å holde pause og nyte solen og en velfortjent hvil.  
 

zicht op het Concha strand, San Sebastián

 
Har man ikke lyst til å svømme over til øya, så seiler en liten blå båt frem og tilbake mellom fastlandet og øya. De litt større hvite båtene seiler litt lenger, da de foretar omvisninger i hele kystområdet omkring San Sebastian, som består av tre strender: Ondarreta, Concha og Zurriola. Fra Ondarreta er det en helt 3. mulighet for å komme på havet. Her kan man nemlig ro i kajakk ut til øya. 
 
Husk å finne et sted å oppbevare kontanter i badetøyet hvis du svømmer ut til øya i tilfelle du blir sulten eller tørst!

Med båt til øya

de boot naar het eiland, San Sebastian

 

En varm sommerdag er et besøk på øya en sikkert hit. Fra klokken 10 om formiddagen kan du hoppe ombord på en av båtene medbringende badetøy og nistekurv. Det er både sandstrand og mulighet for en gåtur opp bakken, eller man kan velge å bare nyte en drink på terrassen. Mange lokale tilbringer forståelig nok en sommersøndag på dette unike og skjønne stedet. 

Båttur til øya og tilbake igjen

Turen begynner på havnen hvor det er en skranke som står for billettsalget (Lasta Plaza). Hvis det er mulig så ta turen i løpet av uken så du unngår helgens travelhet og store menneskemengder.
 
Båtturene til øya er organisert av et privat firma, “Motoras de la Isla”, som siden 1943 har fraktet gjester til Santa Clara. Det seiles i perioden fra 1. juni til 30. september. I påskeferien (Semana Santa) seiler de også som normalt forutsatt at været er til å seile i.  
 
Loket Motoras de la Isla, haven San Sebastian

Priser og tider:

Det er to type turer som seiler ut til øya: man kan enten velge direkte transport eller transport til øya med en omvei på 25 minutter, hvor man kommer på omvisning i bukten.

Prisen for den direkte transporten er 4,00 € tur/retur. Disse turene seiler hele dagen hver halve time fra 10:00 til 20:00. Når været er mindre godt, og det dermed også er færre mennesker, så endres seilplanen til kun å ha avgang hver time.

Prisen på transport til øya inklusiv 25 minutters rundvisning er 6,00 € tur/retur. Disse turene har avgang på følgende tidspunkt: 12:00/ 13:00 / 14:00 / 15:30 / 16: 30 / 17:30 / 18:30 / 19:30. Rundvisningen er lagt inn i turen til øya, mens det seiles direkte inn til fastlandet på hjemturen.

 

boot vertrekt in haven, San Sebastian

 
Avhengig av været og andre forhold, kan hyppigheten av turene endres. Det anbefales derfor at man sjekker avgangstidene på forhånd. Samtidig kan man også få opplyst, hvor og når det er best å foreta rundturen, så man ser mest mulig.
 
Blant annet skal det være høyvann for at båtene skal kunne komme tett på kunstverket Peine del Viento, som er utført av kunstneren Eduardo Chillida. Det består av 3 10-tonns tunge stålkonstruksjoner, som er plassert ytterst på Ondarretastranden og innleiret i klippene. Turbåten har glass i bunden så man kan se den spennende steinete havbunnen.
 
Barn under 4 år reiser gratis. For grupper er det egne priser som man kan forhøre seg om hos Motores de la Isla. (info@motorasdelaisla.com;. tlf 34943000450).