Camino de Santiago - Spanias verdensberømte vandrerute

Den som velger å begi seg av sted på Camino de Santiago, begir seg også ut på en reise mot en større innsikt i seg selv og i verden.

Den verdensberømte vandreruten i Nordspania byr på en helt unik opplevelse, som både er ganske simpel og umåtelig kompleks på en og samme tid, i og med den monotone vandringen kombineres med et utall av perspektiver gjennom indre refleksjon og samtaler med andre pilegrimer.

På Caminoen møtes mennesker fra alle verdenshjørner og deler så vel de stille øyeblikk som de dype samtalene, og du kan ikke unngå å få utvidet din horisont underveis.

Camino de Santiago, Spania

Camino de Santiago består faktisk av flere offisielle vandreruterNoen av rutene starter i Sydspania, mens andre igjen starter i Frankrike, enkelte faktisk så høyt oppe som i Paris. En av de mest populære rutene, El Camino Francés (Den Franske Ruten) er en god rute for nybegynnere, da det langs denne ruten er et godt udvalg av vandrerhjem og restauranter, og det vil så godt som alltid være rikelig med både andre reisende og skilt du kan følge. El Camino Francés starter i den franske landsbyen Saint-Jean-Pied-de Port, men de fleste starter deres vandretur senere på ruten, og da i en av de nordspanske byene.

Uansett hvor man starter så ender alle rutene opp i byen Santiago de Compostela i den nordspanske regionen Galicia. Der er det byens katedral som er det endelige målet for turenCamino de Santiago ble anlagt som en pilegrimsrute for 2000 år siden, men i dag benyttes den av mennesker fra hele verden og fra alle religioner. I 1987 ble Caminoen utnevnt til 'kulturrute' av Europarådet, hvoretter også UNESCO satte den på deres Verdensarvliste.

Camino de Santiago landskap

Historien om Camino de Santiago

Camino de Santiago fikk i sin tid sitt navn av kristne pilegrimer, som allerede på begynnelsen av 800-tallet bega seg ut på vandring til området for å ære de jordiske restene av St Jakob den Eldre. Men vandrerutens historie strekker seg faktisk enda lenger tilbake i tiden.

Det sies at kelterne også brukte ruten for å komme til Finisterre, som den gang ble ansett for å være Verdens Ende (les mer om dette nederst i artikkelen). De dro dit for å betrakte solen gå ned, for å rense seg selv i havet og for at samle muslingeskall som et symbol på denne hellige reisen.

Skallene ble oppfattet som en slags lykkeamulett, som skulle være et bevis på at de keltiske pilegrimmene faktisk hadde nådd sitt mål og at de hadde vært ved Verdens Ende. De var dessuten et praktisk redskap til å samle drikkevann med fra brønner og kilder langs veien.

Santiago de Compostela -Camino de Santiago skjell

Hvorfor skal man gå Camino de Santiago?

Camino de Santiago er ikke bare en vandrerute. Det er en personlig reise.

Mange opplever det som en velsignelse i seg selv å bare gå turen, og noen mener også at det kan lette dine byrder og kurere dine sykdommer. Alt fra kultur- og naturelskere til historienerder og artitekturentusiaster til pilegrimer som er på jakt etter en spirituell opplevelse finner veien til Santiago.

Noen ønsker å gå turen i ensomhet, mens andre igjen legger stor vekt på det sosiale samværet. Hvis formålet er å komme i kontakt med deg selv, kan det anbefales at man går turen alene. Det betyr imidlertid at du kan bli nødt til å både starte og slutte dagene du vandrer på på litt andre tidspunkter enn flertallet, og at du skal kunne si nei takk, hvis noen skulle tilby eller be om å slå følge. Det er fullt ut akseptert at noen vandrere ønsker å gå alene. På samme måte må du også akseptere andres ønske om å gå alene.

Andre medbringer familie, venner, eller deres hund. Langt de fleste møter opp alene og forventer å finne noen de kan slå følge med underveis.

Vandring langs Camino de Santiago

Forberedelser til din pilegrimsvandring

Det beste tidspunktet å gå Camino de Santiago er om våren og om høsten. Været er mildere og det er færre turister, så det er enklere å finne et sted å overnatte.

Vanskelighetsgraden på Caminoen varierer en del. Underveis krysser man landskaper av vidt forskjellig art, og underlaget skifter fra alt fra asfaltvei til grusvei til gjørmete hjulspor. Når du planlegger hvilken del av ruten du vil gå, bør du derfor kikke godt på et kart over ruten, og gjerne rådføre deg med et par av de mange guidebøkene og hjemmesidene som beskriver ruten. Du kan få et overblikk over materiale om Caminoen lenger nede i denne artikkelen.

Overnatting kan skje på alt fra vandrerhjem (alberques eller refugios) til luksushoteller. Overvei  nøye både ditt budsjett og formålet med reisen, når du velger hvor du vil tilbringe natten underveis.

Vandrerhjem på Camino de Santiago

Prisen for de offentlig administrerte vandrerhjemmene ligger på omkring 6 euro per natt - mange steder betaler man i form av en donasjon - mens de private vandrerhjemmene tar cirka 10 euro per natt. For den høyere prisen får du for eksempel senere innsjekk, færre antall gjester, bedre seng, og ikke minst muligheten for å bli mer enn en enkelt natt hvis du skulle ønske det.

Restaurantene langs Camino de Santiago tilbyr spesielle pilegrimsmenyer, som som regel består av gedigne porsjoner med mat og kanskje en flaske vin for i alt 10-12 euro.

Med et budsjett på 35-50 euro per dag kan du både sove og spise godt uten overflødig luksus. Husk å sette av penger i budsjettet til uforutsette utgifter som for eksempel transport, utstyr, en plutselig trang til en natt på et luksushotell eller lignende.

Camino de Santiagos symbol, kammuslingen

Det kan også lønne seg å legge en plan for pilegrimsferden. Husk at uansett hvor langt eller hvor lenge du går, er du garantert å komme ut på eventyr. Først og fremst skal du ta deg god tid. Selv om du kan lese i en guidebok at man kan gå strekning X på Y antall timer eller dager, er det alltid en god idé å beregne rikelig med tid. Det skal være tid til å pleie vabler, ta en dag i rolig tempo eller til å fordype seg i spontane samtaler. Lag en overordnet plan, men vær samtidig åpen for å endre den underveis.

Ruten er tydelig markert stort sett hele veien. Følg de gule pilene, som ofte er ledsaget av en kammusling, Caminoens symbol. Er du i tvil, er de andre pilegrimene eller lokale innbyggere alltid åpne for å hjelpe deg.

Hva skal man pakke med til Caminoen?

Pilegrimer på Camino de Santiago

Det viktigste man skal medbringe på caminoen er et åpent sinn. Man vil møte et vell av uventede utfordringer, og nøkkelen til en suksessfull opplevelse er å bevare det gode humøret og heller suge til seg av alle de nye inntrykkene.

Man kommer heller ikke særlig langt uten et par ordentlige vandrestøvler. Kjøp et par solide og vanntette støvler - og supplér eventuelt med et par lettere, luftige vandresko. Alt fottøy skal være inngått før avreise, så bruk dem når du trener, minst et par uker innen avreise hjemmefra.

Neste viktige punkt er ryggsekken. Hvis du går 25 kilometer om dagen kan det anbefales å ikke bære stort mer enn 10 kilo. Du behøver derfor heller ikke noen enorm ryggsekk - men selvfølgelig skal den være stor nok til å romme sko og soveposer og annet utstyr, slik at det ikke skal henge og dingle utenpå. Sørg også for å ha med et regntett overtrekk til ryggsekken. Har du ikke egen erfaring med ryggsekker bør du få hjelp til å innstille ryggsekken korrekt, så vekten fordeles optimalt over hofter og skuldre - spør eventuelt i en friluftsbutikk eller bekjente som kan.

Her er et forslag til hva du bør ha i ryggsekken:

  • En dagbok
  • Tøy av mikrofiber og andre hurtig tørkende materialer (unngå klær som for eksempel olabukser og bomullsbluser)
  • Invester i gode vandrerstrømper, som passer til årstiden
  • Solkrem
  • Myggspray eller andre insektmidler
  • Hatt (god mot både sol og regn)
  • Sovemaske
  • Ørepropper
  • Håndklær i mikrofiber (veier lite og tørker hurtig)
  • Lett og kompakt sovepose (eventuelt kun en lakenpose om sommeren)
  • Sandaler (luftig og behagelig alternativ til vandrerstøvlene om kvelden)

Merk imidlertid at dette ikke er en komplett pakkeliste, men en huskeliste over ting man ellers lett kan komme til å glemme.

Rutemarkering langs Camino de Santiago

En fullendt opplevelse

Selv om man kan gå langt uten å møte et eneste menneske, er man likevel aldri helt alene på Caminoen. Alle man møter, hilser ¡Buen Camino!”, og mange er klare for å innlede en samtale. De fleste tar turen til fots, men man kan også møte folk på sykkel (cirka 15% av pilegrimene velger faktisk sykkel). Det kan også skje iblant at du møter noen enten til hest eller i rullestol. Noen av dem som reiser over svært lange avstander har også med seg enten esler eller muldyr.

Du kan også være så heldig at du møter en såkalt Camino-engel, en person som hjelper pilegrimer med å tilby overnattning - eller bare kommer med noen oppmuntrende ord.

En ikke uvesentlig del av hele Camino-opplevelsen er naturligvis maten. Det nordspanske kjøkkenet er noe helt for seg selv, og da spesielt den vestligste provinsen, Galicia, er kjent for sin gastronomi. Prøv den klassiske retten med blekksprut og poteter, pulpo a la gallega, også kjent som pulpo a feira.

Pulpo a la gallega

Underveis på ruten vil du også kunne oppleve områdets særpregede arkitektur. Camino de Santiago passerer gjennom adskillige landsbyer, hvor du kan se de tradisjonelle husene, bygget av stein og tre, og noen av dem ser nesten ut til å være bygget inn i selve klippeveggen. Restauranter og barer spiller tradisjonell folkemusikk, og mange av de lokale byr mer enn gjerne en pilegrim inn på en visitt.

Belønningen

Alle dem som forteller om deres opplevelser på Caminoen, fremhever den lykkerus de opplevde da de nådde frem til katedralen i Santiago de Compostela. Hvis man går minimum 100 kilometer - eller sykler 200 kilometer - av Caminoen får man dessuten et offisielt sertifikat som dokumentasjon på at man har gjort det. Underveis skal man bare huske å samle stempler (sellos) fra alle de vandrerhjemmene, kafeene, barene, kirkene, rådhusene og øvrige severdigheter man passerer. Det endelige stempelet får man i Santiago de Compostela etter en opptelling av det samlede antall kilometer man har gått.

Santiago de Compostela

Videre til Verdens Ende

Mange pilegrimer fortsetter deres reise et stykke til etter Santiago, idet de går videre til Finisterre og ut på den ytterste vestkyst. I gamle dager trodde man nemlig at dette var verdens ende, og lenge ble Finisterre betraktet som det ytterste vestlige punktet på den spanske kysten (i dag er det imidlertid bevist at det ytterligste punktet faktisk ligger noe lenger nordpå). Her kan du finne et muslingeskjell som symbol på din reise - både den fysiske og den mentale - og bade i det etter sigende helbredende vannet.

Finisterre odde med fyr

Informasjon om Camino de Santiago

Det finnes utallige kilder hvor man kan søke etter mer informasjon om Caminoen.

Her er et par lenker med generell informasjon:

Se også listen over de beste bloggene om Camino de Santiago.

Overblikk over ruter, kart og lignende:

Find pakkerejser og skræddersy din rejse her:

FAQs:

Du kan også ringe til informasjonslinjen for Camino de Santiago på telefonnummer+34 902 33 20 10.

Vi kan også anbefale et par gode film om Caminoen:

  • The Way - en sann Hollywoodfilm om en manns reise på Camino de Santiago og hans gjenforening med sin sønn.
  • Walking the Camino: Six Ways to Santiago - en prisvinnende dokumentar om opp- og nedturene for seks pilegrimer (se traileren til Walking the Camino).

Fortell oss gjerne om dine egne opplevelser med, eller planer om å gå, Camino de Santiago. Del din erfaring med kommende pilegrimer!

Kart over Camino de Santiago - El Camino Francés