Skiferie i Sierra Nevada, Granada

Sierra Nevada tårner seg opp sydøst for Granada, rett nord for kystlandsbyen Motril (som ligger på samme breddegrad som Kypros!). Området kan skryte av å ha en av Europas lengste skisesonger, som ofte strekker seg fra slutten av november til begynnelsen av mai.

Med klart vær 8 ut av 10 dager er Sierra Nevada også Europas mest solrike skisportssted! Været kan dog være svært ustabilt, så det kan være en fordel å holde øye med de lokale værmeldingene.

Sierra Nevada skibakke

Også Sierra Nevadas beliggenhet er helt uten sidestykke: knappe 30 minutter fra Granada og den berømte mauriske borgen Alhambra og kun en times kjøring fra de flotte strendene på Costa Tropical. Så du kan uten problemer ligge på stranden den ene dagen, og stå på ski den neste!

Fakta om Sierra Nevada

  • Skiområdet er beliggende rundt byen Pradollano.
  • Områdets laveste punkt er 2100 meter og det høyeste 3300 meter over havet. Hvorfor det kan være merkbare temperaturforskjeller i løypene i bunnen og i toppen av området.
  • Størstedelen av løypene ligger på Veleta, det tredje høyeste fjellet på det spanske fastlandet.
  • Sierra Nevada byr på i alt 115 løyper, hvorav 16 er grønne, 40 blå, 50 røde og 9 sorte. Derutover finnes det en enkelt langrennsløype.
  • Skiheisene kan tilsammen transportere 45.555 personer per time. Og det er 17 stolheiser og 2 T-heiser, samt to lange kabineheiser som starter i bunnen av skiområdet.
  • Et moderne system til spredning av kunstig sne kan sørge for 35 kilometer lekre løyper uansett værforhold.
  • Hver lørdag avholdes "nattski" fra klokken 19 til klokken 21.30, såfremt været tillater det.
  • Til de mest modige finnes freestyle-området Sulayr med 70 forskjellige forhindringer.
  • Skisportsstedet drives av Cetursa Sierra Nevada, S.A., som er delvis privat og delvis statseid.
  • I 1996 avholdtes VM i alpin i Sierra Nevada, og i 2015 skal området være vertskap for den såkalte Winter Universiade, en internasjonal olympiade for universitetsstuderende. Et arrangement som avholdes annethvert år i skiftende byer.

Løyper i Sierra Nevada

Stolheis Sierra Nevada

Skiområdet er oppdelt i områdene Pradollano (tettest på byen), Borreguiles (som starter for enden av de to kabelbanene og er hjemsted for mange skiskoler), Laguna de las Yegas (en samling røde løyper nærmest Veletas fjelltopp) og Loma de Dilar (ytterst til høyre, hvor også freestyleområdet Sulayr ligger). De to sistnevnte er ikke alltid åpne utenfor høysesongen.

Sierra Nevada har overveiende blå og røde løyper. Sneen er ofte hard, spesielt i de øverste løypene, på grunn av det klare været i området. Noen av de blå løypene har enkelte korte strekninger som er temmelig bratte, men alle løypene er ganske brede, hvilket gjør at selv barn og mindre øvede skiløpere kan være med, selv om det generelt er et utfordrende skiområde.

Heisene åpner klokken 9 om morgenen og kjører siste tur omkring klokken 17 om ettermiddagen. Hver lørdag avholdes det "nattski" hvor den lange blå løypa kalt El Río er åpen fra klokken 19 til 21.30. Løypa er godt opplyst med store lamper. Det er en helt spesiell og anbefalelsesverdig opplevelse å stå på ski om kvelden, med en fantastisk utsikt til byens lys! Det koster 5 euro, som kjøpes i tillegg til dagsheiskortet.

Sierra Nevada - Pradollano

Sulayr - Snowboard Paradis

Sierra Nevada er hjemsted for en stor freestyle-park kalt Sulayr. Den ligger i løypeområdet Loma de Dílar.

Sierra Nevada - Sulayr

Sulayr har en av Europas lengste nedfart på godt 2,5 kilometer, med i alt 70 hopp, forhindringer og half pipes. Det er etter sigende mulig å forsere inntil 46 forhindringer etter hverandre - hvis man tør!

Freestyle-parken tiltrekker noen av de største navnene innenfor snowboarding, men har også et mindre område for nybegynnere, anlagt ved den korte Loma de Dílar-heisen.

Få mere informasjon om Sulayr freestyle park.

 

Priser

Sierra Nevada er et skisportssted av god kvalitet, men det hører også til blant de dyrere områdene. Heiskort (forfaits) koster omkring 45 euro per dag litt avhengig av hvilken tid i uka og året man er der. Barn under 6 år er gratis og kort til barn opp til 16 år koster cirka 30 euro per dag. Heiskort kan bestilles på internett eller kjøpes i automater på stedet. Man kan spare litt hvis man bestiller på forhånd. I begge tilfellene betales det 3 euro per stykk i depositum, som returneres når kortene avleveres i en automat i byen.

Selvom du ikke ønsker å stå på ski er det fullt mulig å ta kabelbanen mellom Pradollano og Borreguiles, hvor man finner et par restauranter, skiskoler, skiutleie med videre. Det krever imidlertid et spesielt heiskort til 17 euro per dag.

Sierra Nevada skibakke

Der finnes omkring 15 skiskoler i Sierra Nevada med til sammen over 400 skiinstruktører. Mange av dem har tilbud på kjøp av skiundervisning og leie av utstyr. Ettermiddagstimer er som regel billigst. Husk å spørre etter engelsktalende instruktører.

Pradollano by strekker seg opp fjellsiden, og jo tettere man befinner seg på sentrum, jo høyere priser kan man forvente for overnatting. Hold likevel øye etter tilbud, da mange steder tilbyr pakkeløsninger med eksempelvis heiskort og skileie inkludert.

Veien dit

Den enkleste måten å komme til Sierra Nevada på er i bil. Det er best å ankomme tidlig, da det ofte er mye trafikk på fjellveien opp til skistedet. Særlig i helgene og i ferier. Man kan være heldig å finne en parkeringsplass inne i selve byen men det enkleste og sikreste er å parkere i parkeringskjelleren Aparcamento Andalucía. Man betaler per time, og en hel dag koster 20 euro. Det er også mulig å kjøpe en todagersbillett til 33 euro.

Få mer informasjon om bilutleie.

Hvis du bor i Granada er det mulig å ta en buss fra byens busstasjon til Sierra Nevada for 9 euro for en tur- returbillett. Turen tar omtrent 45 minutter, og det går busser hver dag klokken 8.00 og 10.00. Bussen tilbake fra Sierra Nevada går klokken 18.30. Se flere busstider og annen transportinformasjon.

Det er også mulig å komme til Sierra Nevada med buss fra eksempelvis Malaga.

Få mere informasjon på Alsa's hjemmeside.

Nyttige linker

Ferieboliger i Sierra Nevada og overnatting i Granada
Sierra Nevadas offisielle hjemmeside
Værforhold