10 fantastiske spanske elver

I Spania kalles elvenes "rio", og de bukter seg gjennom det varierende landskapet. Spania er like grønt som det er brunt, takket være disse elvene som slanger seg gjennom skog og dal. Her bringer vi deg tilbake til skolebenken et øyeblikk, så du kan lære navnene på alle disse fantastiske vannløpene.

Guadalquivir

Sevilla, Triana, Guadalquivir

Sevilla er Spanias eneste kommersielle elvehavn, takket være Guadalquivir som renner gjennom den. Den nest lengste elven i Spania, som strekker seg 657 kilometer. Den har sitt utspring i Jaen i Cazorlas fjellkjede, og renner ut i Guadalquivir ved Atlanterhavet, etter å ha passer gjennom Gulf of Cádiz.

Tajo

Toledo, Sant Martin broen over elven Tagus

Den iberiske halvøyas lengste elv, Tajo, begynner sin lange reise i Aragon Sierra de Albarracín, 150 kilometer inne i landet fra Middelhavet. Den fortsetter 1007 kilometer, og skifter navn til Tejo, når den krysser den portugisiske grensen, før den renner ut i Atlanterhavet i nærheten av Lisboa. På bildet ovenfor passerer den gjennom Toledo.

Ebro

Tortosa,  elven Ebro, Catalonia

Hva kastalianerne kaller Ebro, er kjent som Ebre i Katalonia. Utforsk dens utspring i Cantabria Fontibre, et navn som stammer fra det latinske ord Fontes Iberis, som betyr Ebros kilde. Elven renner ut i Middelhavet i et delta ved Amposta i Tarragona-provinsen .

Guadiana

Huelva, Sanlucar de Guadiana, Alcotim

Som et naturlig skille mellom de to forhenværende gamle fiendene Portugal og Spania, adskiller Guardiana det spanske Extremadura og Andalucia fra portugisiske Alejanto og Algarve. Elven er også del av Aquelvadammen, som er europas største vannreservoar. I likhet med Guadalquivir, er dens endelige mål også Atlanterhavet, via Gulf of Cádiz.

Duero

Elven Douro i Zamoraprovinsen

Det antas at elven Douro har fått sitt navn etter en av de keltiske stammene som okkuperte området i tidlig før-romersk tid. På begge sider av grensen mellom Portugal og Spania ligger det berømte vinområder, med Spanias vel ansette Ribera del Douro som et av de mest kjente

Miño

Arnoias elven munner ut i Minho-elven 

Galicias lengste elv strekker seg 340 kilometer, og i likhet med Duero, krysser den grensen til Portugal hvor den skifter navn til Minho. Og akkurat som Duero, ligger også noen av Spanias mest berømte vindistrikter, Ribeiro, langs elven. Et distrikt som er kjent fruktige hvite viner.

Segre

Lleida - Segre-elven

Som en sideelv til Ebro, går deler av Segre-bassenget inn i Andorra, Frankrike og Spania. Poetisk, da Andalucia var Al-Andalus, var det kjent som Nahr az-Zaytūn, Olivenelven. Som du kan se ovenfor, deler den Catalonias Lleida i to. I alt 11 broer knytter elvebreddene sammen langs Segres ferd gjennom byen.

Júcar

Elvene Alarcon og Jucar - Cuenca

Júcar er 509 kilometer lang, og har sitt utspring i Valdeminguete, på den østlige delen av Montes Unicersales, Sistema Ibérico. I 1982 brast Tous' vannreservoar, noe som forårsaket den største flommen noensinne, i Spanias historie. Flommen drepte mer enn 30 personer, og fikk navnet La Pantanada de Tous.

Pisuerga

Elven Pisuerga, Valladolid

Med sine 207 kilometers lengde, er Pisuerga Dueros nest lengste sideelv. Med utspring i de Kantabriske fjellene i Palenciaprovinsen, i Castilla y León, og mest kjent for sitt løp gjennom Valladolid, hvor den kort etter løper inn i Duero.

Genil

Elven Genil i Granada

Genil er Andalucias nest lengste elv, 359 kilometer fra ende til ende. Elven renner faktisk inn i regionen lengste elv, Guadalquivir, i Palma del Rio. Genil er faktisk også Guadalquivirs største sideelv, med start i fjellkjeden Sierra Nevada, like nord for Mulhacén, den høyeste toppen, hvor etter den renner videre gjennom Granada, Loja, Puente Genil og Écija.