10 Perfekte torg i Spania

Uansett hvilket spansk torg du besøker, vil du oppdage at de eneste menneskene som rører på seg der, er enten barn som leker, eller servitører. Spanjolene elsker å sitte ned på torget og snakke med vennene sine, enten over en øl eller en kopp kaffe. Så hvorfor ikke stoppe opp og holde dem med selskap?

Plaza Mayor, Madrid

Plaza Mayor, Madrid

Dette sentrale torget i Madrid måler hele 129 x 94 meter og er et av den spanske hovedstadens største attraksjoner. Finn et ledig bord ved en av de mange restaurantene og nyt en kopp kaffe eller en drink mens du kikker på folkelivet og den fantastiske utsikten. Vær imidlertid oppmerksom på at prisene kan være noe høyere her enn de fleste andre steder i byen, mest på grunn av beliggenheten.

Plaza de España, Seville

Plaza de España, Sevilla

Sevillas turistfeller fungerer like godt på de spanske besøkende som de gjør på de fra utlandet. Torget i byen ble opprinnelig bygget for Expo '29 (i 1929), og inneholder en vegg med 48 alkover med hver sin benk inne i, en for hver provins i Spania. Disse alkovene er et tradisjonelt populært reisemål for spanske turister, som kommer hit for å la seg avfotografere i nettopp den alkoven som tilhører den provinsen de kommer fra. Utenlandske turister lar seg også ofte friste av en tur med en av hestevognene som kjører her.

Plaza de Santa Teresa, Ávila

Plaza de Santa Teresa, Avila

Det er to hovedtorg i Ávila. El Mercado Chico som ligger innenfor bymurene, og Plaza de Santa Teresa, som ligger like utenfor. Sistnevnte omtales også som El Grande, noe som er lett å forstå når man først ser det.

Plaza de la Virgen, Valencia

Turiafontenen, Plaza de la Virgen, Valencia

Valencia er byen som er full av kunst, kultur og vitenskap, og det blir ikke mer dynamisk og moderne enn dette. Unntaket er imidlertid Valencias forhenværende hovedtorg, et torg som har spilt en fremtredende rolle i byens historie helt tilbake fra romertiden. Og hvem kan motstå et iskaldt glass med den lokale drikken horchata her på en solrik dag? Det er et retorisk spørsmål.

Plaça Reial, Barcelona 

Barcelona, Plaza Real  

Dette royale torget må ikke forveksles med det tilnærmet likelydende Placa de Reial. Faktum er at sistnevnte til og med har sin egen adresse, og hører til Barri Gótic. Hit kommer de fastboende og turistene for å finne seg et bord ved en av de mange barene eller restaurantene for å hygge seg til langt ut i de sene nattetimene. Med sin beliggenhet like ved siden av La Rambla er Placa de Reial ikke til å unngå å få øye på, og faller naturlig inn i bybildet som et essensielt sted å ta en pust i bakken på.

Plaza Mayor, Vic

Plaza Mayor, Vic, Catalonia

En annen og betraktelig mindre by i Katalonia er Vic, men den er ikke noe mindre spennende av den grunn. Byen har en rikholdig historie å by på, og den har både vært erobret og ødelagt av maurerne, og, av alle ting, blitt frigjort av ingen ringere enn Wilfred den Hårfulle(!) i år 878. Spesielt tirsdag og lørdag skjer det mye på torget, da dette er tradisjonelle markedsdager.

Plaza del Potro, Córdoba

Plaza del Potro, Cordoba

Potro er den staute fole som står med hovene høyt til værs, i fontenen Fuente del Potro midt på den store åpne plassen. De hevede hovene illustrerer byens styrke og stolthet, og det er også denne byen som omtales i en av Spanias mest kjente forfatteres, Cervantes, romaner, den klassiske historien om Don Quixote.

Plaza de la Constitucion, San Sebastián

Plaza de la Constitucion, San Sebastian

Frem til 1940-årene lå San Sebastiáns rådhus her ved Plaza de la Constitución, og rådhusets klokke befinner seg fortsatt på torget. Ser man nøye etter kan man også se at alle vinduene som vender ut mot torget er numererte, noe som stammer fra den tiden torget også ble brukt til Spanias nasjonalsport, tyrefekting. Selv om alle leiligheten omkring plazaen var i privat eie, ble balkongene leid ut til betalende kunder som ville overvære seansen.

Plaza del Pilar, Zaragoza

Zaragoza, Plaza del Pilar

Dette populære torget kalles gjerne Don Jaime I eller Alfonso I. Det er også kjent som Domkirkeplassen, i og med at Zaragozas to katedraler ligger her; La Seo og Basilicia-Cathedral of Our Lady of Pilar. I dag er det et av de største fotgjengertorgene i hele Europa.

Plaza Mayor, Léon

Plaza Mayor, Leon  

Etter at det ble bygget en stort underjordisk parkeringsanlegg i León, ble byens torg forbeholdt fotgjengere. Plazaen er spesielt livlig onsdag og lørdag, da disse to dagene siden 1700-tallet har vært forbeholdt torghandelen. Torget er omgitt av bygninger i barokk stil, noe som gir hele plazaen en helt spesiell atmosfære.